9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiFOTOGALERIJA/ Svečanost u Postranju: 725 godina Crkve velike Gospe

FOTOGALERIJA/ Svečanost u Postranju: 725 godina Crkve velike Gospe

U župi Velike Gospe u Postranju u subotu, 11. rujna, svečano je proslavljeno 725 godina od prvog spomena ove crkve (1296.-2021.). Svečano euharistijsko slavlje predvodio je barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj uz koncelebraciju župnika domaćina don Nikole Berišića, dekana dekanata Dubrovnik 2 don Ivice Pervana, delegata s ovlastima generalnog vikara don Hrvoja Katušića i velikog broja svećenika iz okolnih dekanata. Slavlje je uveličao župni zbor mladih svojom pjesmom te sudjelovanje velikog broja vjernika u tradicionalnim župskim nošnjama.

Prije samog početka misnog slavlja otkrivena je spomen ploča koju su Postranjani postavili na ulaz u župnu crkvu prigodom 725. obljetnice od spomena crkve.

Nadbiskup Gjonlleshaj iskazao je zadovoljstvo i radost što je prisutan na ovoj važnoj obljetnici te čestitao svim župljanima. U propovijedi se spomenuo predaka koji su gradili crkvu za potrebe puka i kroz stoljeća je čuvali i brinuli se o njoj kako bi uvijek imali dostojno mjesto za slavljenje Gospodina. “Ovo sveto mjesto želi vas i dalje okupljati kako biste imali živu vjeru i postojanu nadu u zajedništvu s čitavom Kristovom Crkvom. Ovo je posebno mjesto, posvećeni prostor, mjesto gdje mi dolazimo kako bi se posvetili, kako bismo preuzeli svetost iz Kristova srca i tu istu svetost u svoje srce pohranili i tu istu svetost drugima podijelili. Smisao je, dakle, posvetiti sebe i djelovati iz te svetosti. To je upravo ono što Isus traži: slušati i činiti, a to zapravo znači biti poslušan Bogu“, kazao je nadbiskup. Dodao je i kako je Blažena Djevica Marija, kojoj je ova crkva posvećena, bila poslušna Bogu te ugledajući se na nju i mi trebamo postati sluge i službenice Gospodnje.

Istaknuo je kako je ovo slavlje ujedno i prigoda za zahvalnost i molitvu da Bog svojom snagom i zagovorom Blažene Djevice Marije nastavi živjeti u svakom pojedincu i u cijeloj zajednici te potaknuo na nasljedovanje predaka koje je Božja riječ uvjerila koliko je važno pripadati Bogu i Crkvi te su oni tu vjernost i pripadnost prenosili mnogim naraštajima. “I vi, po služenju Crkve, širite Božju riječ dobrote i ljubavi i vjeru, koju baštinite, očitujte redovitim i radosnim sudjelovanjem na svetoj misi u svim životnim okolnostima i nevoljama”, rekao je nadbiskup Gjonlleshaj.

Osim što je ova proslava prigoda da se učvrstimo u ljubavi prema Bogu, nastavio je, prilika je to i da pokažemo ljubav prema bližnjemu kroz praštanje i pomirenje jedni s drugima. Znak i potvrda ljubavi prema Bogu, ljubav je prema bližnjemu. Osobito smo to pozvani svjedočiti u svojim obiteljima kroz ovu godinu posvećenu obitelji, ali i šire u društvu, poručio je.

Nadbiskup je dovršio propovijed posluživši se mišlju sv. Augustina: “Premalo te ljubi, Bože, onaj koji uz tebe ljubi nešto što ne ljubi zbog tebe”, te potaknuo okupljene da upravo ljubav treba biti stil života svakog kršćanina.

“Bog koji je stvorio svijet iz ljubavi i otkupio ga neizmjernom cijenom muke i smrti svoga sina ne prestaje se brinuti za svijet ni onda kada mi ljudi svjesno okrećemo leđa i udaljavamo se od njega. Neka svima nama, dragi vjernici, po zagovoru Blažene Djevice Marije, zaštitnice ove crkve i mjesta, po zagovoru sv. Josipa, u čijoj se godini nalazimo, učvrsti vjeru i umnoži nam ljubav, a našim predcima daruje vječnu radost u njegovu kraljevstvu”, zaključio je nadbiskup.


Na kraju euharistijskog slavlja, župnik Berišić čestitao je svim vjernicima i zahvalio svim svećenicima koji su dolaskom uveličali slavlje. Osobito je zahvalio pastoralnom i ekonomskom vijeću te svima koji su pomogli u organizaciji. Vjernici, obučeni u tradicionalne nošnje, i župnik Berišić prigodnim darom su zahvalili nadbiskupu Gjonlleshaju na odazivu da predvodi euharistijsko slavlje na ovu važnu obljetnicu.

Za proslavu obljetnice vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom počevši od 8. rujna. Predvoditelji i propovjednici su bili: don Mato Karamatić, dekan Konavoskog dekanata i župnik župe sv. Nikole u Cavtatu; don Ante Burić, delegat s ovlastima biskupijskog pastoralnog vikara i župnik župe sv. Petra na Boninovu i don Ivica Pervan, dekan dekanata Dubrovnik 2 i župnik župe Presvetog Spasitelja u Mokošici.

Tea Kuzek Marević

foto/izvor: Dubrovačka biskupija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić