33.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Premijer Plenković: Ovo desetljeće donosi nam nezapamćeni iskorak

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Premijer Plenković: Ovo desetljeće donosi nam nezapamćeni iskorak

Svečana sjednica Županijske skupštine održana je danas u Kazalištu Marina Držića, a uz Dan županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, njenog zaštitnika.

Sjednici su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima premijer Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanika predsjednika Sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik u ministarstvu europski i vanjskih poslova Frano Matušić, predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, izaslanik mons. Roka Glasnovića don Ivica Pervan.

“Zadovoljstvo je ove godine Dan županije proslavljati uživo, nakon dvije pandemijske godine. Zahvaljujem svim koji su pridonijeli uspješnom nošenju s pandemijom koronavirusa. Obilježavanje blagdana započeli smo jutros odavanjem počasti onima koji su najzaslužnijim za našu slobodu i njen demokratski poredak, našim braniteljima. Da njih nije bilo danas bismo morali šutjeti na laži da su naši književnici i znanstvenici tuđi, kako mi nismo ono što jesmo. Zbog toga smo u našoj nedavnoj Deklaraciji jasno rekli kako svojatanje naše baštine smatramo puzajućim velikosrpskim projektom. Najavljena gradnja zračne luke Trebinje iznad Omble predstavlja ugrozu za ovu Županiju. Kome treba takva zračna s golemom pistom? Kad je zadnji put Republika Srpska bila na našim granicama pamtimo to po Užičkom korpusu. Čvrsto smo na putu koji su svojom žrtvom i hrabrošću utrli naši branitelji pod vodstvo dr. Franja Tuđmana“, kazao je župan Dobroslavić.

“Gradimo ovu županija uz potporu i pomoć naše Vlade koja razumije naš strateški položaj. Gradimo je i pomoću fondova EU, sredstvima koje nam je omogućilo članstvo u EU, u najprestižnije klubu država i naroda u povijesti čovječanstva- To članstvo kao i članstvo u NATO-u postignuća su koja su kroz povijest Hrvati sanjali, a ostvario ih je naš naraštaj, sljedeći vanjsko političke ciljeve našeg prvog predsjednik dr. Franja Tuđmana“ kazao je župan Dobroslavić koji je naglasio kako se ovogodišnji Dan županije proslavlja u duhu teritorijalnog spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.
„Završen je Pelješki most najvažniji hrvatski projekt. Taj most rezultat je ustrajnosti Županije i domoljubne odgovornosti, volje i znanja Vlade premijera Plenkovića koja je projekt konačno realizirala. Zahvaljujem i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatskim cestama. Uskoro kreću i ostali projekti prometnog povezivanje krajnjeg juga Hrvatske – brza Grad – Osojnik, Brijesta – Perna, nastavak autoceste od čvora Metković. Danas će se potpisati ugorov za novu luku Polačište na Korčuli. Zahvaljujemo Vladi na uvođenju dnevne brzo brodske linije Dubrovnik-Lastovo. S optimizmom očekujemo povrataka turizma na brojke prije pandemije. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta i likvidnost omogućile su da svi subjekti u turizmu prežive“, kazao je župan Dobroslavić te dodao kako u suradnji s Hrvatskim cestama Županija radi na pripremi projekta navodnjavana Doline Neretve, čime će se pružiti zaštita od slane vode.

„To neće umanjiti naše napore da ovo područje zaštitimo od negativnih utjecaja projekta Gornji horizonti. Pripremili smo projekt energetske obnove OB Dubrovnik, tu je i Dnevna bolnica u Metkoviću, kao i hitna helikopterska služba. Centrom za gospodarenjem otpada uklonit ćemo sve strahove od napuljskog scenarija koji bi bio katastrofalan“, kazao je Dobroslavić te dodao iako je Dubrovačko-neretvanska županija demografski stabilna, da će i dalje raditi na tom pitanju. Premda smo demografski jedna od stabilniji županija nećemo se umiriti raditi na demografskoj obnovi

„Cilj nam je da ova regija bude i dalje u samom vrhu hrvatski županija po indeksu razvijenosti“, poručio je župan Dobroslavić.

Okupljenima na svečanoj sjednici obratio se i gradonačelnik Franković.

“Kao političari od građana tražimo povjerenje kako bismo upravljali sustavima i radili na ispunjenju njihovih potreba. Jednako tako kako bi zastupali interese svih skupina društva, a u konačnici i štitili interese naših zajednica i naše domovine. Kao upravitelji tih sustava težimo rezultatima. Kad oni stignu, kad se nečiji rad pretoči u projekte čije učinke osjeća svaki pojedinac, onda je to i najbolja nagrada. Upravljanje je bilo posebno izazovno u proteklom razdoblju. Osigurali smo stabilnost naših sustava, a da nikome nisu uzeli što mu pripada, nego dodatno pomažući one koji su podnijeli veliki teret krize na svojim leđima. Iako smo zbog događanja na istoku Europe zgrnuti velom neizvjesnosti i duboko suosjećamo s prijateljskim narodom Ukrajine možemo zbog javno-zdravstvene krize koja jenjava bar malo odahnuti“ kazao je gradonačelnik Franković te dodao kako turistička sezona donosi vrevu na naše ulice te da nagovještava povratak optimizma.

„Volim vjerovati da ćemo kao društvo, ali i kao pojedinci u tom povratku na staro ipak biti bolji nego što smo bili jučer. Lijepo je i kada uspješan grad prati uspješna županija i obrnuto, ali i kad te rezultate dijelimo. U suradnji za Županijom razvijamo nadstandard u zdravstvenoj skrbi, a isti se ogleda kroz niz donacija ustanovama u zdravstvu. Ne gledamo pri tom tko je osnivač, nego nam je cilj pružiti našim sugrađanima najbolju moguću skrb. Posljednja takva inicijativa usmjerena je na zdravstveno zbrinjavanje liječnika i djelatnika u zdravstvu. Grad će medicinskom osoblju OB Dubrovnik donirati zemljište sa ishođenom građevinskom dozvolom i plaćenim komunalnim pristojbama na Pobrežju za izgradnju stambenih objekata. Zajedničkom suradnjom Grada i Županije razvijamo projekt Centra za pružanje usluga u zajednici. Vjerujem da ćemo vrlo brzo biti u mogućnosti idejno rješenje projekata zajednički predstaviti predsjedniku Vlade s čijom podrškom ćemo krenuti u realizaciju ovog predugo iščekivanog projekta“, kazao je gradonačelnik je kazao kako je značajna uloga Županije u razvoju širokopojasnog interneta.

„Realizacijom ovog projekta koji se financira iz EU fondova omogućit će se izgradnja optičke mreže te ultra brzi pristup internetu za preko 12 tisuća kućanstava na područja Grad i susjednih općina. Poštovani župane, vama i vašem timu treba čestitati i na pokrenutom projektu Centra za gospodarenjem otpadom čija realizacija će omogućiti održivo upravljanje ovim važnim sustavom. Kada govorimo o suradnji Grada i Županije razveselila nas je nedavna vijest da je ishodovana građevinska dozvola za Vilu Čingriju, objekta koji je Grad kupio 2018. u okviru naše strateške opredijeljenosti stjecanja vrijedne imovine od posebnog značaja za Grad. U suradnji sa Županijom i Turističkom i ugostiteljskom školom Vila Čingrija razvijat će se kao Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu te generirati izvrsnosti kakvu ovaj grad treba i zaslužuje. Ono što treba posebno istaknuti, a na tome čestitati i svima uključenima, je projekt u ukupnom iznosu od 101 milijuna kuna, koji se financira sredstvima iz socijalnog fonda EU i državnog proračuna“, kazao je gradonačelnik te dodao kako se budućnost Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije bazira na umješnosti povlačenja sredstava iz EU.

„Treba zahvaliti na ovoj Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem. Prvenstveno jer razumiju i prepoznaju potvrde krajnjeg juga i zato što na njih znaju adekvatno odgovoriti realizacijom projekata. Zahvaljujući EU fondova i podršci Vlade provodimo gotovo 900 milijuna vrijedan projekt Aglomeracije koji uključuje modernizaciju i novogradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje šireg gradskog područja. Nismo zaboravili ni na naše Elafite, a od Vlade i resornog ministra stiglo je i obećanje da će legendarna Postira uskoro dobiti zasluženu zamjenu. U samom centru grada napreduje izgradnja Lapadske obale, koja se proširuje, uređuje i oprema uz financiranje iz europskih i nacionalnih izvora.  Trebali li danas nekom objašnjavati vrijednost spajanja dva dijela hrvatskog teritorija izgradnjom Pelješkog mosta? Zavali su ga iluzijom za budale i predlagale svakakve sulude koncepte povezivanja. No ispalo je da su bili u krivu, a danas se kunu da je Pelješki most najbolje, jedino i ispravo rješenje. Dubrovnik koji je uz naš grad prijatelj Vukovar, simbol stradavanja i pobjede u Domovinskom ratu konačno je vrednovan neprekinutom vezom s ostatkom države. To je misija koja kod svako od nas izaziva osjećaj nacionalnog ponosa. Brinu nas međutim najave o izgradnji zračne luke u susjedstvu. Ne želimo pri tome ulaziti u ekonomske aspekte naše gradnje, niti je to na nama. Iako cijeli aranžman u kojem jedna država strateški investira u teritorij druge, budi sumnje u prave motive takvog projekta. Ono zbog čega strepimo je što bi svaka takva intervencija na krškom terenu mogla nepovratno uništiti izvor Omble. Ako postoji i najmanja mogućnost bit ćemo snažno protiv takvog projekta. Inzistirat ćemo na pridržavanju prihvaćenih međunarodnih standarda. Znat ćemo zaštiti naše vrijedne resurse“, poručio je gradonačelnik.

Prisutnima na svečanoj sjednici obratio se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić. Podsjetio je kako je prije 30 godina Sabor donio odluku o ustroju županija, a kazao je kako Dubrovačko-neretvanskoj županiji odijeljenost od ostatka Hrvatske Neumom nije bio vjetar u leđa gospodarskom i društvenom razvoju.

„Dodatna otežavajuća okolnost bile je velikosrpska agresija. No ta činjenica da nam niti jedna niti druga okolnost nisu predstavljale vjetar u leđa nisu bile prepreka za dodatnim angažmanom, kako bi od jedne razrušene županije danas ova županije prema indeksu razvijenosti postala treća županija po razvijenosti. Tome su je doprinijela i integrirana politika na nacionalnoj razini kao i mudra i pametna politika na područnoj i regionalnoj razini. Doprinos tome dali su i gradovi i općine, ali prije svega zaokupiranost Vlade“ kazao je Bačić te podsjetio na brojne projekte.
„Ako smo se s brojnim projektima uzdigli na treće mjesto po razvijenosti, mogu zamisliti koliki nam je poticaj otvaranje Pelješkog mosta. U tom smislu želim i kao saborski zastupnik koji od prvog dana zagovara projekt zahvaliti predsjedniku Vlade i ministru Butkoviću, kao i upravi Hrvatskih cesta na razumijevanju važnosti ovog projekta koji će dokinuti teritorijalni diskontinuitet Republike Hrvatske. Vjerujem da će njegova izgradnja, koja ga označava svehrvatskim projektom, osnažiti poziciju Pelješca, Mljeta, Korčule ali i Dubrovačkom primorja, Župe, Konavla“, kazao je Bačić i dodao kako izgradnjom Pelješkog mosta projekti nisu završeni.

„Prometno povezivanje bit će gotovo tek kad završimo puni profil autoceste do Dubrovnika i dvije brze ceste – do Zračne luke Dubrovnik i kao i brzu cestu preko Pelješca. Uz to provodimo brojne projekte lučke infrastrukture. Tek tad kad navedeno bude završeno ostvarit ćemo sve pretpostavke za daljnji razvoj županije“, poručio je Bačić te uputio zahvale Vladi na pomoći tijekom gospodarske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Okupljenim na današnjoj svečanosti obratio se i premijer Plenković. Kazao je kako mu je drago biti u Dubrovniku, u sjedištu Županije te naglasio kako mu je drago evocirati napredak županije.

„Nikola je jedan od naših najdugovječnijih župana. To iskustvo mu daje jednu komparativnu optiku odnosa vlada prema županijama, gradovima, općinama. Uočio sam prazninu nestrukturirane suradnje između Vlade i županija. Odlučio sam to popraviti, odmah, na početku prvog mandata 2016. godine. Ustanovili smo redoviti dijalog između Vlade, svih ministara i svih naših županija, predsjednika Udruge gradova i županija. Tad činjenica je promijenila sve, omogućila je ubrzanje razvojnih projekata, ravnomjerniji regionalni razvoj, bolje prepoznavanje prioriteta i bolji život svih naših sugrađana u svim krajevima Hrvatske“, naglasio je premijer te se osvrnuo na fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

„2017. smo to odlučili promijeniti. Dali smo više sredstava jedinicama lokalne i područne samouprave, čime smo omogućili svima vama koji idete pred građane na izbore i dobijete njihovo povjerenje da upravljate javnim resursima na dobrobit građana. To se osjetilo. Našli smo način da i ovim uvjetima covid krize pomognemo onim jedinicama kojima su redoviti prihodi bili manji. Tu smo pokazali da ta sinergija funkcionira“, kazao je premijer te se osvrnuo na spajanje ured Državne uprave i županija.

Premijer je kazao da su četvrti metodološki element pristupa prema županijama projekti koji se sufinanciraju sredstvima EU. U našoj županiji to su: Pelješki most s pristupnim cestama, Zračna luka Dubrovnik, Aglomeracija Dubrovnik, Aglomeracija Metković te Centar za gospodarenje otpadom.

„Ti projekti nose većinu investicija europskih sredstava, ali su dio šireg skupa projekata koji unapređuju infrastrukturu, gospodarstvo, kvalitetu života naših građana. Ako tome dodamo projekte nacionalne razine, projekte javnih poduzeća, investicije lokalne i područne samouprave, kao i privatna ulaganja odbijamo veliku cjelovitu sliku razvoja Hrvatske“, kazao je premijer i naglasio važnost desetljeća u kojem se nalazimo.

„Ovo je četvrto desetljeće slobode i demokracije za koju su zaslužni hrvatski branitelji. Bitno je da shvatimo da će ovo desetljeće donijeti Hrvatskoj do sada nezapamćeni razvojni iskorak. Osigurali smo se samo ovo sedmogodišnje financiranje, već smo dobili i EU iduće generacije kao veliki odgovor EU u financijskom i projektom smislu na ogroman problem krize pandemije, koja nažalost još nije gotova. Ovo desetljeće predstavlja konačno lovljenje koraka sa zemlja srednje i istočne Europe, s onima koji su išli prema Europskoj uniji bez ratnih razaranja, većom financijskom potporom kroz pretpristupna ulaganja i dulji niz korištenje europski fondova. Tek 2030. provedbom nacionalne razvojne strategije osvrnut ćemo se na 17 godina članstva i moći vidjeti gdje smo bili 2013. godine. Ovo je desetljeće konačnog lovljena koraka, uz zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju i uz snažnu ulogu države u rješavanju dosad neviđenih kriza. Sada u ovoj energetskoj krizi izazvanom agresijom Rusije na Ukrajinu dovodi nas u situaciju da država ponovno stane uz svoje građane i ekonomiju velikim paketom mjera za ublažavanje posljedica rasta energenata, sprječavanja inflatornih pritisaka te tako osiguramo stabilnost“, kazao je premijer te dodao kako je tekuća godina, godina isporuke za Vladu misleći pritom na ulazak eurozonu i pristupanju Schengenu.

„To je bitno i za Dubrovačko-neretvansku županiju, kao i za Dubrovnik koji su među najrazvijenijima i biserima hrvatskoj turizma. Nadam se da će brojevi koje sam jutros čitao uputiti nas već sada na zaključak da će 2022. biti dosta bolja od 2021., godine, a da ćemo se u idućim godinama vrlo brzo vratiti na rekordne turističke brojeve iz 2019. godine i tada će pulsirati i ekonomija i standard i ulaganja i kvaliteta života u ovoj županiji“, poručio je premijer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA