13 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti STOŽER: Nove mjere na granicama

STOŽER: Nove mjere na granicama

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera RH rečeno je kako je u RH do danas cijepljeno 34.553 osobe, od čega je 16.425 iz sustava zdravstva i 15.848 iz sustava domova za starije, a ostalo su žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji.  Pao je broj hospitaliziranih, a donesene su i nove odluke za granične prijelaze.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je Stožer danas donio novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH. 

-Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Morat će na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na 7 dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan. Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u RH temeljem prethodne suglasnosti Stožera, bez testa. Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih (sahrana, liječenje i sl.) razloga imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati – rekao je Božinović.

Što s Hrvatima iz BiH?

-Jasno smo rekli da se ona ne vezuje za državljanstvo već za područje teritorija, poanta je u tome odakle se dolazi. Pitanje državljanstva tu nema nikakvu važnost. Poanta je u tome je li država na listi HZJZ-a ili na listama koje govore o incidencijama… Još je praktički cijela Europa u crvenome – rekao je Božinović.

O cijepljenju

-Imamo 86 prijava nuspojava, svaka se validira od posebnog povjerenstva. Većina nsupojava koje se primaju su blage naravi, blaga tempretaura blagi osip. Imali smo i ozbiljnih nuspojava. Mlada liječnica specijalozantica iz Bjelovara imala je određene neurolške tegobe nakon cijepljenja, međutim povjerenstvo je donijelo odluku da se ne radi o nuspojavi cjepiva – rekao je Capak te dodao kako se ne mogu se kombinirati različita cjepiva, ako je netko primio Pfizer cjepivo onda i druga doza mora biti takva.

-U planu cijepljenja smo stavili mogućnost da se organiziraju tako da budu i mobilni timovi i masovna cijepna mjesta, ali sada nema potrebe za tim jer dobivamo male količine cjepiva. Kada dođe Astra Zeneca, organizirat ćemo to u sportskim dvoranama i sl., tako da se mogu poštivati epidemiološki uvjeti – dodao je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

DUTVNET Mozaik: korona i tržište nekretnina/ Časne Dančarice obnavljaju crkvu/ Slučaj bolnica

Korona je usporila, mnoga tržišta ugasila, ali čini se da na tržište nekretnina nije previše utjecala … Kako se razvija je situacija...

SUSRETI UTORKOM: dr. Rikard Lenz: svi se zalažemo za što bolju zdravstvenu uslugu u nasem gradu

O razlici upravljanja zdravstvenom ustanovom u javnom i privatnom vlasništvu, propustu u dubrovačkoj bolnici i ostavci ravnatelja, odlascima kvalitetnih liječnika -...

ETO NAS: S članovima Hpd Sniježnica

S članovima planinarskog društva Sniježnica planirali smo snimiti priču prije dva tjedna, ali kao i mnogi volonteri iz cijele hrvatske neki od...

KRATKI REZOVI: Zombiji u kinodvoranama

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte: više nego bilo koja druga kriza u ovome mileniju, pandemija koronavirusa je lani prouzročila dramatične...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić