9 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Lifestyle Sretan imendan svima, koji danas slave!

Sretan imendan svima, koji danas slave!

Danas se obilježava u katoličkoj crkvi blagdan Svetih Petra i Pavla. Premda su se ova dva apostola u životu rijetko susretali, sjedinila ih je mučenička smrt pri kraju životnog i apostolskog puta u Rimu.

Sv. Petar je bio priprosti ribar i čovjek kojeg je Isus opčarao svojom osobnošću, svojim riječima, činima, znanjem i pronicljivošću. Bio je čovjek koji je za tog Isusa želio učiniti sve, no ipak je bio samo običan čovjek podložan grešnosti i nesavršenosti. Sv. Pavao je intelekutalac, odgojen u židovskoj obitelji, koji je bio zelot i želio učiniti sve da bi se zakon proveo. A, pojava nove, nazovimo je, sekte u židovskom narodu – kršćana, Pavla je zasmetala jer nije bila u skladu sa židovskim zakonom, sve dok se sam nije susreo s tim viđenjem i spoznao da je Isus Krist Spasitelj.

U kršćanskoj ikonografiji svetog Petra prikazuje se s ključevima u ruci. Ponekad ga možemo vidjeti kako u ruci drži ribu. Zaštitnik je Crkve i Rima. Pod njegovom su zaštitom također pekari, ribari, urari, zidari, mesari, graditelji mostova i brodova.

Svetog Pavla prikazuje se s mačem u ruci jer mu je mačem odrubljena glava ili s knjigom svojih poslanica. Zaštitnik je novinara, pisaca, glasnogovornika, biskupa i misionara.

Svima koji danas slave, čestitamo imendan!

Središnje misno slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla u ponedjeljak, 29. lipnja u 19 sati u Župi sv. Petra na Boninovu u Dubrovniku predvodit će lapadski župnik don Robert Ćibarić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić