29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiRibarskoj luci u Sustjepanu osigurano financiranje - Hrvati sve više jedu ribu,...

Ribarskoj luci u Sustjepanu osigurano financiranje – Hrvati sve više jedu ribu, a ribarski sektor raste

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je danas ravnatelju Županijske lučke uprave Željku Dadiću Odluku o sufinanciranju projekta Ribarske luke u Sustjepanu, koja se financira iz Operativnog fonda EU ribarstvo. Luka koja će se graditi u Sustjepanu na 230 metara obale, trebala bi moći primiti 15 ribarskih brodova te biti opskrbljena potrebnim objektima za brzi prihvat i daljnji transport ribe.

Željko Dadić zahvalio je na značajnoj potpori od 37 milijuna kuna.

-Mi smo na tom projektu dugo radili. Bilo je potrebno izmijeniti i prostorno-plansku dokumentaciju, gdje nam je Grad Dubrovnik izašao u susret. Planira se izgraditi 230 metara operativne obale na kojoj će biti privez za 15 ribarskih plovila. Također interna prometnica do koje će dolaziti kamioni, odnosno hladnjače koje će prihvaćati tu ribu i kasnije odvoziti je dalje. U planu je i izgradnja objekta, koji će se financirati u drugoj fazi. Želim zahvaliti i predstavnicima HOK-a uprave za ribarstvo koji su aktivno sudjelovali u ovom projektu, kazao je Dadić te istaknuo, kako projekt sada ide na izdavanje građevinske dozvole, a potom slijede postupci javne nabave, što znači da bi radovi na izgradnji, procjenjuje, mogli početi do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je ovaj projekt doveden do faze sigurne realizacije.

-Želim istaknuti i kako je ribarska luka Vela Luka u završnoj fazi i da uskoro očekujem ovakvu Odluku o sufinanciranju i za tu luku. Imamo odličnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, koje osigurava potpore našim poljoprivrednicima, ribarima, školjkarima, vinarima i ruralnom razvoju, što je za nas jako važno, kazao je župan te istaknuo kako s Ministarstvom, Županija surađuje na važnom projektu otvaranja izmještenog studija agroturizma u dolini Neretve.

Na pitanje je li Dubrovniku s obzirom na mali broj ribara potrebna ovakva luka, župan je odgovorio kako je luka potrebna domaćim, ali i drugim ribarima, koji ribare u našem akvatoriju, jer je riba kvarljiva i potrebno je brzo iskrcat i pripremiti za daljnji transport.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zahvalila je svima na suradnji te istaknula kako je ova potpora od 37 milijuna kuna najveća dodijeljena dosad za ovakve projekte. istaknula je kako se od toga 27 milijuna financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a preostalih 9,3 milijuna iz državnog proračuna na pozicijama Ministarstva poljoprivrede.

-Želim naglasiti da je u okviru ovog programa osigurano 334 milijuna kuna za financiranje ribarske infrastrukture, prije svega luka i iskrcajnih mjesta. Na prvom natječaju, diljem obale ugovoreno je šest objekata od kojih su 4 već pri kraju. Na prvom natječaju smo ugovorili projekte vrijedne 106 milijuna kuna, a na ovom drugom ugovoriti ćemo projekte vrijedne 185 milijuna kuna. Riječ je o najvećem zahvatu u ribarskoj infrastrukturi otkad postoji hrvatska država. Riječ je o našoj strateškoj djelatnosti, a malo se čuje da ona posljednje tri godine raste, unatoč okolnostima koje su nepredvidljive i teške. Ribarstvo raste za gotovo 20 posto. Ima sjajnu i izvoznu perspektivu, a veseli i najnoviji podatci, koji su nastali nakon izrade studije Ministarstva o rastu potrošnje ribe u Hrvatskoj. Vjerujem da ste svi čuli o procjenama koje govore da Hrvati prosječno godišnje pojedu 8 do 9 kilograma ribe. Mi smo 2018. napravili ozbiljnu procjenu i zaključili da je to pogrešno i da je potrošnja 18 kilograma ribe, a mogu reći da je danas ta brojka još veća. Hrvati danas troše više od 20 kilograma ribe. Naravno treba i više, kazala je Vučković.

– U ovoj županiji u okviru Programa ruralnog razvoja ugovoreno je projekata u vrijednosti od 298 milijuna kuna. To je preko 600 projekata za male poljoprivrednike, 17 projekata za mlade, a sigurna sam da će putem ovih malih mjera biti mnogo onih koji će koristiti najveće i najizdašnije mjere ruralnog razvoja u sljedećem programskom razdoblju. Spomenula bih i sektor vinarstva, koji je osjetio teške posljedice COVID pandemije. U posljednjem tjednu predsjedanja Hrvatske prošle godine, osigurali smo podršku drugih država za jednu novu mjeru 21. u okviru prvog natječaja sufinancirano je 105 prijava na području naše Županije od čega je gotovo pola bilo vinara. Danas ovdje u mojoj županiji najavljujem otvaranje drugog natječaja i nastavak državne pomoći sektoru ribarstva i marikulture, zaključila je Vučković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA