30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleTri turističke ture i priče vodiča i glazbenika Vedrana Mezeia: kroz Cavtat,...

Tri turističke ture i priče vodiča i glazbenika Vedrana Mezeia: kroz Cavtat, Mline i Kupare

Od ove sezone Konavle i Župa dubrovačka bogatiji su za nove turističke sadržaje. Riječ je o trima vođenim turama koje je osmislio Vedran Mezei, turistički vodič i glazbenik, u javnosti poznat i kao autor knjiga „Tu sam” i „Treći ključ”.

Sve tri ture su na engleskom jeziku i održavaju se dva puta tjedno prema unaprijed utvrđenom rasporedu.

Zainteresirani sudionici se prethodno trebaju najaviti preko Vedranove mrežne stranice, poslati poruku na mobitel ili unaprijed kupiti karte na nekom od prodajnih mjesta (hoteli, turističke agencije ili online platforme). Pored redovnih, postoji mogućnost organiziranja privatnih obilazaka prema prethodnom dogovoru.

Vođena tura u Cavtatu održava se ponedjeljkom i četvrtkom s početkom u 10 sati od početka travnja do kraja listopada, a mjesto okupljanja je na kraju rive pored franjevačkog samostana (ispred spomenika Franu Supilu).

Tura u Mlinima je utorkom u 17 sati i subotom u 10 sati, a sastajalište je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu.

Obilasci Kupara su utorkom i petkom u 10 sati iz hotela Sheraton s tarace Molina (dostupna s vanjske strane hotela, desno od glavnog ulaza). Predviđeno trajanje svih tura je od sat i trideset minuta do dva sata, a sve detalje možete provjeriti na Vedranovoj mrežnoj stranici. 

Ovim povodom zamolili smo Vedrana da nam detaljnije objasni što gosti mogu očekivati na njegovim turama.

Mali grad za veliku umjetnost naziv je cavtatske ture, a kroz šetnju mjestom obilazimo njegove najznačajnije znamenitosti. Goste upoznajem s poviješću ovog kraja još od vremena rimske kolonije Epidaura preko Dubrovačke Republike i austrijske vlasti pa sve do današnjih dana. Nezaobilazne su i priče o istaknutim povijesnim osobama koje su se rodile ili boravile u Cavtatu. Među njima su Baltazar Bogišić, Tino Patierra, Frano Supilo, Ivo Račić, Božo Banac, a posebni naglasak je na životu i djelu Vlaha Bukovca kao i na boravku Ivana Maštrovića u Cavtatu za vrijeme gradnje njegovog remek-djela na groblju sv. Roka. Na putu prema mauzoleju posjetitelji se upoznaju s detaljima koji su prethodili njegovoj gradnji, o neobičnom ljubavnom odnosu između Meštrovića i Marije Banac te tragičnoj smrti obitelji Račić. Tura prigodno završava kraj hotela Croatia na ostacima građevine iz vremena Epidaura gdje se na jednom mjestu isprepliću povijest i sadašnjost grada.

Ovom prilikom bih se zahvalio Općini i Turističkoj zajednici Konavala koji su podržali ovaj program, a posebno mi je drago što su prvi sudionici ture u sklopu terenske nastave bili učenici OŠ Cavtat i to njih osamdesetak.

Promotivni video za turu „CAVTAT – a Small Place for Great Art“:

Tura o Kuparima pod nazivom Od turističkog naselja do ratne zone nije samo priča o Domovinskom ratu i devastaciji mjesta tijekom i poslije rata, nego i njegovoj izuzetno dugoj i zanimljivoj povijesti. Posjetiteljima se daje povijesni pregled mjesta još od doba antike, a govori se i o važnosti Kupara u sklopu Dubrovačke Republike.

Zanimljiva je priča o razvoju elitnog turizma početkom 20. stoljeća kada su neki gosti dolazili na odmor hidro avionima koji bi pristajali na obližnju plažu. Posebno važnu ulogu iz tog vremena ima hotel Grand, nekadašnja zgrada ciglane pretvorena u luksuzni hotel. Možda je manje poznata činjenica kako je u Drugom svjetskom ratu za vrijeme NDH dio ove zgrade bio tzv. sabirni centar za Židove koji su potom deportirani na otok Rab. Povijest Kupara ispisao je i izuzetno nadareni sarajevski arhitekt David Finci.

Hoteli Pelegrin, Goričina I te dvije rezidencijalne vile spadaju u njegova najznačajnija ostvarenja pored izuzetno uspješne karijere u SAD-u. Kupari kriju i priče o poznatim državnicima poput Josipa Broza Tita ili posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova, kao i holivudskim zvijezdama: Elizabeth Taylor i Richardu Burtonu.

Zgodna je činjenica da se upravo ovdje prošle jeseni snimao film u kojem glavnu igra Oscarom nagrađena glumica Kate Winslet. U organizaciji vođenih tura kroz Kupare i njihovoj promociji značajno su mi pomogli hoteli Sheraton i One Suite pa im se ovom prilikom iskreno zahvaljujem.

Promotivni video za turu „KUPARI – From Holiday Resort to War Zone“

Tura u Mlinima je nastavak uspješnog programa iz protekle dvije godine koji je bio organiziran u suradnji s TZ-om Župa dubrovačka, a od ove sezone ide pod nazivom MLINI – Secrets and Legends of a Beach Paradise. Želja mi je na ove ture privući goste koji ne borave samo u Mlinima, nego i one koji su smješteni na širem dubrovačkom području jer smatram da Mlini svojom ljepotom zaslužuju barem jednodnevne posjete turista koji u njemu inače ne borave. Tura u Mlinima govori o njegovoj bogatoj povijesti, mlinovima na rječici Vrelo, povijesnom razvoju župne crkve, velikom potresu iz 1667, epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici… Na kraju odlazimo u zapušteni ljetnikovac Bettera gdje je boravio i stvarao Ruđer Bošković, a spominjemo i priče o navodnim seansama prizivanja duhova koje se vežu za staru kuću u Beterini.

Moram iskoristiti priliku i pohvaliti djelatnike komunalnog poduzeća Općine Župa dubrovačka i gospodina Mata Handabaku koji su ove zime očistili i uredili ovaj povijesni lokalitet. Ono što je najvažnije, sanirani su oštećeni putovi i zidovi te postavljene klupe i ograda pa su tako pristup i posjet nekadašnjoj ladanjskoj kući znatno sigurniji. Vjerujem kako ćemo i dalje nastaviti s organizacijom terenske nastave za učenike osnovnih škola u Beterini, kao što je to bilo i proteklih godina. U suradnji s TZ-om Župa dubrovačka planira se postavljanje putokaza koji će posjetitelje usmjeravati do ljetnikovca kao i prikladne table na kojoj će se nalaziti osnovne informacije o ovom zdanju. Kao i u protekle dvije godine, za značajan broj sudionika u ovom programu zaslužni su djelatnici hotela Astarea i Mlini zbog nesebične podrške i promocije.

Promotivni video za turu „MLINI – Secrets and Legends of a Beach Paradise“:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA