19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiTUP je sada prema GUP-u stambeno-poslovna zona, kako i kad bi moglo...

TUP je sada prema GUP-u stambeno-poslovna zona, kako i kad bi moglo doći do promjene namjene?

O dvjema pristiglim ponudama za kupnju TUP-a sutra će raspravljati Skupština društva, a odluka koju donesu označit će završnicu jednog ciklusa priče o tom napuštenom industrijskom postrojenju u Gružu. Kako smo već pisali, veću ponudu od češkog investitora i biznismena Jaroslava Trešnaka koji je, navodno, ponudio 10 milijuna eura, dao je Grad Dubrovnik posredstvom tvrtke UTD Ragusa. Ponuđeni iznos je 10.201.000 eura, te rok plaćanja 31. ožujak 2022. Tvrtka See Capital Partners Ivana Valentića i Bruna Greorgieva koja se spominjala kao jedan od zainteresiranih kupaca, na kraju, nije uopće niti poslala obvezujuću ponudu.

Bila je to početkom siječnja dobra vijest za sve predstavnike Inicijative TUP kreativna četvrt koji su uspostavili dobru komunikaciju s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

No, kako sačuvati ideju o TUP-u kao zoni za kulturnu, odnosno javno – društvenu namjenu?

Naime, prema važećem Generalnom urbanističkom planu riječ je o zoni M2 (mješovita, pretežno poslovna namjena) koja je u prostornom planu definirana još 2005. godine, kada je donesen prvi GUP Grada Dubrovnika. “Plastično” oprimjereno, TUP bi se mogao prema važećem GUP-u iskreirati kroz stambeno-poslovne nekretnine, poput zgrade Atlantske plovidbe.

-Za predmetnu zonu primjenjuju se uvjeti smještaja i brojčani prostorni pokazatelji propisani člankom 81. Odredbi za provođenje UPU-a Gruški akvatorij koji je donesen 2011. godine – pojašnjavaju iz gradske uprave.

Promjena namjene iz M2 u javnu i društvenu ili kulturnu podrazumijeva pokretanje postupka Izmjena i dopuna UPU-a Gruški akvatorij, odnosno GUP-a Grada Dubrovnika kao plana višeg reda s kojim planovi nižeg rada moraju biti usklađeni.

ODRŽAO OBEĆANJE: gradska ponuda za kupnju TUP-a najbolja, jedan kandidat odustao, drugi dao manji iznos

-Temeljem članka 187. Odredbi za provođenje UPU-a Gruški akvatorij za prostornu cjelinu C (unutar koje se nalazi Solska baza i ex. TUP) propisana je obveza izrade javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja – dodaju u odgovoru iz Grada Dubrovnika.

Budući je pokretanje postupka Izmjena i dopuna UPU-a Gruški akvatorij (zbog terminala za brodove na kružnim putovanjima) odnosno GUP-a Grada Dubrovnika već u tijeku, za očekivati je kako će im se pridružiti i izmjene koje bi obuhvatile cjelinu TUP-a i Solske baze. No, o tome ćemo zasigurno nešto više znati na sljedećim sjednicama Gradskog vijeća u čijoj su nadležnosti takve izmjene i dopune prostornih planova.

Krešo Glavinić i Kristina Mirošević, kreativci iz TUP-a vjeruju da u gradskoj vlasti imaju iskrenog partnera i zato s optimizmom dočekuju 2022.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA