32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaStjepko Mamić izlaže na Art Capital u Parizu pod pokroviteljstvom predsjednika Macrona

Stjepko Mamić izlaže na Art Capital u Parizu pod pokroviteljstvom predsjednika Macrona

Stjepko Mamić po dvadeset peti put predstavlja  svoja umjetnička djela francuskoj publici. Ovo je njegovao osmo izlaganje na prestižnom Art Capital u Parizu.

U novom zdanju Grand Palais Ephemere izgrađenoj prošle godine u Parizu ispred čuvenog Eiffelovog tornja  na Marsovoj poljani  14. veljače 2023. god. otvorena je međunarodna izložba  Art Capital koju od 2006. god.  zajedno organiziraju četiri najvažnija  povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih umjetnika), Salon des Independants   ( Salon nezavisnih umjetnika ), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon Comparaisons  (Salon Usporedbe). Povijest pariških salona datira od davne 1667. godine kada je Colbert po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Tradicija izložbi se nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara francuske države, svojevremeno kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Tako se i ovogodišnji Art Capital, otvoren za publiku  od 15. do 19.veljače 2023.godine, održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske  Republike Emmanuela Macrona.

Svečani vernissage je upriličen  14. veljače 2023. god. u nazočnosti umjetnika i velikog broja uglednih osoba iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske uz nekoliko delegacija stranih zemalja iz cijelog svijeta i diplomatskog kora. Vernissageu su nazočili otpravnica poslova Republike Hrvatske u Francuskoj Gospođa dr.sc. Senka Burić i opunomoćeni ministar u VRH Pariz Gospodin Jure Vujić, dipl.iur

 Art Capital tijekom 5 dana prosječno posjeti oko  40-50 000 posjetitelja koji vide radove  odabranih 2000 umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta: slikara, skulptora, gravera, fotografa i arhitekata. Art Capital etablirao se na francuskoj likovnoj sceni kao najznačajnija izložba suvremene umjetnosti i najveće okupljanja umjetnika iz Francuske i svijeta. Samo prvog dana za vrijeme vernissagea Art Capital je posjetilo oko 15.000  posjetitelja. Velika posjećenost je bila svakog dana unatoč cijeni od 20 Eura za ulaznice a ljudi su strpljivo čekali i po dva sata u velikim kolonama kako bi ušli i razgledali što sve nudi suvremena umjetnost, različite stilove i tehnike umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta čije su radove odabrali članovi komiteta iz sva četiri  salona kako bi najbolje predstavili aktualnosti u umjetnosti . Svi važni mediji i nacionalna televizija izvijestili su o ovoj važnoj umjetničkoj manifestaciji te istaknuli kako ove godine Salon des Artistes Francais proslavlja službeno  233 e izdanje u slijedu mada vuče korijene od prve izložbe Kraljevske akademije iz doba Luja XIV.   

Stjepko Mamić je istovremeno izložio umjetnička djela na dva  najstarija i najvažnija  povijesna pariška salona: na  Salonu  des Artistes Francais ( Salonu francuskih umjetnika) gdje je po izboru njihovog strogog žirija izložio sliku  na platnu veikih dimenzija Big Net , 200×150 cm u tehnici mix medija a na Salonu des Artistes Independants čiji je punopravni član već 4 godine izložio je  diptih  “Nebeska jedra” m 80×200 cm. Iako je prethodnih godina Stjepko izlagao i na Salon du Dessin et Peinture a l’Eau sa kojim ja I počeo njegov uspon kao etabliranog umjetnika na Art Capital uz njegovog mentora prof. Jean Maxime Relanga sa pariške Academie du Port Royal,  tehnički je iznimno teško izvodivo izlagati  na tri salona istovremeno pa je odabrao izlagati na dva najstarija Salona na Art Capital.   

Iznimna  čast i san svakog umjetniku je izlagati bar  jednom  na povijesnom pariškom salonu. Na Art Capital su ujedinjena četiri povijesna pariška salona. Koji prestiž je izlagati sa svakim od njih a osobito na salonu des Artistes Francais i Salonu des Artistes Independants   najbolje  govori činjenica kako  su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali npr. Renoir, Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, Picasso, Henry Matisse, Kees van Dongena, Salvador Dali, Bernard Buffet, Vincent van Gogh i mnogi drugi.  

Stoga je ovo je tek jedan od pokazatelja kakav uspjeh na europskoj i svjetskoj kulturnoj lokovnoj sceni već godinam postiže hrvatski slikar Dubrovčanin Stjepko Mamić  koji je zahvaljući osebujnom talentu, kvaliteti, originalnosti motiva i tehnike rada postao punopravni član uglednih organizacija poput povijesne francuske Fondation Taylor i Societe des Artistes Independants, francuskog Societe Academique ART-SCIENCES-LETTRES,  talijanske  Accademia Culturale Europea a u tijeku je njegov prijem po pozivu u članstvo Salon d’Automne i povijesno najstarijeg I najvažnijeg udruženja umjetnika na svijestu, Societe des Artistes Francais.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA