14.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaKolumneSharon Stone i lokalni izbori

Sharon Stone i lokalni izbori

Situacija u zemlji, strašan potres koji je gotovo sravnio petrinjsko područje i od tamošnjih stanovnika napravio prognanike, katastrofa koja je ukazala na katastrofalnu nebrigu za ovaj kraj Hrvatske, u drugi je plan potisnuo pripreme za lokalne izbore u svibnju 2021. No, to ne znači da se u tišini, iza ovakvih i onakvih kulisa ne odvijaju pregovori, sklapaju liste, promišljaju kandidati koji će krenuti u otvorenu kampanju za osvajanje što većeg komada slasnog kolača nazvanog – vlast. Ove će se godine tragati za manjim brojem vijećnika. Na listama više neće biti 25, nego 21 ime i prezime, što znači da će se svaka stranka i lista trebati dobro potruditi, da ne kažemo “oznojiti” za mandat u Gradskom vijeću. To bi moglo značiti i bespoštednu kampanju kojom će se pokušati dokazati da su jedni bolji izbor od drugih. Osim toga, bira se gradonačelnik/ica i jedan umjesto dosadašnjih dvoje zamjenika/ica.

U Gradu Dubrovniku zasad imamo tek nekoliko službeno potvrđenih imena koja će biti istaknuta kao kandidati za gradonačelnika, o ostalima se nagađa, baš i kao o broju lista koje će samostalno ili u koaliciji krenuti u osvajanje većine u Gradskom vijeću. Umjesto dosadašnjih 13, za (pre)vlast ili većinu, trebat će u sljedećem sazivu 11 složnih ruka u zraku.

Kako sada stvari stoje, u “điru” je devet stranaka i jedna nezavisna lista, no manji broj je kandidata za gradonačelnika. To nije konačni broj, službeno smo zasad kontaktirali jedino parlamentarne i postojeće lokalne stranke i liste koje se realno mogu očekivati na predstojećim izborima.

Samostalan izlazak na svibanjske izbore potvrdili su nam u DDS-u, od Pera Vićana saznajemo kako već imaju svog kandidata za gradonačelnika i njegovu zamjenicu, te listu “osvježenu” novim imenima. Očekujemo ponovno da budemo lista s dosta mandata – u svom će stilu Vićan, odgovarajući kako on jako dobro zna koliko će glasova u nadolazećim lokalnim izborima trebati osvojiti za jedan mandat. Samostalno će na izbore i novoosnovana stranka “Srđ je Grad” koja će po prvi put imati i svog kandidata za gradonačelnika. A, prema riječima Nikole Grmoje, političkog tajnika MOST-a i oni će u Dubrovniku na izbore samostalno, sa svojim kandidatom za gradonačelnika. Špekulacije o podrškama koje bi MOST mogao imati na županijskoj razini, nazvao je pokušajem rješavanja problema u nekim drugim strankama, a preko leđa MOST-a. Riječ je o glasinama kako će SDP na županijskoj razini podržati kandidata MOST-a za župana. Najčešće se pri tome spominje ime Boža Petrova iako se o tome, kako tvrdi Grmoja, u MOST-u još ništa nije odlučilo.

U dubrovačkom HDZ-u još uvijek nema službene odluke hoće li na izbore samostalno ili u koaliciji, no posve je sigurno da će im kandidat za gradonačelnika biti Mato Franković, a prema njegovim riječima pak, kandidatkinja za zamjenicu Jelka Tepšić. Ni u DUSTRI još uvijek nema konačne odluke o tome idu li na izbore samostalno ili u koaliciji. Željko Raguž nam je kazao kako je izgledan samostalan izlazak na izbore, ali će se o tome u stranci raspravljati u dogledno vrijeme. O tome će ovisiti i hoće li imati svog kandidata za gradonačelnika ili neće. I HSU još uvijek nije donio konačnu odluku, no puno je izglednije da će njihovo razmišljanje ići u smjeru koalicije, nego ka samostalnom izlasku na izbore.

Dubrovački SDP je siguran u jedno: kandidat za gradonačelnika će biti Jadran Barač, aktualni predsjednik stranke, no prema njegovim riječima ostaje još uvijek upitno hoće li na listi SDP-a za Gradsko vijeće biti i poneko zvučno ime koje nije nužno član te stranke. Nije želio otkrivati nikakve detalje, dok se stvari ne riješe i ne dovedu do konačne odluke.

Nezavisna lista koju dubrovačka javnost zainteresirana za politiku očekuje s najvećim nestrpljenjem definitivno je ona koju već mjesecima najavljuje i “pumpa” bivši gradonačelnik i bivši HNS-ovac Andro Vlahušić. Zasad je u cijeloj toj priči jedino sigurno da neće nikome prepustiti svoju kandidaturu za gradonačelnika, jer Vlahušić željno, godinama, iščekuje ukrštavanje oštrica mača s aktualnim gradonačelnikom Frankovićem, tome pristupajući kao da je to pitanje života i smrti. U svom stilu, samouvjereno se samoproglasio jedinim kandidatom koji može s Frankovićem završiti u drugom izbornom krugu. Znatiželja javnosti koja prati politička kretanja u gradu potpiruje se i zasad još uvijek neslužbenim, najjačim adutom koji se spominje u kontekstu Vlahušićevog jurišanja na ponovno osvajanje vlasti, a to je politička aktivacija Roka Tolića, bivšeg direktora Zračne luke Dubrovnik. Na što će Tolić pristati ili što će uvjetovati bivšem gradonačelniku da bi osnažio njegovu poziciju na predstojećim lokalnim izborima, zasad je u sferi potpunog nagađanja. Tu su karte još uvijek zatvorene. Hoće li Tolić biti nositelj liste za Gradsko vijeće, pitanje je na koje zasad nema odgovora.

Informacija o Tolićevom političkom angažmanu kojega je i sam u dosadašnjim javnim istupima obznanio, dala je dijelu javnosti koja se bavi kombinatorikom i da odlazak Vida Bogdanovića s čela dubrovačkog HSS-a stavi u neki zajednički okvir. Poznato je da je Roko Tolić, kao tadašnji mladi HSS-ovac bio Bogdanovićev dogradonačelnik. Također je poznato i da njihovo prijateljstvo traje do danas, iako Tolić dugi niz godina više nije član ni HSS-a niti bilo koje druge stranke.

Nazvali smo Vida Bogdanovića i postavili mu tri pitanja.

Ide li dubrovački HSS na izbore u svibnju?

Valjda ide.

Hoće li imati svog kandidata za gradonačelnika?

Prerano je za odgovoriti – Bogdanović će.

Koliko je istine u tome da ćete zbog prijateljstva s Rokom Tolićem biti na Vlahušićevoj listi na predstojećim izborima?

Ja na Vlahušićevoj listi ne bih bio ni zbog Sharon Stone, a ne Roka Tolića – odgovor je na treće pitanje. Završen razgovor.

A što će biti s dubrovačkim HNS-om i na koji se način oni pripremaju za lokalne izbore?

Predsjednica Nataša Gabričević nam je rekla kako svog kandidata za gradonačelnika neće isticati, a da će se odluka o koaliciji o kojoj se razmišlja, donijeti do kraja tjedna.

Tada bi se trebala ili otkloniti ili potvrditi nagađanja o tome da istaknuti članovi dubrovačkog HNS-a više razmišljaju o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima s Androm Vlahušićem, nego samostalnom listom stranke koja se rascijepila nakon “slavne” HNS-ove koalicije s HDZ-om na državnoj razini. A u tom će kontekstu biti zanimljivo pratiti i odluke na razini županijskog HNS-a kojega vodi Valentin Dujmović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA