15.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaPolitikaStranka umirovljenika o prosvjedima - možemo prihvatiti kako se pojedinci jednostavno boje...

Stranka umirovljenika o prosvjedima – možemo prihvatiti kako se pojedinci jednostavno boje cijepiti, ali…

Sagledavajući situaciju vezanu uz organiziranje prosvjeda protiv Covid mjera u Zagrebu još jednom moramo javno reagirati sa željom da dodatno ne unosimo podjele u društvu već samo pridonesemo dijalogu i međusobnom razumijevanju. Pri tome u prvom redu ističemo kako je upitan jedan od glavnih razloga prosvjeda – ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, navodi se u priopćenju HSU-a, koje prenosimo u nastavku.

– Želimo naglasiti kako propuštamo činjenicu da je mnogima sputano pravo na zdravlje, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, zbog ogromnog broja naših sugrađana zaraženih virusom koji se trenutačno liječe u bolnicama.

Nadalje potpuno je jasno kako život u organiziranoj zajednici poput države uz konzumiranje brojnih prava podrazumijeva i određene obveze. Ne tako davno iz istog se razloga prosvjedovalo i protiv služenja obaveznog vojnog roka i koristio institut priziva savjesti. Sve je to moguće jer koristimo blagodati života u demokraciji, ali pri tome treba naglasiti kako vrlo često javna okupljanja imaju nažalost političke ciljeve.

Toga trebaju biti svjesni svi prosvjednici jer da im recimo prosvjed nije bio onemogućen mogli bi eventualno govoriti o gaženju ljudskih sloboda. Unatoč tome što kako je  predviđeno zakonom, koji ne priznaju fazni ekscentrici koji se zalažu za prekidanje odnosa s fiktivnim entitetima pa izrađuju vlastite putovnice ili registarske tablice, nije bio prijavljen.

Ukratko pozivanje na uskraćivanje prava i sloboda u ovom slučaju za nas u Hrvatskoj stranci umirovljenika potpuno je promašena tema. Realnije je i to možemo prihvatiti kako se pojedinci jednostavno boje cijepiti. 

Osobito, ako to promatramo kao normalnu ljudsku reakciju, a poznato je kako su u strahu  velike oči, potrebno je to samo javno priznati. Zasigurno bi tada i medicinski djelatnici takve osobe okvalificirali kao nepodobne za cijepljenje. Kako će se u tom slučaju naši sugrađani nositi s kukavičlukom ili egoizmom jer čekaju kako će drugi reagirati na cjepivo to je njihov problem.

S druge strane molimo i znanstvenika, koji se trenutačno zalaže za cijepljenje samo osoba u poznijoj životnoj dobi, da ne prikazuju toliku empatiju prema umirovljenicima i starijim osobama. Naime s velikom tugom pratimo što se događa među mlađom populacijom, a osobito našom djecom i unucima.

Oni koji imaju obitelji dobro znaju o čemu govorimo i zato je naša želja i motiv da se cijepi što više i mlađih osoba kako bi u što većoj mjeri izbjegli pogibeljne posljedice.

Tko ne razmišlja na takav način i slijedi preporuke onih koji su u travnju proglasili kraj pandemije neka se dobro zamisli nad svojim postupcima. Za razliku od takvih prevrtljivaca mi smo stalno na istoj crti i preporučujemo da se koriste rješenja znanstvene zajednice u najvećoj mogućoj mjeri.

Dakako da ponekad i treba reagirati na drugačiji način što smo mi i učinili, ne prosvjedima, već javnim apelom na tiskovnoj konferenciji kada smo tražili da se starije osobe ne cijepe AstraZenecinim cjepivom. Bez nasilja i u smirenoj atmosferi iznijeli smo uspješno svoje argumente te preporučujemo i drugima da slijede ovakav put i način demokratskog izražavanja, stoji u priopćenju HSU-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA