26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaTJEDAN NA CESTAMA: 23-godišnjakinja na Korčuli napuhala 1.55 promila, izrečena joj kazna...

TJEDAN NA CESTAMA: 23-godišnjakinja na Korčuli napuhala 1.55 promila, izrečena joj kazna od 1320 eura

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osobe teže, a deset ih je lakše ozlijeđeno, dok je s materijalnom štetom zabilježeno 11 prometnih nesreća, izvjestili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Broj poduzetih mjera prometne policije

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 857 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 346 osoba sankcionirano zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 67 mjera je poduzeto prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 30 osoba je prekršajno sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje sankcionirano je 28 osoba.

– Od ostalih prekršaja izdvajamo 24 mjere poduzete prema vozačima mopeda i motocikala koji nisu koristili zaštitne kacige, 100 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 85 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.   

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je na Korčuli

Najveća koncentracija alkohola od 1,55 g/kg izmjerena je 23-godišnjaku koji je u ranim jutarnjima satima jučer, 16. srpnja, zaustavljen u Korčuli prilikom redovne kontrole prometa.

Vozač je isključen iz prometa i odveden u prostorije policije gdje je zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je prekršajno sankcioniran novčanom kaznom od 1.320 eura i tromjesečnom zabranom upravljanja vozilima B kategorije.
Ovo je ujedno i najveća novčana kazna izrečena u proteklom tjednu.

Rezultati akcije pojačanog nadzora mopeda i motocikla i osobnih prometnih sredstava

Tijekom akcije prometne policije koja je u četvrtak, 13. srpnja, provedena na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, posebno usmjerena na vozače mopeda i motocikala koji su na našim prometnicama zastupljeni u velikom broju, sankcionirano je  ukupno 67  osoba, od kojih su njih 57 bili vozači mopeda i motocikla.

Najčešće uočeni i sankcionirani prometni prekršaji bili su nepropisno pretjecanje ili obilaženje (37) i ne korištenje ili nepropisno korištenje zaštitne kacige (10).

Od ostalih sankcioniranih prometnih prekršaja izdvajamo tehničku neispravnost motornog vozila, vožnju prije stjecanje prava na upravljanje motornim vozilima i vožnju motocikla prije upisa položene kategorije u vozačku dozvolu.

Vozači mopeda i motocikala su vrlo često izloženi prometnim nesrećama, što zbog svojih pogrešaka, a što zbog grešaka drugih sudionika u prometu i zato je važno da tijekom vožnje koriste zaštitnu opremu i da se pridržavaju prometnih pravila kako bi se na taj način zaštitili od težih stradavanja.  

Ovakvim akcijama se želi skrenuti pozornost upravo na njihovu ranjivost i zato će policija nastaviti s provođenjem ovakvih i sličnih preventivno-represivnih aktivnosti.  

Foto: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA