31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGRAĐEVINE KOJE SU DIGLE PRAŠINU U JAVNOSTI: kako izgledaju u prostoru snimljene...

GRAĐEVINE KOJE SU DIGLE PRAŠINU U JAVNOSTI: kako izgledaju u prostoru snimljene iz zraka

O dubrovačkom GUP-u i prostoru u kojega se natrpavaju predimenzionirane zgrade, bruji dubrovačka javnost godinama, u zadnje vrijeme više i češće jer se realiziraju projekti u građevinskim zonama uspostavljenima 2005. i 2014. godine. Tek kada izgradnja počne, građani postanu svjesni da će im u susjedstvu ili na nekoj dotad zelenoj površini “nešto” niknuti, uglavnom stambeno-poslovne namjene i jaaako veliko. Tada je već kasno za bilo kakvu intervenciju i bunu, jer investitori izvade svoje dozvole i suglasnosti kojima mašu pred nosom svojim sugrađanima koji su, postaje sve očitije, s pravom skeptični i bijesni na načine na koje se do tih i takvih dozvola dolazi. Puno se pričalo, priča se i sigurno je da će se i pričati o izgradnji i preizgrađenosti Grada Dubrovnika. Jer, GUP ide dalje… a dokad će, ne zna se.

Obišli smo nekoliko lokacija o kojima se u posljednje vrijeme najviše pričalo, te smo s dronom snimili kako te zgrade izgledaju u prostoru u kojemu su izgrađene. Pogledajte ih, procijenite, komentirajte.

Krenuli smo od zgrade koja je izazvala buru reakcije u dubrovačkoj javnosti, ispod Ulice Josipa bana Jelačića koja je mjesecima bila zatvorena za promet zbog opasnosti od urušavanja.

Zgrada ispod “Bourbona”, preko puta Grawea, a ispred koje niče nova zgrada, navodno hotel

Velike kritike su se mogle čuti na predimenzioniranost zgrade na Gimanu, koja je niknula u zelenom području, ali joj je zadnji kat omogućio odličan pogled na gruški akvatorij.

Zgrada na Gimanu

Na Montovjerni je “izrasla” zgrada za koju se nije ni u snu moglo mislit da može nastati na toj lokaciji. Diže se iz svoje okoline i susjednih, uglavnom obiteljskih kuća, poput broda pred porinuće.

Nova zgrada na Montovjerni…..

Pri vrhu naselja na Montovjerni niču dvije zgrade blizanci, i na jednoj i na drugoj su građevinski inspektori utvrdili odstupanje od građevinskih dozvola. Gradilišta su jedno vrijeme bila zatvorena, sad ponovno sve bruji i lupa…

Zgrade na vrhu Montovjerne….

Poput rane u brdu – tako su svi komentirali iskope i početak gradnje triju kuća na Babinom kuku koje su tek bile početak potpune promjene izgleda tog brda i tog područja. To je tek početak jer će se u dogledno vrijeme tamo početi graditi nekoliko vila. Do viđenja Lapade.

Rana u brdu na Babinom kuku

Svi u Gradu, nakon brojnih prosvjeda tamošnjih stanara znaju gdje je Solinska ulica. Stanari kojima je gradnja uništila imovinu i spriječila dolazak do vlastitih kuća su više puta istaknuli kako dokuemntacija kojom investitor raspolaže nije zakonita niti pravovaljana. Gradnja nije zaustavljena.

Gradilište u Solinskoj

“Čudovište” koje se gradi ispod magistrale na izlazu iz Grada s istočne strane zasigurno je jedna od najspominjanijih izgradnja u Dubrovniku u zadnjih nekoliko mjeseci. Brojna pitanja su postavljana – od onih kako se za toliku i takvu izgradnju mogla dobiti dozvola, preko izgleda do toga da je građevina niknula u buffer zoni koju, zbog najavljenih restrikcija s nestrpljenjem očekujemo. No, i bez proglašene buffer zone riječ je o kontaktnoj zoni Grada pod UNESCO-vom zaštitom, za koju očito ono pravilo – vizualnom onečišćenja ne znači ništa. Ne zanemarimo iskope u susjedstvu u kojemu će se izgraditi dvije nekretnine još.

Ispod magistrale….
Pripremljeni tereni za nove gradnje

I za kraj pogled (za povijest) na zeleni pojas, zemljište koje je Zaklada Mihanović prodala privatnom ulagaču koji tu planira izgradnju poslovno stambene zgrade. Mastadonta, kažu oni koji su vidjeli projekt. Kad se izgradi, bit će zanimljivo usporediti izgled ovog prostora kakav je sada i kakav će biti. Pa da vidimo kako Dubrovnik napreduje i razvija se.

Zaklada Mihanović prodala je ovaj zeleni pojas privatnom ulagaču koji će tu izgraditi novog mastadonta.

Cijelu galeriju fotografija koje je snimio dronom Nikola Duper pogledajte u nastavku:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA