14.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaDupromoTRADICIJA: za Festu sv. Vlaha valja dobrim toćem "šporkat" prave MAKARULE, a...

TRADICIJA: za Festu sv. Vlaha valja dobrim toćem “šporkat” prave MAKARULE, a Brbora je nabavio vrhunsku marku

Nema prave feste bez pravih šporkih makarula! A i bez prave torte koja nosi ime po Stonu, gradiću koji također na svečani način obilježava Festu Sv. Vlaha.

A nije nikakva tajna da i za jedno i za drugo trebaju vrhunski makaruli! U Brbore na semaforima to dobro znaju, zato se u njihovoj butizi na policama mogu pronaći vrhunski talijanski makaruli.

Šporki makaruli su, naizgled, veoma jednostavno jelo, ali “prepirke” koje se mogu pronaći ispod objava tog recepta na jugu Hrvatske, svjedoče da to i nije baš tako. Svi recepti za šporke makarule su pod osobitim povećalom dubrovačkih gurmana i kuhara, jer su se oduvijek povezivali uz tradiciju i običaje koji su u Gradu pratili najveću od svih, Festu sv. Vlaha. Za napravit dobre šporke makarule po kojima će mirisat cijela kuća oko feste sv. Vlaha stvarno se treba bit majstor.

Ali, za dobre šporke makarule, treba imat i pravu pastu. To će neosporno potvrditi svaka domaćica. K’o što tu pastu treba znat i skuhat. Da ne bude ni prekuhana ni tvrda. Po prave makarule za ovu festu, možete poć’ do Brbore, na semafore, jer dobio je dobru talijansku marku s kojom ne možete falit.

A prave makarule valja “šporkat” s jako dobrim toćem!

Recept za ovu dubrovačku deliciju oko kojega se oko sv. Vlaha “lome koplja”, stiže nam iz Hotela “Lapad”.

Dakle, za dobre šporke makarule (mjere su za 5 osoba) potrebno je:

-govedina (ili junetina – meso bez kosti) 0,85 kg

– mast svinjska 0,10 kg
– luk 0.50 kg
– ukuhana rajčica 0,04 kg
– vino plavac mali 0,10 l
– peršin (u listu) 0,025 kg
– češnjak 0,02 kg
– cimet 0,0002 kg
– klinčić 0,0001 kg
– lovorov list 1/4 kom
– makaruli (tjestenina) 0,50 kg
– sir galibani grana padano(domaci ovčji sir)
0.05kg
– papar 0,0008 kg
– sol 0,03 kg

Priprema:

Meso se na kocke nareže (veličine 1,5 x1,5 cm). U posudi na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli, doda se sječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja.

Zalije se vinom i tekućinom (temeljac od kostiju, kocka ili voda), mi uvijek kuhamo temeljac od kostiju koje kuhamo od 7 do 12 sati. Jelo se povremeno promiješa uz stalno pirjanje u posudi bez poklopca.

U jelo se dodaju sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se i dalje lagano pirja oko dva sata ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja vrelog temeljca, budući jelo treba dobiti svoju prirodnu gustoću bez ikakvih dodatnih zaprški ili ičega sličnog.

Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim sirom ili galibani grana padano.

Prave makarule nabavite u Brbore, nećete pogriješiti

Kad imate dobar i gust toć, šteta ga je “pokvarit” s lošim makarulima. To jako dobro znaju i u Brbore na semaforima gdje je uvijek bogat izbor svake paste, ali se u vrijeme feste preporuča ona najbolja.

U toj dobro opskrbljenoj trgovini mogu se pronaći makaruli odlične talijanske marke De Cecco 500 g po cijeni od 2,77 eura, pa napokon možete imati sve sastojke da ugodite svom nepcu kako mirita.

Dođite na dobro poznatu adresu butige Maxi market Semafori (u Brbore), ulica Iva Vojnovića 100 učinit spenzu i pronaći ćete sve što vam treba. 

Radno vrijeme: pon-sub od 6:30-20:30, ned 6:30-12:00

Festa sv. Vlaha divna je tradicija i prigoda da se sjedne zajedno za stol i uz miris šporkih makarula i stonske torte od makarula proslavi Festa našeg Parca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA