31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Uskoro kreće uređenje OŠ Marin Getaldić, zakupci plaćaju 50 posto...

PROJEKTI GRADA: Uskoro kreće uređenje OŠ Marin Getaldić, zakupci plaćaju 50 posto ugovorenog iznosa

Dubrovnik je ponovno izravnim zrakoplovnim linija povezan sa SAD-om. Proteklog tjedna svečano su dočekani inauguracijski letovi kompanija United Airlines i Delta Airlines. U Trstenom su krajem proteklog tjedna položeni vijenci u znak sjećanja na 36 Imoćana stradalih u obrani Dubrovnika. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovor za izvođenje radova na obnovi, adaptaciji i uređenju OŠ Marin Getaldić na dvije lokacije, s predstavnikom tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Matom Butijerom. Radovi bi trebali krenuti na jesen, uz predviđeno trajanje od godine dana. Održane su skupštine više komunalnih i trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika na kojima su uz druge točke imenovani predsjednici uprava – direktori koji će tim društvima upravljati u narednom razdoblju. Usuglašen je model naplate zakupa poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju kolovoz-listopad. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je generalnog direktora Turkish Airlinesa za Hrvatsku Uğura Cantimura, koji je odnedavno uz predstavništvo u Zagrebu preuzeo i upravljanje dubrovačkim predstavništvom ove turske zrakoplovne kompanije, ujedno jedne od najvećih na svijetu, a nakon što je Velika Britanija ukinula obvezu karantene za svoje državljane, gradonačelnik Franković u izjavi koju je dao za The Times pozvao ih je da dođu u Dubrovnik.

Svečano dočekan prvi zrakoplov United Airlinesa na direktnom letu iz New Yorka

Na inauguracijskom letu United Airlinesa iz New Yorka danas su u Zračnu luku Dubrovnik stigli prvi američki posjetitelji, njih, 214, a tim je povodom upriličena i prigodna svečanost dočeka.  

Prve putnike iz SAD-a u Čilipima su svečano dočekali gradonačelnik Mato Franković, direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije u Američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj Caitlin S. Piper i predstavnici aviokompanije United Airlines – potpredsjednici ove tvrtke Patrick Quayle i David Kinzelman te Bob Schumacher, direktor prodaje. Dočeku su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić kao i  brojni drugi predstavnici lokalnih vlasti i institucija.

-„Danas nije samo veliki dan za Dubrovnik nego i za čitavu Hrvatsku, jer nakon više od 30 godina avion na direktnom letu iz New Yorka slijeće u Zračnu luku Dubrovnik“, rekao je uz zahvalu svim zaslužnim akterima gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodavši kako to treba smatrati velikim uspjehom i izvan trenutnih uvjeta pandemije i zdravstvene krize koja je globalno još prisutna. Izrazio je nadu u dodatno osnaživanje suradnje s američkim tržištem te kazao kako će posjetitelji u destinaciji imati siguran i ugodan boravak.

Potpredsjednik United Airlinesa za međunarodne odnose i suradnju Patrick Quayle rekao je da je ovo za njih poseban trenutak.-„Uzbuđeni smo zbog slijetanja Uniteda u Hrvatsku prvi put u povijesti dok inauguriramo ovaj let između New Yorka/Newarka i Dubrovnika. Iza nas su dvije teške godine i drago nam je da smo na ovaj način povezali naše dvije države“, naglasio je. Prigodnim govorima obratili su se i Direktor HTZ-a Kristjan Staničić i Direktor ZLD-a Frano Luetić.

Naime, avioprijevoznik sa sjedištem u Chicagu u razdoblju od 1. srpnja do 3. listopada održavat će direktnu avio liniju između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno s 214 mjesta u zrakoplovu Boeing 767-300. Polasci iz New Yorka planirani su svakog ponedjeljka, četvrta, petka i subote s povratcima iz Dubrovnika sljedećeg dana.

U priopćenju Veleposlanstava SAD-a u Zagrebu ističe se i da je prvi let kompanije Delta Airlines na rasporedu u subotu, 3. srpnja. Ova kompanija će također održavati direktnu lijinu između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno. -„Ovi direktni letovi pomoći će potaknuti gospodarske prilike  i tržište turističkih putovanja u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj u trenutku kada dvije države izlaze iz pandemije COVIDa-19 i kreću se prema većoj mobilnosti“, navodi se.

U Trstenom položeni vijenci u znak sjećanja na 36 Imoćana stradalih u obrani Dubrovnika

U Trstenom kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić u jutarnjim su satima položili vijence i zapalili svijeće povodom obilježavanja 24. obljetnice podizanja spomen obilježja i 29. obljetnice deblokade Golubova kamena.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, nedužno stradalim braniteljima s područja Imotske krajine koji su zdušno i hrabro stali u obranu juga Hrvatske u najtežim vremenima rata poklonili su se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, gradski vijećnik Blaž Pezo, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  

Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici iskazao duboku zahvalu i poštovanje prema svim imotskim sokolovima za obol koji su ostavili i koji je osigurao slobodu i mir dubrovačkog i hrvatskog puka.

„Povijest nas je naučila da opraštamo, ali ne i da zaboravljamo. Ponajprije ne smijemo zaboraviti zbog položenih života na oltaru Domovine i osigurane slobode zahvaljujući upravo njima, braniteljima iz Imotskog. Zahvaljujući njima, svim braniteljima i poginulim civilima, danas i u budućnosti ovdje u Dubrovniku ponosno možemo isticati hrvatski duh, snagu i zajedništvo“- naglasio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

Podsjetimo, u obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.

Sveta misa zadušnica za sve žrtve služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Sletio i prvi zrakoplov Delta Air Linesa

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković dočekao je danas u dubrovačkoj zračnoj luci i prvi zrakoplov američkog avioprijevoznika Delta Air Lines s direktnom linijom iz New Yorka.

Nakon što je jučer sletio prvi zrakoplov američke kompanije United Airlines, također na direktnom letu New York – Dubrovnik, gradonačelnik Franković i danas je izrazio zadovoljstvo ovim velikim uspjehom u povezivanju s izuzetno bitnim američkim tržištem.

”Amerikanci su u ovom trenutku naše tržište broj jedan, a poznavajući ovo tržište oni neće biti gosti samo našeg grada nego i cijele Dubrovačko-neretvanske županije i šireg područja. Osam direktnih letova tjedno sa SAD-om je u ovoj kriznoj godini nešto zaiste nevjerojatno, a nama sada ostaje obveza da zadržimo zdravsvenu ispravnost jer ukoliko će rasti broj zaraženih to znači da ćemo ostati bez turista i zato je u ovom trenutku cijepljene izrazito bitno jer o tome direktno ovisi naša ekonomija”, rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik.

Nova aviolinija prometovat će četiri puta tjedno između zračne luke John F. Keneedy (JFK) u New Yorku i Zračne luke Dubrovnik, zrakoplovima tipa Boeing 767-300 s 226 sjedećih mjesta, a prema programu leta u Dubrovnik će slijetati kroz srpanj, kolovoz i rujan, i to srijedom, petkom, subotom i nedjeljom.

Skupa s letovima United Airlinesa, Dubrovnik je od ovog srpnja sa SAD-om povezan s čak osam direktnih letova tjedno i to prvi put nakon više od 30 godina direktnom linijom s New Yorkom.

Delta Air Lines jedna je od najvećih i najuspješnijih svjetskih zrakoplovnih kompanija. Sjedište im je u Atlanti, a prije globalne pandemije ova je kompanija svake godine prevozila oko 200 milijuna putnika na više od 300 destinacija u 50 zemalja. Delta Air Lines je također vodeći transatlantski avioprijevoznik s mrežom u 33 grada u 19 europskih zemalja, a sada prvi put stiže i u Hrvatsku.

POTPISAN UGOVOR Kreću radovi na novoj i staroj zgradi OŠ Marina Getaldića

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je danas ugovor za izvođenje radova s predstavnikom tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Matom Butijerom. Radovi na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije – na adresi Ilije Sarake 7 (prostor buduće škole) i adresi Nikole Gučetića 1 (prostor sadašnje škole Centar) kreću na jesen, uz predviđeno trajanje od godine dana.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) organizirat će se šest učionica te popratni prostori, a u sklopu projekta je predviđena adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.

”U konačnici ćemo dobiti uređen prostor po svim pedagoškim standardima uz nastavu organiziranu u jednoj smjeni, a čime će i Gimnazija dobiti preduvjete za rad u jednoj smjeni. Ovo je druga škola koju će Grad Dubrovnik uvesti u jednosmjensku nastavu i nakon ovoga nam je preostala još jedna, Osnovna škola Mokošica. Kako je prisutan pozitivan demografski trend sigurno je da će skora budućnost zahtijevati izgradnju i jedne potpuno nove škole, koju vidimo na području Komolca, a vjerujem u budućnosti i na Gornjim selima”, kazao je gradonačelnik Franković.

Vrijednost danas potpisanog ugovora, nakon provedene javne nabave i odabira ekonomski najpovoljnije ponude, jest 11.304.323,50 kuna bez PDV-a, odnosno 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora, kojeg će provoditi  Struktura projekt, 180.550,00 kuna, odnosno 225.687,50 kuna s PDV-om.

”Sve radove financira Zaklade Caboga Stiftung i ovom bi se prigodom posebno zahvalio  dr. Ivu Felneru na ovoj visokovrijednoj donaciji, čijim naporom su obnovljena vrijedna brojna zdanja”, naglasio je također gradonačelnik Franković.

Kako je pojasnio direktor Alfaplana Mato Butijer riječ je o prilično kompliciranoj obnovi zgrade u Ulici Ilije Sarake, s obzirom na njezin smještaj i na sve konzervatorske i arheološke uvjete. Rušit će se međukatna konstrukcija i krov, koji će se raditi nanovo, uz sve suvremene sustave, poput protupožarnog sustava.

Imenovani direktori/ce Vodovoda, Vrtlara, DURA-e i Hotela Gruž

Održane su skupštine više komunalnih i trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika na kojima su uz druge točke imenovani predsjednici uprava – direktori koji će tim društvima upravljati u narednom razdoblju.  

Na skupštini društva Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. za promicanje lokalnog razvoja održanoj 16. lipnja 2021. za predsjednicu Uprave ponovno je na mandat od četiri godine imenovana Ana Marija Pilato Krile.

Za člana Uprave – direktoricu društva Vrtlar d.o.o., na skupštini koja je održana 23. lipnja 2021., imenovana je Alma Majstorović. Majstorović je tu funkciju obnašala i u prethodnom mandatu.

Skupština društva Vodovod Dubrovnik d.o.o. održana je također 23. lipnja te su tom prilikom na nove četverogodišnje mandate imenovani Vicko Begović za člana Uprava i Lukša Matušić za predsjednika Uprave.

I član Uprave (direktor) Hotela Gruž d.d. ostaje Vido Raič, kojega je na novi mandat od četiri godine imenovao nadzorni odbor tog društva na sjednici održanoj 14. lipnja 2021.

Upravljačke strukture ostalih trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika imenovat će se također u redovnom postupku.

Usuglašen model naplate zakupa poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju kolovoz-listopad

Gradonačelnik Mato Franković održao je danas sastanak s predstavnicima zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu modela obračuna zakupnina u tromjesečnom razdoblju kolovoz – listopad 2021.

Na sastanku je iznesen te od strane zakupaca prihvaćen prijedlog da se u razdoblju od 1. kolovoza do 1. studenog 2021. zakupnine obračunavaju prema modelu 50 % ugovorenih iznosa.

-„Iako je lipanj donio reaktivaciju gospodarskih djelatnosti odlučilo smo i kroz lipanj i srpanj produljiti valjanost aktualnih mjera jer želimo pomoći koliko možemo“, istaknuo je gradonačelnik kazavši kako je prihvaćeni model naplate od 1. kolovoza realan i opravdan. Naglasio je kako se isti neće odnositi na one subjekte koji iz opravdanih razloga neće moći obavljati gospodarsku djelatnost odnosno na one kojima je odlukama Stožera onemogućen rad. Također je rekao da će takva odluka biti podložna promjenama u slučaju drastičnih poremećaja tržišta poput, neželjenog, ulaska u crvenu zonu i posljedičnog prestanka turističkog prometa.

-„Ovom prilikom pozivamo i druge zakupodavce na primjenu sličnih modela obračuna koji će pomoći gospodarstvenicima i olakšati im ponovno pokretanje poslovanja“, poručio je gradonačelnik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji i procijepljenosti opće populacije u Dubrovniku istaknuo je važnost primanja cjepiva i činjenicu da se većina turističkih djelatnika cijepila. -„Ako se ne trgnemo i počnemo se ponašati odgovorno efekt će biti veći broj zaraženih, ulazak u crvenu zonu i prestanak dolaska gostiju. Jer moramo biti svjesni da je cijena takvog stava možebitni ponovni gubitak sezone i ponavljanje prošlogodišnjoj scenarija, koji bi za grad gotovo u potpunosti ovisan o turizmu bio poguban“, rekao je te kao pozitivan primjer izdvojio grad Rovinj koji je postigao procijepljenost od 80 posto što je gotovo dvostruko više od Dubrovnika gdje je procijepljenost 48 posto.

Gradonačelnik s generalnim direktorom Turkish Airlinesa za Hrvatsku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas generalnog direktora Turkish Airlinesa za Hrvatsku Uğura Cantimura, koji je odnedavno uz predstavništvo u Zagrebu preuzeo i upravljanje dubrovačkim predstavništvom ove turske zrakoplovne kompanije, ujedno jedne od najvećih na svijetu.

Gradonačelnik Franković i direktor Cantimur razgovarali su o trenutnoj situaciji na tržištu turističkih putovanja, a posebni naglasak stavljen je na razvoj međusobne partnerske suradnje i na nastavak operacija u razdoblju van sezone, što obje strane drže ključnim i potrebnim, upravo zahvaljujući činjenici da je Istanbul iznimno važno čvorište zračnog prometa.

Generalni direktor Turkish Airlinesa za tržište Hrvatske imao je aktivnu i zapaženu ulogu u dolasku ove kompanije na područje Dubrovnika, a prijevoznik je početkom srpnja ponovno obnovio promet između Istanbula i Dubrovnika, koji je prošle godine bio prekinut pandemijom koronavirusa. Redovni letovi na ovoj liniji trenutno prometuju dva puta tjedno, srijedom i subotom. Održavanje linije s Istanbulom i poslovanje Turkish Airlinesa u Dubrovniku važno je i zbog bogate mreže linija koje ova kompanija održava, posebice s dalekim tržištima Azije, ali i SAD-a.

Sastanku su nazočile i Sabina Ćerimagić Babić, regionalna predstavnica za marketing Turkish Airlinesa te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Britanci ukidaju karantenu, gradonačelnik ih poziva u Dubrovnik

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković dao je izjavu za Times Radio u kojoj je pozvao Britance na odmor u Dubrovnik.

Naime, britanske su vlasti donijele novu odluku za putovanja svojih državljana po kojoj od 19. srpnja oni koji se vraćaju iz zemalja sa ”žute liste”, a cijepljeni su s dvije doze ili imaju ispod 18 godina, više neće morati u 10-dnevnu samoizolaciju nakon povratka u zemlju, što uključuje i povratak iz Hrvatske. Za Dubrovnik je odluka izuzetno bitna s obzirom da upravo Britanci drže vodeće mjesto po broju turističkih dolazaka.

”Ovo je izvrsna vijest i vidimo da dosta europskih zemalja ide u tom smjeru. Naravno, i dalje moramo biti oprezni s obzirom na prisutnost delta varijante virusa, ali s obje doze cjepiva ljudi mogu biti slobodni putovati i uživati. Moram reći i da smo počeli s izravnim letovima s Londonom i prije ove odluke britanske vlade i da je zrakoplov bio pun”, rekao je gradonačelnik Franković u razgovor u s novinarkom Carole Walker.

Zanimalo ju je i koje mjere su na snazi te kakva je situacija u Dubrovniku danas.

”Sve je otvoreno, maske se trebaju nositi u zatvorenim prostorima, a za klubove koji okupljaju više posjetitelja postoji pravilo ulaska s negativnim testom ili primljene obje doze cjepiva”, pojasnio je gradonačelnik.

Pozvao je također Britance da dođu u Dubrovnik, gdje vlada pravo, toplo ljeto i gdje trenutačno nema prevelikih gužvi te je upravo ovo vrijeme prilika za lijepi i ugodan odmor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA