Nedjelja, 11 travnja, 2021
Naslovnica Politika "Svako dijete mora biti oslobođeno od plaćanja članarina u sportu"

“Svako dijete mora biti oslobođeno od plaćanja članarina u sportu”

Zbog novonastale situacije vezane uz korona krizu, gradski vijećnik Maro Kristić upozorava kako su dubrovački sportski klubovi u nezavidnoj poziciji, traži da se Grad uključi te omogući besplatne članarine djeci koja treniraju kao i besplatne termine u sportskim dvoranama.

-Dubrovački sport se nalazi u vjerojatno najtežoj situaciji u zadnjih dvadesetak godina. Teška gospodarska kriza dovela je do toga da je većina klubova ostala bez privatnih sponzora, a sredstvima iz gradskog proračuna namijenjenima za sport koja su ove godine umanjena za više od 5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu financiraju se plaće trenera dok se ostale aktivnosti klubova koje su doduše često ograničene epidemiološkim mjerama financiraju u smanjenom obimu. 

U mnogima od tih klubova aktivno trenira veliki broj mladih čiji roditelji zbog gubitka poslova ili značajno umanjenih prihoda jednostavno ne mogu plaćati članarine svojoj djeci, a iznimno je neugodno kada svom djetetu moraš uskratiti mogućnost bavljenja sportom zato što ne možeš platiti članarinu. Znamo da se klubovi trude biti tolerantni po tom pitanju, ali roditelji nerijetko zbog osjećaja neugode zbog duga za članarinu svoju djecu ne šalju na treninge.

Svi znamo koliko je razdoblje lockdowna i ostalih ograničenja donijelo negativnih posljedica  i koliko je stupanj kriminaliteta i društveno iskrivljenog ponašanja među djecom u porastu i moramo napraviti sve da djecu zadržimo na sportskim terenima. Uloga zajednice je tu iznimno važna i gradska uprava ne smije pasivno promatrati razvoj situacije  nego se mora aktivno uključiti u traženje rješenja i suzbijanje gore navedenih pojava koje je sa sobom donijela teška krize u kojoj se nalazimo.

Svako dijete koje se bavi sportom u Gradu Dubrovniku mora moći trenirati besplatno, a Grad mora naći način da klubovi i dalje mogu djelovati bez naplaćivanja članarine. Osim što svako dijete mora biti oslobođeno od  plaćanja članarina, Grad mora sve svoje školske sportske dvorane besplatno staviti na raspolaganje sportskim kolektivima kako bi djeca imala gdje trenirati tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci, jer su te dvorane građene novcem građana i suludo je da  klubovi školama plaćaju njihovo korištenje jer su iste već od Grada dobile novce za njihovo održavanje.

Tu zasigurno postoji prostor za uštede i bolje i svrsishodnije trošenje proračunskog novca. Stoga smatramo kako je krajnje vrijeme da gradska uprava putem Dubrovačkog  saveza sportova i nedavno osnovanog Povjerenstva za provedbu strategije razvoja sporta pokrene dijalog sa širom sportskom zajednicom u cilju donošenja  mjera kojima će se zaštiti i očuvati klubovi, ali poglavito naši mladi koji u njima treniraju, napisao je u svom priopćenju Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić