31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiReplika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Gradu Dubrovniku

Replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Gradu Dubrovniku

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a svečana ceremonija uručenja ploče upriličena je u Palači Sponza.

Ploču su gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću uručili predstavnici grada prijatelja Beyoğlua (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju) – zamjenica i zamjenik gradonačelnika Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş, a događaju je prisustvovao ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman te Ivana Zerec, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu kao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

-“Još jednom se potvrđuje kontinuitet prijateljskih odnosa Dubrovnika i Beyoğlua, dva sestrinska grada čija isprepletena povijest seže još u doba Dubrovačke Republike. Republika je, kao što je prednjačila u mnogočemu, znala cijeniti snagu diplomacije“, rekao je uvodno gradonačelnik Franković, a prigodnim govorima obratili su se i zamjenik gradonačelnika turskog sestrinskog grada Yusuf Ulutaş te zaključno ministar Gordan Grlić Radman.

Originalna mramorna ploča Konzulata Dubrovačke Republike iz 1720. godine brižno se čuva u Arheološkom muzeju u Istanbulu, a repliku je u Dubrovnik u srijedu, 7. srpnja dopremila generalna hrvatska konzulica u Istanbulu Ivana Zerec u suradnji s avio prijevoznikom Turkish Airlines, Carinskom upravom Ministarstva financija te gradovima prijateljima Beyoğluom i Dubrovnikom.

Odluku o donaciji replike ploče Gradu Dubrovniku donijela je Općina Beyoğlu na inicijativu Generalnog konzulata RH u Turskoj te uz suglasnost Ministarstva kulture Turske. Općina je nakon renoviranja brojnih zgrada u ulici u kojoj je bio smješten konzulat Dubrovačke Republike, postavila ploču s grbom Republike Hrvatske u znak sjećanja na povijesnu činjenicu postojanja konzulata. Generalni konzulat RH u Istanbulu i danas je smješten na području Općine Beyoğlu.

Povelja o bratimljenju Grada Dubrovnika i Općine Beyoğlu potpisana je 2015. godine.

Inače, pripadnik plemićke obitelji Luka Chirico (rođen 1679. u Dubrovniku, umro u Istanbulu 1749.) bio je konzul Dubrovačke Republike u Istanbulu (naslijedio je prvog konzula Luku Barcu) i 1. dragoman (službeni prevoditelj Osmanskog carstva) Engleske. Chirico je 1720. uspostavio konzulat u četvrti Pera, u impozantnoj palači u kojoj je s obitelji i živio. Inače, Konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen je još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II. koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

Ploča Konzulata Dubrovačke Republike čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu, dimenzija je 130 x 58 x 8 centimetara, a krasi ju natpis na latinskom jeziku, koji u hrvatskom prijevodu glasi:

„Svevišnjemu i dobrome Bogu na čast,

Luca de Chirico,

presvijetli konzul Dubrovačke Republike

te glavni tumač Velike Britanije pri Visokoj Porti (na Osmanskom dvoru),

iz temelja podigne godine Gospodnje 17xx.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA