26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaSrđevci: Izdali su građevinsku dozvolu za cestu Korčula – Račišće bez valjane...

Srđevci: Izdali su građevinsku dozvolu za cestu Korčula – Račišće bez valjane dokumentacije

– I umjesto da sad govorimo o velikom uspjehu Županijske uprave za ceste, koja je dobila prvi veliki europski projekt, građani su prinuđeni, po već viđenoj matrici, obraćati se za pomoć sudskim tijelima i dokazivati svoja prava. Naime, 44 građana Korčule početkom prosinca potpisala su predala Zahtjev za poništenje pravomoćne građevinske dozvole izdane 6. svibnja 2020. i Zahtjev za provođenje upravnog nadzora u postupku izdavanja građevinske dozvole za cestu Korčula – Račišće – stoji između ostalog u priopćenju za medije kojega su poslali iz Srđe je Grad.

-Županijski HDZ na sjednici Županijske skupštine javno je okrivio i pozvao na odgovornost građane Korčule za grešku koju su sami napravili, naime, izdali su pravomoćnu građevinsku dozvolu za cestu Korčula – Račišće bez valjane dokumentacije. 

Preuzmite odgovornost i ostavite se građana, jer ukoliko propadne investicija od 171 milijun kuna, jedini ste krivci vi!

Svaka pravedna vlast, bila ona lokalna, regionalna ili nacionalna, treba znati preuzeti odgovornost za svoje pogreške. I izvijestiti javnost i građane koji su ih izabrali o tome. Čini se da županijska vlast tu lekciju još treba naučiti. Samo loši vladari, skrivajući vlastitu nesposobnost, spremni su prozvati građane i odigrati igrokaz kojem smo svjedočili na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Na dogovoreno pitanje HDZ-ova vijećnika Alana Farca – ima li kakva saznanja o grupi građana koji pišu prijave i pokušavaju zaustaviti projekt rekonstrukcije županijske ceste Korčula – Račišće, župan Nikola Dobroslavić spremno je odgovorio da je nešto načuo, ali da ti građani moraju znati da će na njima biti odgovornost ako propadne projekt vrijedan 171 milijun kuna, od čega je za 145 milijuna već potpisan Ugovor o financiranju iz europskih fondova.

Te njegove riječi obezvrijeđuju građane i ukazuju na nepoštivanje zakona, kako hrvatskih, tako i europskih. Jedini je cilj te optužbe amortizirati sada već sasvim jasno rasvijetljenu činjenicu: Županijske ceste nisu imale kompletnu dokumentaciju kada su predali zahtjev za građevinsku dozvolu, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju bez potrebne dokumentacije izdao im je pravomoćnu građevinsku dozvolu.

I umjesto da sad govorimo o velikom uspjehu Županijske uprave za ceste, koja je dobila prvi veliki europski projekt, građani su prinuđeni, po već viđenoj matrici, obraćati se za pomoć sudskim tijelima i dokazivati svoja prava. Naime, 44 građana Korčule početkom prosinca potpisala su predala Zahtjev za poništenje pravomoćne građevinske dozvole izdane 6. svibnja 2020. i Zahtjev za provođenje upravnog nadzora u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Kao razloge navode:

– nepostojanje ceste Korčula – Račišće u ovom obuhvatu ucrtane u korčulanskim prostornim planovima pa se sve želi provući kroz pojam rekonstrukcije,

– nepostojanje potrebnog mišljenja Ministarstva o potrebi procjene utjecaja na okoliš, što je obveza iz Zakona o zaštiti okoliša kojim je definirano donošenje ovog dokumenta za svako nasipanje obale duže od 50 metara (a za ovu cestu nasipa se 3500 metara obale)

– nepoštivanje zakonske obveze da se strankama u postupku omogući uvid u spis predmeta, prije postupka izvlaštenja nekoliko tisuća četvornih metara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Sve ovo smo iznijeli u raspravi o Financijskom planu Županijske uprave za ceste na sjednici Županijske skupštine prošlog petka, a ravnatelj Ivo Kaštelan potvrdio je u odgovoru da su predali nepotpunu dokumentaciju. Ispostavilo se da su, tek nakon pisanog upita našeg županijskog vijećnika Marka Giljače, koji je 23. listopada 2020. godine preko Prava na pristup informacija zatražio obrazloženje nedostajuće dokumentacije, u ŽUC-u „shvatili” da imaju dozvolu bez svih potrebnih papira. Tek su tada angažirali stručnjake da naprave Procjenu staništa i krenuli su u nadopunu dokumentacije!?

Međutim, nadopuna dokumentacije moguća je ukoliko se nadopunjuje Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a ŽUC već ima pravomoćnu dozvolu i najavljene dopune su sad tek pro forma. Ostaje nejasno kako su odgovorni uspjeli zaobići zakone i proceduru, te sve to „prodati” i europskim tijelima? 

Kad građani svoja prava krenu tražiti kroz zakonom propisanu proceduru i zatraže poništenje nelegalne građevinske dozvole, onda nije prihvatljivo da HDZ-ova županijska mašinerija odgovornost za moguće propadanje projekta prebacuje na građane. Umjesto da okrivljuje građane Korčule koji su svojom prijavom ukazali na nezakonite radnje, županu Dobroslaviću bilo bi pametnije krivca potražiti u svojim redovima. Sigurni smo da će ga naći u trokutu ŽUC – Branko Bačić – ZZPUDNŽ.

Stoga, nakon priznanja o nepotpunoj dokumentaciji, očekujemo da sljedeći korak bude ispravljanje pogreške, povlačenje nelegalne dozvole te projektiranje ceste kroz javnu i transparentnu proceduru.

Pritom, oni koji su zloupotrijebili povjerenje građana trebaju preuzeti odgovornost. Ukoliko propadne investicija od 171 milijun kuna, jedini su krivci oni – stoji u priopćenju za medije kojega su poslali iz Srđe je Grad.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA