PROVOĐENJE ISTRAGE PROTIV DVOJE DUBROVČANA: “petljavine” s popravcima vozila

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je sredinom ožujka 2020. godine donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (58 i 54) zbog osnovane sumnje na počinjenje produljenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s produljenim kaznenim djelom krivotvorenja službene ili poslovne isprave i kaznenim djelom povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Postoji osnovana sumnja da od početka 2010. do ožujka 2018. godine, u prodajnom salonu trgovačkog društva u Dubrovniku, prvookrivljenik koji je osnovao to društvo i koji stvarno vodi poslovanje, i drugookrivljenica koja kao direktor zastupa to trgovačko društvo; dogovorno i zajednički, u cilju da na štetu tog trgovačkog društva prvookrivljeniku pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist; nisu upravljali imovinom trgovačkog društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika te su postupili suprotno Zakonu o trgovačkim društvima.

Nakon pružanja usluga ugradnje novih dijelova i popravljanja vozila u tom trgovačkom društvu, prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, odlučio ne izdavati račune za obavljene usluge, a novac u gotovini kojeg je dobio na ime tih usluga nije polagao na žiro-račune trgovačkog društva koje to društvo ima kod više poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj.

Osnovano se sumnja da je zadržao taj novac za sebe, a da bi to zataškao i omogućio rasknjiženje stanja artikala na materijalnoj kartici na glavnom skladištu, nakon toga je prodao nekoliko rabljenih vozila u vlasništvu trgovačkog društva tako što je drugookrivljenica ispostavila po dva računa od kojih je jedan račun-otpremnica na kojem je neistinito evidentirano da je trgovačko društvo pružilo uslugu popravka kupljenog rabljenog vozila i ugrađivanje novih dijelova, iako to društvo nije obavilo popravak tih vozila, niti ugrađivalo nove dijelove, koji su već prethodno ugrađivani u druga vozila.

Ta je usluga tada naplaćena u gotovini bez izdavanja računa, pa te poslovne događaje drugookrivljenica nije evidentirala u poslovne knjige, a taj je novac prvookrivljenik  zadržao za sebe.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik dogovarao kupoprodaju rabljenih vozila u vlasništvu trgovačkog društva s kupcima kojima je drugookrivljenica ispostavljala račune sa smanjenom kupoprodajnom cijenom. Razliku između kupoprodajne cijene iskazane na računima i stvarne kupoprodajne cijene koju su kupci plaćali u gotovini, prvookrivljenik nije, osnovano se sumnja, polagao na žiro-račune trgovačkog društva kod poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, već je taj novac zadržavao za sebe.

Osnovano se sumnja da si je prvookrivljenik opisanim kaznenim djelima pribavio ukupno 486.977,11 kuna oštetivši za taj iznos trgovačko društvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.