18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaPolitikaSDP o današnjem prazniku

SDP o današnjem prazniku

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježava se u spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. Zbog epidemiološke situacije mnoge gradske i općinske organizacije SDP-a na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije nisu mogle tradicionalno proslaviti praznik rada sa svojim sugrađanima.

Radništvo u današnjoj Hrvatskoj, nakon 130 godina od događaja u Chicagu, osuđeno je na bolnu agoniju polaganog umiranja – rad je danas obezvrijeđen, radnici izrabljivani i potplaćeni, a ideal o 3 osmice (osam sati rada, osam sati sna i osam sati za vlastite potrebe) danas djeluje nestvarno i utopistički. Rad je stvorio čovjeka, a nerad gospodina; budući da su gospoda koja danas odlučuju o pravima hrvatskih radnika afirmaciju stekli uglavnom u prvobitnoj akumulaciji kapitala ranih devedesetih i položaj radnika nastoje vratiti na razinu predindustrijskih društava 19. stoljeća, umjesto da radnike cijene kao ravnopravne partnere u procesu stvaranja viška vrijednosti. Pandemija koronavirusa odličan je izgovor za izmjene Zakona o radu po narudžbi poslodavaca, rezanje radničkih prava i uštede na njihovim plaćama. Štedi se onda kad se ima, a ne onda kad se nema; to zna svaki brucoš ekonomije, ali očito ne zna ministar rada i mirovinskog sustava. Hrvatska, de iure socijalna država, de facto u vrijeme krize pomaže privatni kapital, a uzima radnicima, učiteljima, medicinskim sestrama… Ovih je dana i neradna nedjelja predstavljena kao velika reforma, iako smo neradnu nedjelju imali prije više od 30 godina. Kratkoročno će ova mjera donijeti određeni benefit zaposlenima u trgovini, no dugoročno ona znači gašenje radnih mjesta i daljnji pad standarda. Ona, međutim, nije ni zamišljena kao pomoć radnicima u trgovini, već kao podilaženje vlastitom biračkom tijelu i priprema za predstojeće izbore.

Očito, predstoji nam žestoka borba za dostojanstvo hrvatskih radnika i za Hrvatsku po mjeri svih njenih građana. S vjerom u uspjeh te borbe, svim radnicama i radnicima, svima koji rade i od svog rada žive, čestitamo 1. svibnja, Međunarodni praznik rada! – stoji u priopćenju SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić