34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaRođendanska proslava u vrtu Vlaha Bukovca

Rođendanska proslava u vrtu Vlaha Bukovca

U prekrasnom vrtu Kuće Vlaha Bukovca u Cavtatu sinoć su prštale emocije i osjećaji zahvalnosti. U njegovoj rodnoj kući po prvi je put javnosti izložena slika Konavoski tkalci koju je naslikao 1920. godine, za svog posljednjeg posjeta Cavtatu. Otkupljena je od privatne vlasnice iz Zagreba. Jučerašnji je dan bio posvećen rođenom danu Vlaha Bukovca, ali i cijeloj konavoskoj i široj javnosti koja se ujedinila u sakupljanju novaca za otkup Konavoskih tkalaca, slike malog formata, ali velikog spomenika zajedništvu i svijesti o važnosti umjetničkih djela kao kulturnog dobra.

Ideja ravnateljice Galerija i muzeja Konavala, Antonije Rusković Radonić o pokretanju akcije skupljanja novaca, u početku, 75 tisuća kuna, u ovim teškim vremenima i to za slikarski rad velikog umjetnika bila je i hrabra i riskantna. No, znate kako se kaže, sreća prati hrabre i dobronamjerne i sve se “uroti” da se snovi ispune.

Iako se u međuvremenu, zbog interesa privatnih kolekcionara iznos za otkup slike “popeo” na 90 tisuća kuna, akcija je uspješno završila i Konavoski tkalci su se vratili doma.

Donatori za otkup slike Konavoski tkalci

I ne samo da je skupljeno dovoljno novaca, nego je skupljeno i više. Čak 106 tisuća kuna, pa će od ostatka, prema riječima ravnateljice koja se sinoć iskreno zahvalila svima koji su sudjelovali u akciji, biti iskorišten za očuvanje i prikupljanje muzejske građe za Muzeje i galerije Konavala.

Istaknula je niz akcija koje su u Konavlima organizirane sa ciljem prikupljanja sredstava za otkup slike, a osobito je među njima izdvojila mališane Dječjih vrtića Konavala koji su prodavali svoja mala tkanja u Čilipima čime su prikupili 1.300 kuna, s posvetom Mali Tkalci za Konavoske tkalce.

O važnosti slike, njenom motivu i izvedbi, ali i o Vlahu Bukovcu kao čovjeku koji je trajno zagovarao zajedništvo govorila je sinoć na toj rođendanskoj proslavi 167. rođendana Vlaha Bukovca viša kustosica Helena Puhara.

Nakon što su javno pročitana imena svih donatora, a bilo je točno 100 uplata, nazočnim darivateljima je uručena uspomena na prvu akciju ovakvog tipa otkupa umjetničkog djela u Hrvatskoj – razglednica Konavoskih tkalaca u veličini slike s riječima HVALA na pozadini.

Atmosferu magičnog vrta Kuće Vlaha Bukovca potom je ispunila svojim sjajnim glasom i izvedbama Maja Grgić uz pratnju prof. Vicka Klinca.

Rođendan za pamćenje!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA