23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSve učestalija gradnja s pogledom, uz rubnjak magistrale: kad će "buffer" pravila...

Sve učestalija gradnja s pogledom, uz rubnjak magistrale: kad će “buffer” pravila i što je sa zaštitom vizure Grada?

Iako je Covid 19 skrenuo misli s dojučerašnjih tema koje su mučile naše sugrađane, očito nije skrenuo i njihove oči, jer nam na mail stižu fotografije gradnja ili priprema zemljišta za nove gradnje. O, blago rečeno, predimenzioniranoj nekretnini koja se poput “kobca” smjestila uz sami rubnjak magistrale, već su mediji pisali. U njenoj blizini su pripremljene dvije parcele za izgradnju, neslužbeno saznajemo, za dvije nove zgrade za koje je projekte izradio isti dubrovački arhitekt. Zanimalo nas je koliko je covid 19 usporio i je li usporio interes investitora za gradnju po Dubrovniku, ali smo pitali i kada će se početi primjenjivati pravila buffer zone koja već mjesecima stižu, a nikako da stignu….. Logično, investitor razmišlja i gradi na lokacijama s kojih “puca” pogled na Grad i more, dok bi izrađivači prostornih planova trebali razmišljati “obrnutim očima” – kako sve to izgleda “s mora”.

– Upravni odjel je u vremenu od 1. siječnja do 1.svibnja 2020. godine zaprimio ukupno 56 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, dok su u istom vremenskom periodu 2019. godine zaprimljena 74 zahtjeva – odgovaraju iz nadležnog Upravnog odjela za izdavanje dozvola, dodajući kako je u ovih pet mjeseci 2020. pozitivno riješeno 25 zahtjeva, a negativno 19 zahtjeva. U vremenu od 1.siječnja 2019. do 1.svibnja 2019. godine pozitivno je riješeno 36 zahtjeva, a negativno 16 zahtjeva.

Budući smo svjedoci kako se počelo jako puno graditi uz rubnjak magistrale na izlazu iz Grada prema istoku, zanima nas kada će se početi primjenjivati načela koja bi trebala donijeti pravila tzv. buffer zone? I, u kojoj je fazi taj projekt?

Konzervatorska podloga za Buffer zonu koju izrađuje Ministarstvo kulture još uvijek nije u potpunosti završena i predana Gradu Dubrovniku. Obzirom je ista osnovna podloga izmjenama i dopunama GUP-a koje će svojim odredbama propisati detaljne mjere provedbe u obuhvatu Buffer zone, postupak predmetnih izmjena i dopuna GUP-a započet će čim Konzervatorska podloga bude završena.

Hoće li uskoro biti pokrenuta procedura za novi GUP, budući se o njoj govorilo i u predizbornoj kampanjia, a do novih lokalnih izbora je godina dana?

Postupak izrade novog GUP-a još uvijek nije moguće započeti obzirom na razini Republike Hrvatske još uvijek nisu osigurani svi zakonski preduvjeti za izradu prostornih planova nove generacije.

Obzirom je Grad Dubrovnik svjestan značaja izrade novih prostornoplanskih dokumenata, već nekoliko godina se radi na izradi stručnih podloga. Stoga je prošle godine završena izrada novog ortofoto snimka za cijelo administrativno područje Grada te je u tijeku izrada Krajobrazne studije za administrativno područje Grada Dubrovnika koja predstavlja vrijednu bazu za zaštitu krajobraznih vrijednostii, a ujedno će  dati  i smijernice za izradu Strategije i akcijskog plana zelene infrastrukture i njihovu daljnju implementaciju – odgovaraju iz Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA