20.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 8 lipnja, 2023
NaslovnicaCrna kronikaTata i sin Tropan osumnjičeni za gospodarski kriminalitet

Tata i sin Tropan osumnjičeni za gospodarski kriminalitet

Dvojica muškaraca se sumnjiče da su kao direktor i vlasnik dvaju trgovačkih društava koji se bave turističkom djelatnošću počinili veći broj kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta. Neslužbeno se saznaje kako je riječ o ocu i sinu Tropan.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave dvije muške osobe u dobi od 56 i 33 godine sumnjiče se za veći broj kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenih, zajedno i dogovorno,  koristeći svoje uloge direktora i vlasnika dvaju trgovačkih društava čija je djelatnost  pružanje raznih turističkih usluga, sa sjedištem u Dubrovniku, s namjerom stjecanja imovinske koristi za sebe, od početka 2018. do kraja 2020. godine, iznajmljivali vozila i sačinjavali ugovore o najmu vozila, a prilikom naplate tih usluga nisu izdavali fiskalizirane račune niti  plaćali PDV kao ni porez na dobit.

Također je utvrđeno da su dvojica osumnjičenih sa zaposlenicima jednog od spomenutih trgovačkih društava dogovorili dijeljenje ostvarene zarade  i isplatu dijela plaće u gotovini „na ruke“, a da pri tom zaposlenicima nisu uplaćivali mjesečne doprinose iz i na plaću prema posebnom propisu te poreze i prireze.  

Nadalje je utvrđeno da je 56-godišnjak, kao direktor jednog od navedenih trgovačkih društava, dogovarao kupoprodaju rabljenih vozila u vlasništvu trgovačkog društva, pri čemu je kupoprodajnu cijenu u pravilu naplaćivao u gotovini i dio naplaćenog novca zadržavao za sebe te je ispostavljao više neistinitih računa na kojima je umanjivao kupoprodajnu cijenu vozila.

Osim toga, utvrđeno je da osumnjičeni nisu uredno vodili poslovne knjige trgovačkih društava.

Na opisane načine osumnjičeni su na štetu zaposlenika, trgovačkih društava i Državnog proračuna RH pričinili materijalnu štetu u iznosu od 2.280.477,25 kuna.

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, neisplatu plaće, krivotvorenje službene isprave i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA