30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSrednjoškolci analizirali i interpretirali fragmente Držićeve Novele od Stanca

Srednjoškolci analizirali i interpretirali fragmente Držićeve Novele od Stanca

Dom Marina Držića organizirao je drugi dio projekta “Čitajmo Držića – Novela od Stanca” u kojem se učenicima srednje škole kroz analizu i interpretaciju odabranih ulomaka približilo djelo našeg Dubrovčanina i velikog hrvatskog komediografa Marina Držića. U ovom ciklusu projekta radionice su održane s učenicima drugih razreda Gimnazije Dubrovnik.

Projekt su provele suradnice Doma Marina Držića izv. prof. dr. sc. Katja Bakija sa Sveučilišta u Dubrovniku i profesorica hrvatskog jezika Marija Konsuo Kuzmanić.

Radionica je osmišljena i realizirana u svrhu približavanja djela Marina Držića mlađoj čitateljskoj publici, tj. učenicima nižih razreda srednje škole i ujedno kao poticaj za čitanje i razvijanje čitateljskih kompetencija te kao prilika za upoznavanje Držićevog bogatog i raznorodnog književnog opusa. 

Učenici su kroz interaktivnu nastavu i rad u grupama imali priliku čitati i analizirati odabrane fragmente Držićeve komedije Novela od Stanca te osvijestiti i komentirati Držićeve svevremenske proverbijalne rečenice što je jedan od aspekta Džićeve ostavštine zbog koje nam je on i dan danas aktualan i zanimljiv. 

Isto tako radionicom se nastojalo potaknuti stvaranje nove angažirane čitateljske publike, razviti svijest o književnoj vrijednosti djela Marina Držića i istovremeno afirmirati dubrovačku i hrvatsku književnu i kulturnu baštinu u godini u kojoj se u Dubrovniku obilježava godina Unesco-ove  svjetske baštine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA