30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSusret riječi: Povijest i kultura Grada od povijesnih izvora do predstavljanja posjetiteljima

Susret riječi: Povijest i kultura Grada od povijesnih izvora do predstavljanja posjetiteljima

Prvi od šest ovogodišnjih Susreta riječi – ciklusa razgovora s „ljudima od riječi“ (bilo da ih pišu ili govore) održat će se u srijedu, 1. veljače u Narodnoj knjižnici Grad u 19 sati, kao dio programa Feste Dubrovnik. Sa Slavicom Stojan,  povjesničarkom književnosti i književnicom i Vesnom Čelebić, turističkom vodičicom, razgovarat ćemo o  preoblici povijesnih izvora u znanstvene i književne tekstove a zatim u usmeno predstavljanje posjetiteljima Grada.

O gošćama:

Dr. sc. Slavica Stojan rodila se u Dubrovniku u kojem živi i radi. Doktorat iz područja preporodne književnosti obranila je 1991. godine. Kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju bila je do umirovljenja ravnateljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU. Istodobno je, kao redovni sveučilišni profesor, predavala  i još uvijek predaje na fakultetu Hrvatski studiji od njegova osnutka. Istražuje stariju hrvatsku književnost i povijest svakodnevice usmjerivši se na komunikaciju fikcije i zbilje odnosno na interakciju književnog diskursa i arhivskih dokumenata, prije svega iz fonda arhiva Dubrovačke Republike u Državnom arhivu u Dubrovniku. Rekonstruiranjem svakodnevice iz književnih tekstova starijih hrvatskih pisaca koji su stvarali u Dubrovniku te paralelnim čitanjem administrativnih notarskih sadržaja arhiva Dubrovačke Republike, ali i drugih arhiva, otvorila je mogućnost širenja historiografije izvan tradicionalnih granica, kao i bolje razumijevanje hrvatske starije književnosti, njezinih poticaja, sadržaja i aktera. Primjerima identifikacije zbiljskih stanovnika i zbiljskih atmosfera renesansnog Dubrovnika u dramskim djelima ponajprije Marina Držića, kao i drugih hrvatskih starih pisaca kojima se znatnije bavila,  pokazala je literarnu dimenziju društvenog iskustva, ali i potvrdila književno značenje arhivskih dokumenata. Brojnim primjerima pokazala je kako su se stvaraoci koje je istraživala nadahnjivali domaćom sredinom i autentičnim dubrovačkim situacijama, a ne oponašanjem talijanskih autora i inozemnih miljea. Osim za sveučilišnu publiku, održala je brojna predavanja za šire građanstvo u Dubrovniku i u Hrvatskoj promovirajući hrvatsku kulturnu povijest u domovini, ali i u svijetu. Objavila je dvadesetak knjiga, stotinjak znanstvenih i veliki broj stručnih radova te značajan broj leksikonskih natuknica iz književne povijesti. Članica je Društva hrvatskih književnika, članica je Glavnog odbora Matice hrvatske i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik.

Vesna Čelebić živi i radi u Dubrovniku. Studirala je turistički management na RIT Croatia te je tijekom studija nekoliko godina živjela u SAD-u. Tijekom svoje karijere, radila je raznovrsne poslove, od upravljanja projektima do upravljanja ljudskim potencijalima. 2013. započinje rad u svom obrtu, gdje konačno može raditi sve što poželi – kao turistički vodič, novinar, prevoditelj te copywriter. Članci su joj objavljivani u različitim turističkim publikacijama poput Lonely Planeta, britanskog magazina The Simpler Things te Valamarovog magazina Substance. Također piše ‘dnevničku poeziju’, a 2021. izlazi njena prva zbirka pjesama pod imenom Točka za upitnik. Voli putovati te je posjetila preko 30 zemalja. Sretna je majka dvoje vesele žutoglave djece.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA