14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaNaša čeljadTerrajungle - Mala džungla za svačiji dom

Terrajungle – Mala džungla za svačiji dom

Danijela Dogo Atić, majka dvojice već velikih sinova, kako kaže, tijekom korone kao i većina ostalih zaposlenih u turizmu nametnuto slobodno vrijeme nije potrošila tek tako… Ljubav prema biljkama, kreativni duh i znatiželja uz pomoć YouTube tutoriala pokrenula je njenu Terrajungle priču. Radi se o malim samoodrživim ekosustavima u staklenkama. Terarij džungla koja pristaje svakom domu, lako se održava, i šanse da budete odgovorni za “uništenje” prašume u staklenci su minimalne… Kako sve to nastaje i izgleda, ispričala nam je zaljubljenica u zelenilo.

Kada je započela terrajungle priča i što je to uopće? Opišite nam malo početke i kako ste naučili “slagat” terarije?

Terrajungle priča se rodila tijekom corone, s obzirom na to da sam turistički djelatnik imala sam slobodnog vremena na pretek. Oduvijek sam zaljubljenik u biljke i prirodu, a Terrajungle se dogodila sasvim slučajno. Naišla sam na Youtube video o izradi terarija, u tom trenutku sam o tome znala jako malo. Zainteresiralo me i sutradan sam otišla u prirodu skupiti potrebni materijal za svoj prvi terarij. Nakon par dana biljke su još unutra bile žive, oduševilo me to… i tako je nekako krenulo…u sljedećem periodu sam pregledala sve što se moglo naći na netu, završila par on-line edukacija, povezala se s ljudima koji dijele istu strast i sve je pomalo sjelo na svoje mjesto. Onaj terarij s početka priče nije baš dugo poživio, ali sam zato usavršila tehniku i sad izrađujem terarije koji imaju puno duži životni vijek.


Provedite nas malo kroz proces nastajanja jednog terrajungle terarija? Kako se održava? Kakvi sve terariji mogu biti? Na što se sve mora paziti?

Proces zahtijeva puno vremena i pripremnih radnji prije samog sađenja biljaka, od kuhanja kamenja do pripreme supstrata. Sama izrada terarija mi je totalni “Zen”. Terarij se sastoji od više slojeva, na dnu je drenažni sloj koji se sastoji od kamenčića, zatim sloj aktivnog ugljena i naposljetku supstrat koji sama pravim. Pri izradi terarija treba paziti da je sav materijal maksimalno čist, zato kamenje prokuhavam, supstrat tretiram protiv nametnika i biljke držim u karanteni prije upotrebe. U svaki terarij na kraju ubacim skokunce (springtails) male skoro prozirne bubice koje se brinu o higijeni terarija. Stvaranje male džungle je neka moja vizija koju pokušam prebaciti u staklenku. Terarij zahtjeva minimalnu brigu i to ga čini idealnim za sve one koji nemaju vremena za biljke. Potrebno ga je smjestiti na dobro osvijetljeno mjesto, držati podalje od direktnog sunca, otvoriti otprilike jednom tjedno i najbolje od svega zalijeva se samo par puta godišnje isključivo destiliranom vodom. Uz terarij kupci dobiju brošuru s uputama pa nema brige da će nešto zaboraviti.

Koje biljke su najbolje za držanje u terariju, kakve zahtjeve imaju ljudi, je li ponekad traže nemoguće?

Terarij je raj za tropske biljke kojima je prirodno stanište vlažno i polusjenovito. Postoji cijela paleta biljki koje su idealne za terarij. Do sada nisam imala neke nemoguće zahtjeve. Najzahtjevnije mi je bilo izraditi terarij u boci uskog grla.

Koje su prednosti biljaka u terariju? Imaju li ograničen vijek trajanja ili?

Mnoge biljke koje uzgajamo kao kućno bilje zahtijevaju vlažni zrak, ako im to ne osiguramo vjerojatno neće živjeti dugo. Takve biljke briljiraju unutar terarija. Terarij nema rok trajanja, uz pravilnu brigu može živjeti dugo. To je mali živi svijet i normalno je da poneki list uvene ili ponekad čak cijela biljka. To ne znači da je terarij gotov potrebno je samo izvaditi uvenuti dio ili biljku.

Neki terariji su skroz zatvoreni, neki poluzatvoreni … Kakve sve varijante terarija postoje?

Ja radim isključivo zatvorene terarije koji su mali samoodrživi ekosistemi. Unutra se odvija proces samozalijevanja, što se vidi u obliku kapljica na staklu predvečer i tijekom jutra, fascinantno. Nemam puno za reći o poluotvorenima, ali oni funkcioniraju malo drugačije.

Koji su vaši favoriti?

Obožavam raditi divlje pomalo neuredne džunglice, ali svi imamo svoje gušte pa se trudim idejama prilagoditi što široj publici.

Kako zainteresirani mogu doći do terarija za sebe, imate neku butigu ili online?

Za sad terarije izrađujem doma, u budućnost se nadam maloj butizi/radioni u kojoj bi se terariji mogli vidjeti uživo kao i proces izrade. Svakako bih htjela napomenuti da nakon izrade terarij zadržim otprilike 15-ak dana dok se biljke adaptiraju i tek onda ih šaljem dalje u život. Zainteresirani me mogu pronaći preko Facebooka Terrajungle I Instagram profila @terrajungle ili mi se javiti na mail: terrajungle.du@gmail.com.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić