34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Imamo 1042 novozaražena - Beroš: cijepimo se, imat ćemo ljepšu jesen...

STOŽER: Imamo 1042 novozaražena – Beroš: cijepimo se, imat ćemo ljepšu jesen – uvode se COVID potvrde za zdravstvene djelatnike

Imamo 1042 novooboljela od 10.353 testiranih. Prije tjedan dana bilo ih je 816, prije dva tjedna bilo je 596 novih. Incidencija je 239 u prosjeku. Na novoj karti ECDC-a cijela zemlja je u crvenom”, kazao je na početku konferencije za medije Nacionalnog stožera Krunoslav Capak.

Ministar zdravlja Vili Beroš uputi je svima poruku da je cijepljenje jedini način da izađemo iz crvenog.

“Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Tada je bilo pitanje kad će biti razvijeno. Sjetite se kad smo hrlili i cijepili se. Nadalje, balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatnu uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu: virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen. U crvenom smo, nepotrebno. Izlaz imamo”, kazao je Beroš.

“Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. To se može dogoditi svima. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi. Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, je to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu”, rekao je.

“Ako ne vjerujete meni, znanosti, vladi, stožeru, vjerujte matematici. Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro. Kao što neko vrijeme najavljujemo, potpuno svjesni situacije, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid-potvrde”, rekao je ministar zdravlja.

COVID potvrda

Svako putovanje počinje prvim korakom, naše daljnje korake upotrebe COVID putovnice odredit će kretanje epidemije, cijepljenja…Za pacijente u bolnicama postoje pravila ulaska u zdravstveni sustav, to nećemo širiti kako ne bismo smanjili dostupnost zdravstvene zaštite. Potvrda zasad uključuje potvrdu cijepljenja, potvrdu preboljenja i testiranja.

Znamo što nosi cijepljenje, a što necijepljenje, porast brojeva je takav da moramo intervenirati u zdravstvenom sustavu.

Hoće li zdravstveni djelatnici moći doći na svoje radno mjesto bez COVID potvrde?

Uskoro ćemo donijeti odluku koja će značiti upravo to, oni koji nemaju potvrdu neće moći raditi. Trebamo osigurati dovoljan broj antigenskih testova, jer će se cijepljenje u zdravstvenom sustavu provoditi najmanje jednom tjedno.

Ministar Božinović dodao je kako smo mi prvi smo uveli u sustav COVID potvrde i spremni smo ih provesti u djelo odmah.

“Cijpljenje je dokazanio jedina mjera koja učinkovirto štiti od težih stanja i smrtnosti, daje najbolje rezultate i vodi ukidanju mjera i povratku na normalno, staro normalno. Virus neće nestati, mi imamo sve spremno. Cjepiva imamo više nego što je potrebno, a pojačanim cijepljenjem, isključila bi se potreba češćeg testiranja. To su sve stvari o kojima treba voditi računa, tek kad budmo proveli cijepljenje u velikom obuhvatu možemo izaći iz ove krize”, kazao je Božinović.

Capak je kazao kako se za plan procjepljivanja za treću dozu čeka izviješće EMA-e koja se očekuje za 7 do 10 dana.

“Zasad samo Pfizer registrira treću dozu i samo s njim će se moći cijepiti treća doza. Razradili smo prioritete za treću dozu to su imunokomprimitirane i starije osobe i oni koji su usvakodnevnom kontaktu s njima”, kazao je Capak.

Prvi korak uvođenja COVID potvrda u širu upotrebu kreće sa zdravstvenim osobljem i onima koji rade u socijali. Ministri kažu da je ovo prvi korak i kako će dinamika cijepljenja odrediti uvođenje COVID potvrda i u druge sustave. Zasad, kazao je Beroš to ne možemo provesti šire jer je tek nešto više od 50 posto odraslih cijepljeno.

Capak je dodao kako je sad u tijeku kampanja koja popularizira cijepljenje, a potom uvođenje COVID potvrda, a potom i obveza cijepljenja, koju su neke europske države uvele za pojedine populacije.

Posljedice cijepljenja i preboljenja na reproduktivno zdravlje

“Zasada znamo kako trudnice, nakon preboljelog COVIDa češće prerano rađaju, a djeca zbog manje porođajne težine završe na neonatologiji. Zasad imamo koliko-toliko dovoljnih studija kako COVID smanjuje privremeno plodnost muškaraca”, odgovorila je na novinarsko pitanje Alemka Markotić.

Hoće li popisivači trebati imati COVID potvrdu?

Preporučili smo da svi popisivači trebaju biti cijepljeni, to na žalost nije bilo moguće pa će se oni morati strogo pridržavati mjera, maske, razmaka i zadržavanja u zatvorenom prostoru.

Od ponedjeljka novi način brojanja

Ministar Beroš odgovorio je na novinarsko pitanje o brojkama vezanih za epidemiju te kazao kako će se od ponedjeljka u izvješćima stožera objavljivati broj hospitaliziranih i onih na respiratoru u odnosu s brojem zaraženih. Kao i odnos cijepljenih i necijepljenih u udjelu novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru.

Capak je dodao kako 79, 9 posto osoba koje su bile hospitalizirane nisu bile cijepljene, a među preminulima taj postotak je 89,9 posto. Markotić je dodala kako je od 10 osoba na respiratoru u klinici Fran Mihaljević, njih 9 necijepljeno.

Pravila samoizolacije učenika

-Razlog zašto smo predložili da se donese obveza nošenja maski jest upravo izbjegavanje samoizolacije za cijeli razred. Ako svi nose masku, a jedan oboli, nema potrebe da svi idu u izolaciju. Ukoliko se utvrdi da je bilo bliskog kontakta među učenicima na manje od 2 metra više od 15 minuta u zatvorenom prostoru, ide se izolaciju. Oni učenici, koji su bili na udaljenosti od 2 metra i nosili masku ne trebaju ići u samoizolaciju, kazao je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA