28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaRaguž predlaže osnivanje novog upravnog odjela: za upravljanje u hitnim situacijama

Raguž predlaže osnivanje novog upravnog odjela: za upravljanje u hitnim situacijama

Predsjednik DUSTRE, Željko Raguž šalje priopćenje u kojemu se osvrće na aktualnu situaciju koja ga je navela na ideju da Grad treba novi odjel za upravljanje u hitnim situacijama. Pročitajte kako obrazlaže tu potrebu. U nastavku priopćenje:

Koronavirus posljednjih je tjedana tema koja puni novinske stupce, nalazi se na naslovnicama većine dnevnih listova informativnog karaktera, a svakako je i često spominjana među našim sugrađanima u neformalnim razgovorima. U tim razgovorima često se mogu čuti provjerene informacije, no sve češće i one neprovjerene, koje se temelje na nagađanjima ili kuloarskim pričama. Sve to navodi na zaključak kako je Gradu Dubrovniku potrebno jedno tijelo koje bi davalo informacije iz prve ruke te predstavljalo svojevrsnu poveznicu među svim dionicima, najčešće predstavnicima hitnih službi, koji vrijedno rade tijekom izvanrednih situacija.

Takvi odjeli nisu novitet u uređenim društvima i većim gradovima. Primjerice, Zagreb ima Ured za upravljanje u hitnim situacijama koji obavlja poslove koji se vezuju uz planiranje, razvoj, omogućavanje učinkovitijeg funkcioniranja sustava civilne zaštite, zaštitu od požara, brže i uspješnije uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, izradu akata vezanih uz sigurnost… Osim toga, Ured za upravljanje u hitnim situacijama omogućuje lakšu i bržu koordinaciju hitnih i ostalih službi koje imaju ključnu ulogu u izvanrednim situacijama pa se time uvelike olakšava njihov rad i podiže razina organiziranosti.

Dubrovačka stranka predlaže osnivanje takvog ureda jer Dubrovnik, koji je lider u mnogočemu na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini, to zaslužuje. Znali su to dobro i naši stari koji su prvi u svijetu uveli karantenu bez prekida trgovine te na takav način podigli razinu sigurnosti svojih sugrađana bez zaustavljanja gospodarskog razvoja. Naši sugrađani zaslužuju znati informacije iz prve ruke u izvanrednim okolnostima, a naše vrijedne hitne službe poput policije, vatrogasaca, hitne pomoći, HGSS-a zaslužuju odjel koji bi im pomogao lakše obavljati njihove zahtjevne i odgovorne zadaće.

Zaslužuju to svakako i naši posjetitelji koji Dubrovnik, uz prirodne ljepote i kulturnu baštinu, kao destinaciju biraju i zbog toga što se u njoj osjećaju sigurno. Podsjetimo kako se Dubrovnik našao na listi najsigurnijih gradova svijeta TheRichesta i TripAdvisora što je bila neupitna pozitivna promidžba. S druge strane, Dubrovnik je destinacija koja je pozicionirana u samom vrhu europskih gradova kad je u pitanju kongresni turizam, a na godišnjoj razini je domaćin važnih međunarodnih događaja kojima prisustvuju štićene osobe, poput summita ‘Kina+16’ koji je održan prošle godine u Dubrovniku.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama svakako bi se bavio jednim od najsnažnijih aduta Dubrovnika, a to je sigurnost te uvelike pomogao da taj adut i zadrži. Ne možemo zaustaviti prirodne nepogode, ne možemo u potpunosti utjecati na negativne globalne pojave, poput koronavirusa, ali moramo biti sigurni kako smo napravili sve po pitanju sigurnosti vlastitih građana i posjetitelja te kako možemo spremno reagirati u slučaju njihove pojave – stoji u priopćenju predsjednika Dubrovačke stranke, Željka Raguža.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA