32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Pokrenuta kampanja “Adopt Žarkovica”, Grad preuzima vlasništvo nad parkom na...

PROJEKTI GRADA: Pokrenuta kampanja “Adopt Žarkovica”, Grad preuzima vlasništvo nad parkom na Babinom Kuku

Sanitat Dubrovnik zaprimio je krajem proteklog tjedna novo rješenje Službe veterinarske inspekcije po kojem je potrebu žurno izmještanje pasa sa Žarkovice te je pokrenuta kampanja za udomljavanje “Adopt Žarkovica”.  Zamjenica Tepšić sudjelovala je na konferenciji “Manje oružja – manje tragedija”, a obilježen je i Dan antifašističke borbe. Grad Dubrovnik započinje uređenje pretovarne zone na Pločama i to u dvije faze.  Projekt revitalizacije platoa Gradac kandidiran je za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX. Grad Dubrovnik preuzima vlasništvo nad parkom na Babinom Kuku.

Zaprimljeno rješenje veterinarske inspekcije: Potrebno žurno izmještanje još 204 psa sa Žarkovice, rok 15 dana!

Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske kojim se komunalnom društvu naređuje „osigurati hitno zbrinjavanje svih kućnih ljubimaca (pasa) iz neodobrenog objekta za smještaj životinja (skloništa) s javne površine Žarkovica u Dubrovniku, koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede, putem odobrenog skloništa za životinje.“ Rok izvršenja Rješenja (dostupno u privitku objave) je 15 dana od dostave dopisa, a žalba ne odgađa njegovo izvršenje.

Po primitku prvog rješenja u svibnju kojim su utvrđene nepravilnosti i naloženo hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja , Grad Dubrovnik definirao je potrebne radnje i započeo s aktivnostima s ciljem zbrinjavanja, pružanja zdravstvene skrbi i konačnog udomljavanja svih životinja sa Žarkovice. U suradnji sa Sanitatom Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge – Udruga Pobjede, Sklonište Prijatelji Čakovec i udruga Prijatelji životinja, pokrenuta je žurna akcija te je do sada  zahvaljujući volonterima udomljen 51 pas sa Žarkovice.

Volonteri su evidentirali sve pse, izradili i nadopunili postojeće zdravstvene kartone, proveli potrebna testiranja i započeli liječenja. Psi se dalje pripremaju za udomljenje putem registriranih skloništa, u suradnji sa ugovornim skloništem Animalis Centrum iz Splita i sa Specijalističkom Veterinarskom Praksom Bobanović iz Dubrovnika.

Trenutno više od 200 pasa sa Žarkovice treba adekvatnu skrb i sigurnost doma, zbog čega je pokrenuta kampanja za udomljavanje „Adopt Žarkovica“. Sve životinje su fotografirane i uz sve informacije i opis, objavljene na web-stranici www.adopt-zarkovica.eu te na stranicama na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Svi zainteresirani mogu pomoći i privremenim smještajem, tj. pružanjem privremenog doma. U podacima svakog psa navedena je lokacija, jer su neki već u u registriranom skloništu, ili putem skloništa privremeno udomljeni. Udomljavanjem tih pasa oslobađa se mjesto kod privremenih udomitelja ili u skloništu, za prihvat novih pasa u potrebi. Sve informacije o psima na www.adopt-zarkovica.eu dostupne su i na engleskom jeziku.

Grad Dubrovnik istovremeno nastavlja realizaciju projekta gradnje azila za nezbrinute životinje čijom izgradnjom će se osigurati kapacitet dostatan za smještaj 308 pasa i 45 mačaka. Građevinska dozvola je pred izdavanjem i očekuje se do kraja lipnja, a cilj je da radovi na izgradnji započnu do kraja godine.

Gradonačelnik primio zahvalnicu HKUD-a Hutovo

Povodom 10 godina Hrvatskog kulturnog društva ‘’Hutovo’’, dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću uručena je zahvalnica za pomaganje HKUD-u i manifestaciji Ivanjski Krijesovi. Ovo društvo bavi se proučavanjem i očuvanjem kulturne tradicije Hrvata južne Hercegovine, a na manifestaciji Ivanjski Krijesovi okupljaju i druga kulturno-umjetnička društva koja se također bave očuvanjem tradicije.

Gradonačelni Franković zahvalio je na uručenoj zahvalnici i poželio uspješan budući rad HKUD-u Hutovo.

Zamjenica Tepšić na konferenciji “Manje oružja, manje tragedija”

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić u ponedjeljak je sudjelovala na konferenciji „Manje oružja, manje tragedija“ koju je u Kneževom  dvoru organizirala Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

 Konferencija je uz podršku Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i uz partnerstvo Vijeća za prevenciju kriminaliteta Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira Grada Dubrovnika priređena povodom 15. obljetnice preventivne akcije „Manje oružja, manje tragedija“.

 Zamjenica Tepšić čestitala je predstavnicima MUP-a na provođenju dugotrajno iznimno uspješne  akcije koja je često opisivana kao  najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a. U kratkoj diskusiji predstavila je programe i mjere koje Grad Dubrovnik putem Vijeća za prevenciju kriminaliteta i u suradnji s partnerima poput dubrovačke podružnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provodi, a tiču se zaštite prava djece i mladih.

 Uz zamjenicu gradonačelnika na konferenciji su govorili župan Nikola Dobroslavić, policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije Mario Salopek i promotorica kampanje glazbenica Ana Rucner.

 Premijerno je prikazan film “Od strahote do ljepote” o nastanku glazbala od dijelova dragovoljno predanog oružja na kojem je večeras po prvi puta javno nastupila Ana Rucner uz Policijsku klapu sv. Mihovil i dramsku umjetnicu Pericu Martinović.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić  i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić položili su vijence i upalili svijeće na Spomen grobnici antifašističkih boraca na Boninovu.

Počast su odali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa zamjenikom župana Joškom Cebalom.

Započinje uređenje pretovarne zone na Pločama

Uređenje pretovarne zone na Pločama Grad Dubrovnik radit će u dvije faze.

Prva Faza

Grad Dubrovnik započinje s uređenjem područja pretovarne zone na Pločama, čime će ovaj prostor u neposrednoj blizini istočnog ulaza u povijesnu jezgru dobiti primjereniji izgled. Izrađen je glavni projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja u svrhu uređenja postojećeg stanja, kojim je predviđeno razdvajanje pretovarne zone i javne površine.

Planirano uređenje podrazumijeva uklanjanje građevinskog i ambalažnog otpada, pokretnih i nepokretnih stvari unutar paravana kao i samih paravana te formiranje zelenog pojasa u gradskoj sredini sadnjom Laurus nobilis i Pittosporum tobira “Nanum“ te konceptualnu podjelu javne površine na prihvatno-pretovarnu zonu i otvaranje javne površine, fontane „Međed“ koja ima svojstvo kulturnog dobra i javnog gradskog WC-a građanstvu i turistima. Kontejneri miješanog komunalnog otpada će se postaviti na rub čestice, uz potporni zid prema Gimnaziji Dubrovnik, dok će se zadržati autobusna čekaonica i pješački prijelaz Ulicom Frana Supila, paralelan s cestom.

Trenutno se javna površina – plato koristi kao pristupni plato prema javnom WC-u, autobusno stajalište s pripadajućom čekaonicom, prihvatno-odlagališna površina koju zauzimaju manja motorizirana i ne motorizirana sredstva prijevoza roba u samu gradsku jezgru (parkirališni i manevarski prostor) te se dio koristi i kao odlagalište otpada, a trenutno je ograđen plastičnim paravanima na metalnoj potkonstrukciji. Pristup prema javnom WC-u je većim dijelom onemogućen prolazom između plastičnih paravana i potpornog zida prema Gimnaziji Dubrovnik.

Radovi sukladno projektu autora PROTO – ARCH d.o.o. će započeti u ponedjeljak 27. lipnja, predviđen rok završetka je deset dana, a projekt će se financirati kroz redovno održavanje putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu. Po završetku zahvata, zona u neposrednoj blizini povijesne jezgre bit će reprezentativna i primjerena samom ulazu u područje UNESCO-vog zaštićenog kulturnog dobra.

Druga Faza

U drugoj fazi projekta pristupit će se trajnom rješenju problematike pretovarne zone. Naime, sukladno izrađenom idejnom rješenju, ispod platoa i u podzidima postojećeg parka smjestit će se svi sadržaji koji se trenutno obavljaju na samom platou – utovar i pretovar roba, spremišni prostori, odlaganje otpada i parking za elektro vučna vozila). Plato će se urediti kao trg dostupan javnosti uz otvaranje pristupa fontani Međed i javnim sanitarnim prostorima. U cjelokupni proces bit će uključeni i konzervatori zbog očuvanja autentičnosti prostora, a u konačnici realizacijom projekta stvorit će se potrebni preduvjeti za potpunu zabranu prometovanja dostavnih vozila unutar povijesne jezgre. Plan je ovaj projekt financirati kroz europske fondove iz programa Konkurentnost i kohezija.

Projekt revitalizacije platoa Gradac kandidiran za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX

Projekt Hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Grada sudjelovat će na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja će se 31. put održati u Meksiku krajem 2022. godine. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Investicijom Grada Dubrovnika putem komunalne tvrtke Sanitat Dubrovnik obuhvaćena je ukupna površina platoa od 2.400 metara kvadratnih koji služi kao vanjsko parkiralište. Plato u parku Gradac, zajedno sa središtem grada, iznimno je važan dio panorame grada Dubrovnika. Zbog svog položaja unutar dodirnog područja povijesne jezgre, pokrivenost platoa u parku Gradac spada u zonu zaštite kulturnih dobara krajobraznih i arhitektonskih vrijednosti. Cjelokupni projekt koji potpisuju arhitektica Lea Đurović Ruso i krajobrazna arhitektica Mia Erak iz tvrtke Proto-Arch d.o.o. izrađen je sukladno strogim smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a dobitnik je i dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost.

Natječaj koji je trajao kroz ožujak i travanj bio je otvoren svim arhitektima, građevinarima i investitorima s projektima koji su završeni tijekom 2020. i 2021. godine, a kriteriji odabira bili su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te drugi stručni čimbenici. Osim platoa Gradac, odabrana su još tri hrvatska  građevinska projekta: Obnova i rekonstrukcija Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu, Stambeno-poslovna građevina u Kutini i Vidikovac Zadar.

Već nekoliko godina Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život“, čime CEMEX naglašava vrijednost ideja realiziranih u projektima koji stvaraju vrijednost za krajnje korisnike.

PROVEDBA PLANA UPRAVLJANJA – Jelica Čučević izabrana za predstavnicu privatnog sektora

U prostorima DURA-e održana je sedma u nizu radionica, druga za predstavnike privatnog sektora na području Grada Dubrovnika, za izbor predstavnika Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“. Predstavnica koja je izabrana tajnim glasanjem je Jelica Čučević, vlasnica obrta Beauty and freedom of Dubrovnik.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika gđa. Mihaela Skurić predstavila je dokument Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ prisutnima i istaknula njegovu važnost koja je osigurati dugoročan sustav upravljanja te istovremeno omogućiti očuvanje kvalitete, izvornosti i cjelovitosti prepoznatog svjetskog dobra, kao i sastavnica koje potvrđuju izvanredne univerzalne vrijednosti, istodobno održavajući kvalitetu života građana i aktivnu multifunkcionalnu namjenu gradskog središta.

Time je ujedno završen ciklus radionica na kojima su birani predstavnici iz širokog spektra dionika koji će sudjelovati u radu Upravljačke komisije i provedbi Plana upravljanja. O imenovanju izabranih predstavnika odlučit će Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika.

ODLUKOM OPĆINSKOG SUDA Grad Dubrovnik postaje vlasnik parka na Babinom Kuku

Grad Dubrovnik preuzima vlasništvo nad parkom na Babinom Kuku. Naime, Općinski sud u Dubrovniku presudio je u korist Grada utvrdivši da je vlasnik parka na Babinom Kuku površine 16.943 metra kvadratna.

U pravnoj stvari radi utvrđenja i uknjižbe tužitelja Grada Dubrovnika protiv tuženika Valamar Riviera d.d., Općinski sud je dana 21. lipnja presudio da je tuženik Valamar Riviera d.d. Poreč dužan trpjeti uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama za korist Grada Dubrovnika na dijelu navedene nekretnine koja čini novoformiranu česticu 1575 k.o. Gruž. Presudom se također Valamaru nalaže istovremeno brisanje svog prava vlasništva.

Iz dokaza provedenih tijekom postupka utvrđeno je da je predmetni park napravljen u vrijeme izgradnje hotelsko-turističkog centra na Babinom Kuku, da do danas nije mijenjao svoju namjenu te da je ostao pristupačan svim osobama. Sud smatra da je time pravni prednik tuženika izvršio svoje obveze iz Ugovora o davanju zemljišta na korištenje pa je stoga predmetna nekretnina postala i ostala javni park, odnosno danas vlasništvo Grada Dubrovnika.

Ukupno je u istom parničnom postupku Grad Dubrovnik utvrdio pravo vlasništva nad 19.943 metra kvadratna zemljišta na Babinom Kuku. Protiv ove presude stranke mogu uložili žalbu u roku od 15 dana.

Navedena presuda novi je doprinos zaštiti javnog prostora na području Babinog Kuka. Podsjetimo, prethodno je Grad Dubrovnik uknjižio oko 60.000 kvadrata kao komunalnu infrastrukturu koja predstavlja javno dobro. Naime,  uknjižene su Ulica Vatroslava Lisinskog sve do plaže Copacabana te plaže Mandrač s druge strane te Ulica Iva Dulčića u cijelosti; počevši od kružnog toka kraj pošte Lapad, a što uključuje i odvojak prema vodoinstalateru “Grgi”, odvojke koji vode do hotela Valamar Club Dubrovnik s okretištem za autobus, odvojak koji vodi do hotela Lacroma te cijelu cestu uključujući i parkinge koji vode do hotela Argosy.

Pravnim postupcima od strane Odsjeka za komunalno redarstvo prema tvrtki Valamar Riviera d.d. uklonjeni su stupići ispred hotela Argosy, rampa ispred hotela Tirena te stupići prema odvojku uz hotel Tirenu, a koji vodi prema Malom Stradunu čime se osiguralo nesmetano korištenje javnih površina građanima Dubrovnika.  

Grad sankcionira koncesionare zbog prekida opskrbe unutar povijesne jezgre

Nastavno na izjave koncesionara koji obavljaju komunalnu djelatnost opskrbe trgovina i građana unutar povijesne jezgre Grada posebnim vozilima kako su dana 23. lipnja odlučili prekinuti djelatnost za koju im je dodijeljena koncesija, Grad Dubrovnik podsjeća potpisnike ugovora na njihove ugovorne obveze.

Sukladno članku 11. predmetnog ugovora, navedeni koncesionari dužni su uredno bez obustave obavljati navedene poslove. S obzirom na to da danas istu uslugu nisu obavljali, o čemu su javnost izvijestili sami koncesionari,  izreći će im se novčana kazna u propisanom iznosu od 3.000 kuna na dan. Kazne su propisane su člankom 15. istog ugovora u slučaju zakašnjenja ili neurednog ispunjenja usluga definiranih ugovorom, mogu se utvrditi za svaki radni dan i zbrajaju se.

Grad Dubrovnik uputit će koncesionarima pisano upozorenje o neizvršavanju ugovornih obveza te, ako se ogluše na navedeno i nastave uskraćivati komunalnu djelatnost na koju su se obvezali, raskinuti ugovor temeljem članka 17. koji propisuje uvjete jednostranog raskida ugovora. Temeljem istog članka, davatelj koncesije naplatit će naknadu štete koju je prouzročio koncesionar aktiviranjem datih zadužnica.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik započinje s uređenjem područja pretovarne zone na Pločama konceptualnom podjelom javne površine na prihvatno-pretovarnu zonu i otvaranje javne površine građanima i turistima. Hortikulturnim uređenjem ovaj prostor u neposrednoj blizini istočnog ulaza u povijesnu jezgru dobit će primjereniji izgled.

U Dubrovniku 12. Međunarodna konferencija o forenzičkoj i antropološkoj genetici

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u hotelu Dubrovnik Palace u otvorenju 12. Međunarodne konferencije o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini koja se do 27. lipnja održava u Dubrovniku.

Bijenalnu konferenciju organiziraju vodeća američka bolnica Klinika Mayo, Specijalna bolnica sv. Katarina, Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti u suradnji (ISABS, The International Society for Applied Biological Sciences) suosnivača i predsjednika prof.dr. Dragana Primorca s Američkom akademijom za forenzične znanosti i Hrvatskom liječničkom komorom, a Dubrovnik joj je domaćin već četvrti put, prvi nakon 2017. godine.

Ovaj glasoviti znanstveni skup koji okuplja preko 550 forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine iz cijelog svijeta, tradicionalno karakteriziraju i gostovanja Nobelovaca, a upravo u Dubrovniku je prije pet godina pokrenut poseban program „Nobel Spirit“. Na 12. ISABS konferenciji gostuju Aaron Ciechanover (dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 2004. godine) te dva dobitnika Nobela za medicinu  i psihologiju Sir Richard John Roberts (dobitnik 1993. godine) i Thomas Südhof (dobitnik 2013.). U radu konferencije također sudjeluje najveći broj studenata do sad, njih više od 200 iz Sjedinjenim Američkih Država, niza europskih država i Hrvatske.

Gradonačelnik Franković uvodno se obratio sudionicima kongresa poželjevši im dobrodošlicu u Dubrovnik. Uputio je zahvalu organizatorima što su ponovno odabrali Dubrovnik za domaćina ovog međunarodno značajnog znanstvenog događaja. -„Raznolikost znanstvenih tema iz područja forenzičke, antropološke i medicinske genetike o kojima se ovdje raspravlja je impresivna jer se radi o broju sudionika i govornika, tradicionalno uključujući i dobitnike Nobelove nagrade“, rekao je.

Poručio je kako je ohrabrujuće ponovno imati priliku ugostiti skupove ove veličine nakon ukidanja društvenih ograničenja pandemije COVID-a. –„To također znači da ćete moći doživjeti onu jedinstvenu atmosferu Dubrovnika, grada u kojem svaki kutak priča priču o davnim vremenima, a grad, siguran sam, već poznajete.“

Na otvorenju kongresa govorili su prof. dr. Dragan Primorac ispred organizatora te dva ministra u Vladi Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Obnovljen barokni portal Glavne straže

Zavod za obnovu Dubrovnika proveo je radove na obnovi baroknog portala Glavne straže na trgu Luža.

Konzervatorsko-restauratorske radove vrijedne 172.675,00 kuna provela je tvrtka Kvinar iz Podstrane, a temeljem projekta konzervatora-restauratora Điva Dražića i uz prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Financijska sredstva za projekt Zavod je osigurao iz povrata uloženih sredstava u obnovu.

Restauratorski radovi na objektu smještenom između gradskog zvonika i Male Onofrijeve fontane trajali su od 2. svibnja do 15. lipnja, a obuhvaćali su tretman svih površina portala biološkom patinom, repozicioniranje kvadratnog kapitela sjevernog stupa, uklanjanje slabostojećih fuga i svih zaostalih metalnih elemenata, injektiranje pukotina, sljepljivanje odlomljenih dijelova razloženih elemenata, tašeliranje većih nedostataka kamenom, čišćenje površina prekrivenih crnom korom, ispiranje svih površina kamenih elemenata, rekonstrukciju manjih nedostataka, završno fugiranje i čišćenje od korozije. Osim radova na zidu, izvršeni su radovi izmjene oštećenih ploča popločenja.

Zavod za obnovu Dubrovnika projekt obnove portala Glavne straže započeo je 2017. godine izradom dokumentacije i izvođenjem radova 1. faze – hitne konstrukcijske sanacije.

Zgrada glavne straže pripada raritetnim dubrovačkim znamenitostima kao stan admirala iz 15. stoljeća, a smještena je na urbanistički važnom punktu, između Vijećnice i zvonika.  Portal krasi raskošni lučni okvir, a prostor markiraju dva stilski usklađena pravokutna stupa koji završavaju metanim, izduženim, piramidalnim šiljcima. Obnovljena je u 20. stoljeću, ali je sačuvana barokna rekonstrukcija ulaznog pročelja zgrade arhitekta Marina Gropellija iz 18. stoljeća.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA