10 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Što čitaju političari? Andro Vlahušić: mislim, postim i čekam da se ciljevi...

Što čitaju političari? Andro Vlahušić: mislim, postim i čekam da se ciljevi ostvare

S obzirom na to da se bliže lokalni izbori u našu rubriku Knjige po izboru pozvali smo kandidate za gradonačelnika Dubrovnika i župana Dubrovačko-neretvanske županije da nama i vama otkriju što čitaju, pet svojih najdražih naslova. Prvi koji se odazvao je Andro Vlahušić. Evo njegove liste.

“Sidartha” – Herman Hesse

Knjiga koju sam pročitao kao gimnazijalac, a pomogla mi je u intelektualnom i emotivnom sazrijevanju. Pročitao sam je desetak puta, te pri svakome čitanju otkrivao novu simboliku. Meni najdraži dio knjige je priča iz života odrasloga Sidarthe, kada dolazi u grad zaraditi novac. Odlazi kod bogatog trgovca tražiti posao. Trgovac ga pita:” što znaš raditi, znaš li trgovati?” Sidartha kaže: “trgovati ne znam, ali znam: Misliti, čekati, postiti”. Prošlo je više od četrdeset godina, a ovo životno pravilo primjenjujem i danas na sebi. Stalno mislim o najboljim rješenjima, čekam pravo vrijeme, a ostajem ponizan i skroman.

“Ime ruže” – Umberto Ecco

Izvanredno okruženje u kojoj se radnja knjige zbiva. Srednji vijek, zatvoreni samostan, redovnici, zabranjeno znanje, ubojstvo. Dva različita pristupa rješavanja ubojstva. Jedan temeljen na Aristotelu i najvećim svjetskim umovima, a drugi klasična Inkvizicija. Sukob razuma i sirove sile. Sukob slobodoumnih ljudi i zatucanih progonitelja neistomišljenika. Film mi nije uspio dočarati atmosferu knjige.

“Prorok i prorokov vrt” – Khalid Gibran

Sve što imate jednoga dana će se razdati. Stoga, darujte da radost darivanja pripadne vama, a ne vašim baštinicima. Darujte da bi mogli živjeti, jer zadržavati znači propadati.
U svojim djelima Gibran je mislio na sve vrijednosti koje čovjek posjeduje, znanje, umijeće, dobrotu, ljubav, razumijevanje pa i materijalna dobra. Cjelokupni opus Gibrana volim čitati kao poeziju libanskoga kršćanina koji je univerzalne ljudske vrijednosti, sadržane u Bibliji, opjevao ili ispričao na ljudima prihvatljiv i poetski način.

“Na Drini ćuprija” – Ivo Andrić

Knjiga hrvatskoga književnika Na Drini ćuprija mi je najdraži književni vremeplov. Jedan most, jedna rijeka, jedan grad, kroz stoljeća pričaju tako različite priče. Sve se mijenja, ljudske sudbine, ratovi, osvajači, nasilja i ljubavi. A most i grad ostaju isti. Volio bih da netko napravi književni vremeplov o Dubrovniku kroz stoljeća. Mijenjaju se zastave i države, ljudske sudbine, a Grad stoji i sve pamti.

“Alkemičar” – Paolo Coelho

Knjigu sam pročitao u vremenu važne životne prekretnice. Vremenu kada sam morao donositi ozbiljne, samostalne odluke. Nisam znao koji je pravi izbor, koji je najbolji put. Tada na poklon dobijem Alkemičara, koji kaže: “Andro slušaj i gledaj znakove, oni će ti pokazati put. A na tebi je samo odrediti cilj, jer kada nešto žarko želiš cijeli svijet se uroti da to i ostvariš“. Od tada samo postavljam ciljeve. Mislim, postim i čekam da se ciljeve ostvare.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić