24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruŠto čitaju kandidati? Dogradonačelnica zaljubljena u hispanoameričku književnost

Što čitaju kandidati? Dogradonačelnica zaljubljena u hispanoameričku književnost

Nastavljamo s upoznavanjem kandidata za lokalne izbore kroz izbor knjiga koje su ih se dojmile tijekom različitih razdoblja u životu. Sadašnja zamjenica dubrovačkog gradonačelnika i kandidatkinja za još jedan mandat, Jelka Tepšić otkriva svoju ljubav prema čitanju i zašto je zaljubljena u hispanoameričku književnost.

Čitam odmalena, ljubav prema knjizi prenijela mi je majka. Tada nevelika kućna biblioteka privukla je moju pažnju, pa sam uz dječje naslove otkrivala i “gutala” Conan Doyle krimiće o Sherlocku Holmesu, intrigantne knjige o istočnim kulturama Perl Bak (npr. Žena carica) do klasika poput Tolstojevog “Rata i mira”, kojeg u tim formativnim, ranim tinejđerskim godinama nisam u potpunosti ni shvaćala. Ljeto je uvijek bilo, a i danas mi je, omiljeno doba za čitanje. Šugaman i knjiga u mom slučaju uvijek idu u paru. Tih davnih ljeta, dinamika čitanja bila je ponekad i jedna knjiga dnevno, posebno tad mi omiljeni krimići Agathe Christie. Privrženost čitanju i u srednjoj školi s prof. Srećkom Sršen usvojeno analitičko čitanje usmjerili su me i na odabir studija, pa sam diplomirala Španjolski jezik i književnost i Komparativnu književnost. Tijekom studija se prevodilo, analiziralo, obilazilo antikvarijate u potrazi za dobrim naslovima i tad sam zavoljela hispanomeričku književnost, Marquesa, Borgesa, sve do Isabel Allende, koje sam imala privilegiju pročitati i u originalu.
Napraviti izbor pet naslova za mene je gotovo nemoguća misija, jer se moja privrženost određenoj literaturi uglavnom vezuje uz autore.

1. Gabriel Garcia Marques – Nobelovac i autor “Sto godina samoće ” knjige koja mi je zaista jedna od najdražih ikad pročitanih, knjiga uvrštena među najbolje svjetske knjige. Višeslojnost, magija i fikcija, ali i komentari stvarnih povijesnih događanja višekratnim čitanjem dobivaju i nova slojevitija značenja. Povijest sedam generacija obitelji Buendia, isprepletena je realnim i izmišljenim, ljubavima i ratovima, nesrećama i različitim sudbinama, stalnim osjećajem usamljenosti i izoliranosti te sveprisutnim simbolizmom koji fascinira. Naprosto poziva da je, ako to već niste, (ponovno) uzmete u ruke. Preporučujem od srca i sve ostale Marquesove naslove!

2. Jorge Luis Borges, argentinski autor snažnog utjecaja na literaturu 20. stoljeća i jedan od najpoznatijih svjetskih književnika. “Aleph” je zbirka od 17 pripovjedaka ( Paolo Coelho je jedan od svojh romana nazvao takodjer Aleph), a u istoimenoj pripovijetci kroz mrežu simbola donosi priču o susretu s književnikom Danierijem, dotičući se teme o svemiru i postojanju bića, osoba i stvari u njemu. Što je zapravo Aleph? Aleph je točka u svemiru u kojoj se sjedinjuju sve točke….a ovom temom su se bavili brojni svjetski književnici. Zrcala, labirinti, fantastična radnja,
identitet…glavne su karakteristike Borgesovih djela u čiji magični svijet
uronite već s prvim retcima.

3. Zašto Isabel Allende? U djelima najčitanije autorice na španjolskom
jeziku čitatelj pronalazi također elemente magičnog realizma kao i kod
Borgesa i Marquesa. Kuća duhova, prvi je bestseler čileanske autorice,
nastao od pisma koje je Isabel Allende započela pisati djedu na umoru. Knjiga je doživjela svjetsku slavu, snimljen je i film, u djelu se osjeća utjecaj upravo “Sto godina samoće”, ali ništa manje uspješni nisu ni njezini ostali romani. Jedan od posljednjih “Japanski ljubavnik” je također izniman i vrijedi ga pročitati.

4. Alessandro Barrico “Svila” Ova mala knjiga očarava neizrečenim. “Svila” je priča o ljubavi i žudnji za neostvarivim. Francuski trgovac svilom i njegova čežnja za japanskom ženom u knjizi su opisani jednostavnim,
minimalističkim stilom. Iznimno ekspresivno, podsjeća na japanski “haiku”, najdražu mi vrstu poezije.

5. Luko Paljetak ” Skroviti vrt” fiktivni je dnevnik renesansne prelijepe
dubrovačke pjesnikinje Cvijete Zuzorić u kojoj se pjesnik bavi
oživljavanjem njezine ličnosti i kroz dnevničke zapise donosi intimni
svijet Cvijetine duše, ali i opisuje tadašnji Dubrovnik, neke talijanske
gradove, druženja, đardine i perivoje i slavne ljude onog doba koje Cvijeta
susreće. Djelo je prožeto renesansnom filozofijom ljepote prirode i tijela,
poetičnošću svojstvenom našem jedinstvenom Paljetku.

Kaže se da čarobni trokut čitanja čine informacija, zabava i osobni rast.
Dragocjeno vrijeme slobode za čitanje sve je kraće, ali ispunjava. Puno bi
još bilo naslova koji su me dojmili i koji su tijekom desetljeća na mene
utjecali…Hvala uredništvu portala Dubrovniknet.hr što su me naveli da
napravim osobnu “inventuru” literature koja me pratila kroz život.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić