31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Izrada nove ocjene održivosti, lokacijska dozvola za prometnicu iza...

PROJEKTI GRADA: Izrada nove ocjene održivosti, lokacijska dozvola za prometnicu iza Kineskog zida, saniran zid poviše Banja

Na kraju još jednog radnog tjedna donosimo pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata koje provodi Grad Dubrovnik.

Okrugli stol o baštini i lokalnom razvoju i izložba fotografija Iva Pervana poklon splitskih kulturnih dionika Dubrovniku

U povodu Praznika Frankofonije u Hrvatskoj, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  i Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split organizirali su 31. ožujka u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku četvrti okrugli stol iz ciklusa “Baština i lokalni razvoj uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika”. Uvod okruglom stolu bila je izložba fotografija ponajboljeg hrvatskog majstora fotografije Iva Pervana “Pariz – grad svjetlosti”.

Primjer inačice kulturne politike Republike Francuske, koja kulturu koristi kao dio razvojne  politike, inspirirao je organizatore da omoguće susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika. Organizatori ovog ciklusa susreta, koji su se prije Dubrovnika održali u sjedištima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Zagrebu, Splitu i Zadru, naglasak stavljaju na nužnost komuniciranja, s ciljem izgradnje partnerstva na svim razinama, po uzoru na francusko iskustvo.

Izraze dobrodošlice sudionicima skupa uputila je akademkinja Nella Lonza, koja je istaknula poveznice izmedu dubrovačke kulture i tradicije s onom u Francuskoj. Sudionici okruglog stola Nansi Ivanišević, Miho Katičić, Katija Bakija, Ivana Medo Bogdanović i Boris Njavro nadahnuto su govorili o temama koje bitno obilježavaju kulturni život, od lokalne do nacionalne i međunarodne razine, pri čemu je zainteresiranost jedinice lokalne samouprave od temeljne važnosti. Uključivanje svih dionika iz javnog, civilnog i privatnog sektora na lokalnoj razini, uz potporu dionika sa županijske i državne razine, primjer je kako se gradi  sustavno partnerstvo,  uz stalnu edukaciju uprave. Kao primjer dobre prakse istaknuta  je uloga francuskog Ministarstva kulture, pod čijim je pokroviteljstvom osmišljen  model kulturne politike koji okuplja sve dionike oko tri temeljna cilja: poticati stvaralaštvo, osloboditi inicijative te osigurati ravnopravnost svih francuskih građana u pristupu kulturi. Dubrovnik je sa svojom tradicijom i jedinstvenom poviješću idealno okruženje za izgradnju uređenog sustava, čiji rezultati u tom gradu nikad nisu izostali.

Nakon uvodnih izlaganja u rad skupa aktivno su se uključili dionici dubrovačkih obrazovnih i kulturnih ustanova i organizacija, iskazavši nadu i pripravnost da će se suradnja dvaju bisera hrvatske kulture nastaviti, uz stalno promišljanje razvoja i harmonizacije kulturnih politika.

Izlozba Iva Pervana “Pariz – grad svjetlosti”, koja je otvorena u Ljetnikovcu Sorkočević 30. ožujka, idealno je povezala sadržaj i poruku skupa i opipljivu ljepotu dubrovačke baštine. U svom obraćanju na otvorenju izložbe, umjetnik je iznio ideju da Dubrovnik organizira izložbu kojom bi se ljepote Dubrovnika i Hrvatske predstavile diljem Europe i svijeta. Izložbu Iva Pervana otvorio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, koji je aktovno sudjelovao i u radu okruglog stola.

Ljubazni domaćini iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU prigodno su izložili i dio bogatog fundusa Zavoda iz područka francuske kulture i znanosti.

Predsjednica Prokulture Nansi Ivanišević posjetila je slavnog dubrovačkog akademika Luka Paljetka, poželjevši mu dobro zdravlje s molbom da se uključi u projekte suradnje Splita i Dubrovnika.

Obilježena 27. obljetnica pogibije Rona Browna i američke delegacije

U povodu obilježavanja 27 godina od tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika, danas je u Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku održana komemoracija. U knjigu žalosti riječi sjećanja upisali su Amy Lillis, voditeljica Ureda za politička i gospodarska pitanja Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo, Mario Curić i u ime Općine Konavle i Ivan Maslać u ime Zračne luke Dubrovnik.

”Zaista cijenim trud svih uključenih u obilježavanje sjećanja na ovu tragediju. To je i dokaz istinske predanosti daljnjem razvoju dobrih odnosa naše dvije zemlje”, kazala je u ovoj prigodi Amy Lillis iz američkog veleposlanstva.

Gradonačelnik Mato Franković prisjetio se što je za Hrvatsku tada značio dolazak američkog državnog tajnika.

”Tada je iznimno puno značio dolazak jedne ovako visoke delegacije u Republiku Hrvatsku, s obzirom da je to još bilo ratno vrijeme. Cilj tog dolaska bilo je jačanje odnosa između SAD-a i Hrvatske, kao i značajne investicije za poslijeratni razvoj Hrvatske, a danas, 27 godina kasnije, svjedočimo iznimno jakim vezama između dvije države i sve jačim investicijama u hrvatsko gospodarstvo. S dubokim poštovanjem prema gospodinu Ronaldu Brownu i njegovoj obitelji i prema obiteljima svih poginulih u ovoj tragičnoj nesreći, Grad Dubrovnik će se uvijek sjećati njih, kao i njihove želje da se što prije uspostavi mir i da se život u Hrvatskoj razvija onako kako se razvija danas”, rekao je gradonačelnik Franković.

Nakon komemoracije u Dubrovniku članovi delegacije, među kojima i gradski pročelnici Matilda Krile Prkoča i Dživo Brčić, na brdu sv. Ivan u Konavlima položili su vijence i svijeće na mjestu nesreće.

U padu zrakoplova na području brda Sv. Ivan, nedaleko od Zračne luke Dubrovnik, 3. travnja 1996. godine poginulo je 35 putnika i članova posade, među njima i tadašnji američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown.

Izdana lokacijska dozvola za prometnicu iza ”Kineskog zida

Grad Dubrovnik ishodio je lokacijsku dozvolu za izgradnju javne prometnice s uzdužnim parkiralištem na predjelu gradskog naselja Montovjerna, iza zgrada „Kineski zid“. Riječ je o novoj prometnici kroz naselje, koja će rasteretiti promet ovog dijela Montovjerne. Trasa je ucrtana u GUP Grada Dubrovnika.

Spojna jednosmjerna gradska prometnica povezat će Ulice Mihajla Hamzića i kneza Branimira, čiji se kolnik i nogostup trenutačno koriste i za parkiranje i za dvosmjerno prometovanje vozila. Na taj način dobit će se kružni protok oko zgrada i dodatna parkirališna mjesta.

Novoplanirana prometnica dužine je oko 630 metara, minimalne širine kolnika 3 i pol metra, s jednostranim nogostupom širine 1,6 metara i novih 33 parkirališnih mjesta, na predjelima gdje terenske prilike to dopuštaju.

Kroz trup prometnice položit će se potrebna komunalna infrastruktura – kolektor oborinske odvodnje, nova instalacija javne rasvjete i distributivna telekomunikacijska kanalizacija te vodoopskrbni cjevovod koji će služiti za transport sanitarne i požarne vode, čime se značajno doprinosi protupožarnoj sigurnosti cijelog područja.

Stručne gradske službe nakon ishođenja lokacijske dozvole pristupit će parcelaciji i izvlaštenju, što je preduvjet za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Realizacijom ovog projekta značajno će se poboljšati promet ovog dijela grada.

Susret gradonačelnika i biskupa povodom Uskrsa

Povodom nadolazećih uskršnjih blagdana gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji zamjenice Jelke Tepšić i predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice posjetio je danas dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića i generalnog vikara mons. Ivicu Pervana u Biskupskoj palači.

Gradonačelnik Franković i biskup Glasnović razgovarali su o projektima na čijoj realizaciji Dubrovačka biskupija i Grad aktivno surađuju.

U ime Grada Dubrovnika gradonačelnik je biskupu Glasnoviću uputio iskrene čestitke povodom nadolazećeg najvažnijeg kršćanskog blagdana.

POŠTUJMO GRAD Globalno vijeće za održivi turizam izrađuje novu ocjenu održivosti za Dubrovnik

U sklopu sveobuhvatnog gradskog projekta Poštujmo Grad, Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) u Dubrovniku provodi drugu fazu procjene odredišta čime se nastavlja uspješna suradnja između Grada i ovog neovisnog međunarodnog tijela čija je uloga promicanje razvoja održivog turizma.

Tim povodom u Dubrovniku boravi direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas. Uz stručnu podršku djelatnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, u periodu od 3. do 5. travnja 2023. godine, direktor Pappas obavit će niz sastanaka i radionica s nositeljima turističkih aktivnosti i različitim ključnim dionicima iz javnog i privatnog sektora, nacionalne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova te obići brojne lokacije na gradskom području koje uz povijesnu jezgru i kontaktnu zonu, između ostalih, uključuju i posjet kompleksu TUP-a, gradilištu Lapadske obale te lokaciji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave za koju će GSTC provesti novu ocjenu održivosti, odnosno cjelovitu procjenu stanja održivosti destinacije u odnosu na prethodno izvješće,  i to temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta.

Podsjetimo,  GSTC je u studenom i prosincu 2019. godine proveo ocjenu odredišta, usko surađujući s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je u lipnju 2020. godine. Na skali GSTC-a kojom se procjenjuje ukupna izvedba destinacije u održivosti, Grad Dubrovnik je tada ostvario izvrsnih 70 posto. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, nova ocjena bit će još jedan vrijedan dokument na kojem će se temeljiti daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja još većeg stupnja održivosti.

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika usvojilo Izvješće o ostvarenju mjera Strategije za osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika u 2022.

Peta sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika održala se 3. travnja u prostorijama Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Tema sjednice bilo je Izvješće o ostvarenju mjera Strategije za osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika u 2022. Utvrđeno je da je za mjere skrbi za osobe s invaliditetom iz Proračuna Grada Dubrovnika u 2022. izdvojeno ukupno 8.172.869,77 kuna, što je 1.493.492,96 kuna više od izdvajanja za istu namjenu u 2021. Na život u zajednici odnosi se 23.250,00 kuna, odgoj i obrazovanje 4.689.032,77 kuna, socijalnu skrb 1.672.600,00 kuna, stanovanje, mobilnost i pristupačnost     939.987,00 kuna, rekreaciju, razonodu i sport 103.000,00 kuna, dok je za programe i projekte udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju izdvojeno 745.000,00 kuna. 

U području Život u zjednici sufinanciralo se obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te izdavanje brošura „Ljubljena djeca“ i „Rani znaci autizma“.

U području odgoja  i obrazovanja financirao se projekt „Pomagači u vrtiću“ s iznosom od 1.241.379,50 kuna za 31 dijete i 31 pomagača te projekt „Asistent u nastavi“ s iznosom 2.661.714,50 kuna za 58 učenika i 52 asistenta. Za Školu s posebnim programom izdvojilo se 578.765,83 kuna, čime se pokrivaju plaće medicinske sestre, fizioterapeuta, pedagoga i edukatora – rehabilitatora. Za ljetni kamp za djecu s poteškoćama u razvoju, u kojem je sudjelovalo 15 djece, izdvojilo se 139.172,94 kuna. Grad Dubrovnik stipendira 5 studenata s invaliditetom, za što se izdvojilo 68.000,00 kuna.

U području socijalne skrbi izdvojilo se 1.672.800 kuna, od čega 1.477.800 kuna za dodatak za 356 korisnika osobne invalidnine. Za novčane pomoći za liječenje, rehabilitaciju i nabavu pomagala izdvojeno je 123.000 kuna, a za novčane pomoći samohranim roditeljima njegovateljima 72.000 kuna. Za programe i projekte udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju izdvojeno 745.000 kuna.

Od ostalih projekta za osobe s invaliditetom izdvajamo sufinanciranje instututa SUVAG s iznosom od 16.480 knuna, vijesti za gluhe na Dubrovačkoj televiziji 75.000 kuna, specijalizirano vozilo za osobe s invaliditetom 465.000 kuna, prijevoz korisnika Zavoda Josipovac 150.000 kuna, održavanje dizala za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama 49.987 kuna, postavljanje zvučnih semafora kod Doma zdravlja i u Lapadu 75.000 kuna te ugradnja 400 rukohvata za osobe smanjene pokretljivosti 125.000 kuna.

Članica Povjerenstva iz dubrovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje iznijela je podatke o produljenju roka za potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom u realnom sektoru na 24 mjeseca, a posebno je zanimljiv podataka da je od 62 nezaposlene osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika tijekom 2022. zaposleno njih 31.

Članovi Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika prihvatili su Izvješće o ostvarenju mjera Strategije za osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika u 2022. Iskazali su zadovoljstvo ostvarenjem brojnih mjera i aktivnosti za osobe s invaliditetom, ali su iznijeli i nekoliko molbi i prijedloga. Predlaže se da zvučna signalizacija na semaforima ostane u smanjenom intezitetu i tijekom noći, čime bi se pomoglo orijentaciji slijepih i slabovidih osoba. Također  se predlaže vraćanje zvučne signalizacije na semaforima kod Gradskog bazena u Gružu.

Članovi Povjerensta upoznati su s novim projektom Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik pod nazivom “Homo u đir”, koji će omogućiti osobama s invaliditetom prijevoz na željeno odredište uz angažman vozila i volontera Crvenog križa uz prethodnu najavu 7 dana unaprijed.

Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika upućena u javno savjetovanje

Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika za razdoblje 2023.-2029. upućena je na javno savjetovanje koje će ostati otvoreno do 3. svibnja 2023. godine te će u tom roku svi zainteresirani moći dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Strategije.

Strategijom upravljanja imovinom definiraju se dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja imovinom pritom uzimajući u obzir gospodarske i razvojne interese Grada. Na temelju iste Grad Dubrovnik će donositi godišnje planove upravljanja i raspolaganja imovinom, koji će detaljno razrađivati utvrđene ciljeve i mjere za ispunjenje tih ciljeva.

Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika usklađena je i s Planom upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, kao temeljnim strateškim dokumentom za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Strategije proslijedit će se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Tekst Strategije i obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanju dostupni su na webu Grada Dubrovnika – https://www.dubrovnik.hr/vijesti/javno-savjetovanje-strategija-upravljanja-imovinom-grada-dubrovnika-za-razdoblje-2023-2029-16722

Predstavljena prva brodica za hitne intervencije na moru i otocima

Prva brza brodica za hitne intervencije, nabavljena u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima uspostavom hitne pomorske medicinske službe“ za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije, svečano je predana danas Lučkoj kapetaniji Dubrovnik. Prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz  ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grba-Bujević, župana Nikolu Dobroslavića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luku Lulića te lučkog kapetana Mata Kekeza.

Brodica je duga oko 15 metara i postiže maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađene od aluminijske legure, a moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena s valovima do šest metara.

Gradonačelnik Franković je ovom prilikom u svom obraćanju istaknuo kako se radi o hvalevrijednoj investiciji, vrijednoj više od milijun eura, koja je dodatak širokom spektru usluga koje Zavod nudi.

“Moramo se prisjetiti kako smo dobili stalnu helikoptersku službu na području Dubrovačko-neretvanske županije čime ispunjavamo zlatni sat. Brze intervencije su iznimno važne. Važno je istaknuti kako Dubrovnik kao turističko središte sa svojim otocima posjećuje ogroman broj ljudi i iznimno je važno to da svi naši posjetitelji vide zdravstvenu sigurnost koju pružamo kao grad odnosno županija”, izjavio je Franković. Zahvalio se pritom Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na ustupanju prve brodice upravo dubrovačkom području.

Brodica je u potpunosti opremljena medicinskom opremom i uređajima za siguran prijevoz hitnih pacijenata. Medicinski dio posade osiguravaju zavodi za hitnu medicinu jedinica područne samouprave za područje u kojem se brodica nalazi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno Lučke kapetanije, osiguravaju nemedicinski dio posade.

Grba-Bujević je istaknula činjenicu da je projektom objedinjeno sve što spada pod pomorsku medicinu, a to su spašavanje na moru, intervencije na moru i hitni medicinski prijevoz.

Ravnatelj Lulić osvrnuo se na performanse broda koji su, kako je rekao, zaista vrhunske i rijetko viđene.

„On je neophodan za naš kvalitetan rad, za ostvarenje medicinskih standarda zlatnog sata. Brod je potpuno medicinski opremljen, baš kao i naša vozila. Stanovništvo otoka sada može mirno spavati jer ovaj brod može i po najgorim vremenskim uvjetima obaviti svoju zadaću, a da se zadrži sigurnost za pacijenta, posadu i naš medicinski tim”, izjavio je Lulić.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe“ koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske Unije u suradnji s Ministarstvom mora, pomorstva i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu.

U Dubrovniku se otvara Hard Rock Cafe

Prvi dubrovački, ujedno i prvi hrvatski licencirani Hard Rock Cafe svoja vrata otvara sredinom travnja, u prostoru samostana Klarisa u povijesnoj jezgri. Najavljeno je tako na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

”Znamo što Hard Rock brend znači u svijetu i drago nam je upravo našem gradu pripala ova čast. Ovaj povijesno vrijedan prostor dobio je ovako i svoju dodanu vrijednost, a tu će se imati i što vidjeti, od primjeraka gitara i drugih vrijednih eksponata. Intencija je da ovaj objekt radi cijelu godinu, što je izvrsno i vjerujem da će naši sugrađani pronaći prostor za druženje, posebno u zimskim danima i da će u budućnosti ovo mjesto biti mjesto okupljanja“, rekao je gradonačelnik Franković.

Generalni menadžer Pablo Castrogiovanni kazao je kako je ova dubrovačka jedna od najljepših lokacija Hard Rock Cafea u svijetu. Cilj je, rekao je, imati glazbu uživo barem jednom tjedno, a u ponudi hrane oslanjaju se na lokalne dobavljače. Objekt može primiti više od 400 ljudi, odnosno 120 u unutrašnjem prostoru, do 220 u atriju, a dodatno će se postaviti i vanjski dio za ljetnu sezonu.

Direktorica franšize Hard Rock International za Europu Tany Hugo podsjetila je na povijest Hard Rock Cafea, od kojih je prvi otvoren u Londonu u Hyde Parku 1971. godine, a danas posluju u 77 zemalja svijeta na ukupno 255 lokacija. Poznat je i po prikupljanju memorabilija poznatih glazbenika, od čega se impresivna kolekcija može vidjeti i u ovom novom prostoru u Dubrovniku, koji je već spreman za prve goste.

Ishođena lokacijska dozvola za prometni pristup budućem vrtiću u Komolcu

Grad Dubrovnik je ishodio pravomoćnu lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i izmještanje postojeće nerazvrstane ceste u Komolcu, kako bi se otvorio prostor za izgradnju dječjeg vrtića.

Planiranom dvosmjernom prometnicom omogućit će se siguran i adekvatan pristup vrtiću, a u sklopu projekta izgradit će se i potrebni priključci na instalacije javne i komunalne infrastrukture, kao i sustav javne rasvjete.

U tijeku je izrada parcelacijskog elaborata, nakon čega će se pristupiti izvlaštenju, što je preduvjet za podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Objekt vrtića na tri etaže u potpunosti je osmišljen prema pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe. Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija TLO d.o.o., predviđeni su unutarnji i vanjski kapaciteti za smještaj četiri jasličke i šest vrtićkih grupa te jednom grupom za integraciju djece s poteškoćama u razvoju, a zgrada će biti opremljena svim potrebnim sadržajima za adekvatan odgoj i razvoj.

Također, planirana je i izgradnja višenamjenske dvorane u prizemlju objekta gdje će se organizirati razni oblici tjelesne nastave i zdravstvene kulture, stvaralačke igre i priredbe. Osim dvorane i jedinice za boravak djece, u prizemlju će se nalaziti uredski i pomoćni prostori za osoblje te kuhinjski pogon.

Vanjski prostori koji su dio idejnog rješenja poput igrališta moraju biti ograđeni i sigurni, sadržavati pritom zelene površine, te osunčane i hladovite prostore za igru. Osim igrališta, od vanjskih prostora planira se izgradnja pristupnih puteva, slobodnih površina, gospodarskog dvorišta te parkirališta. Idejno rješenje obuhvatilo je i cjelovito krajobrazno i hortikulturno uređenje.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je u posljednjih šest godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uložio više od 200 milijuna kuna te otvorio više od 280 novih mjesta u gradskim vrtićima. Vrtić ‘Palčica’ dograđen je dodatnom zgradom, a u vrtiću ‘Mala kuća’ izvršena je adaptacija postojeće zgrade te je otvoren novi dio vrtića u Zatonu. Među planiranim investicijama, uz Komolac ističe se dogradnja i nadogradnja vrtića Pčelica, za koju je već ishođena građevinska dozvola. Uz kontinuirani infrastrukturni razvoj, prioritet u ovom segmentu je i ostvarenje pedagoškog standarda svakog vrtića i stvaranje uvjeta koji će omogućiti svakom djetetu brz i efikasan upis u vrtić ili jaslice.

Gradonačelnik na otvorenju Počasnog konzulata Republike Litve

Na svečanosti otvorenja počasnog konzulata Republike Litve u Dubrovniku sudjelovali su danas gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić.

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković poželio dobrodošlicu prijateljima iz Litve, pozivajući ih da se u Dubrovniku osjećaj kao doma. Podsjetio je i na bogatu povijest diplomacije Grada, naglašavajući kako je i danas baštini, o čemu svjedoči 14 počasnih konzulata u Dubrovniku.

”Danas turizam ima glavnu ulogu u gospodarskom životu grada, stoga se nadamo ugostiti još više turista iz Litve te jačati odnose naše dvije zemlje”, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i  zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Litve Jovita Neliupšienė, državni tajnik za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić, ambasadorica Republike Litve u Republici Hrvatskoj Jūratė Raguckienė te počasna konzulica Republike Litve u Republici Hrvatskoj Petra Gjurašić. Prostor Počasnog konzulata Republike Litve u Dubrovniku nalazit će se na adresi Gabra Rajčevića 1.

Proglašeni najbolji sportaši u 2022. godini

Svečanost proglašenja najboljih dubrovačkih sportaša u 2022. godini održana je jučer u Studentskom Domu Dubrovnik, gdje su nagrade najboljima u ime Grada Dubrovnika dodijelili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica u svom govoru je uputio čestitke sportašima na svim uspjesima u protekloj godini te roditeljima, trenerima i svim djelatnicima u klubovima koji predano rade, naglasivši da će Grad Dubrovnik nastaviti ulagati u sportsku infrastrukturu.

– Ove godine ukupno u proračunu Grada Dubrovnika izdavanje za sport sa svim stavkama iznosi šest i pol milijuna eura. Od toga, putem Dubrovačkog saveza sportova za vaše aktivnosti namijenili smo dva milijuna eura. U 2023. godini imamo velike planove za sportsku infrastrukturu, a jedan od najvažnijih prioriteta je nova sportska dvorana u Gospinom polju za koju ćemo početkom lipnja dobiti građevinsku dozvolu, dok ćemo postojeću dvoranu prijaviti na europske fondove za energetsku obnovu kako bi ta dvorana bila dostojna – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, dodajući da su započete aktivnosti oko izgradnje školske sportske dvorane u Orašcu.

Drugu godinu za redom najuspješnijom sportašicom u 2022. godini proglašena je Petrunjela Pavić iz Judo kluba Dubrovnik, zahvaljujući uspjesima koje je ostvarila postavši mlađe seniorska prvakinja Europe u kategoriji do 78 kilograma te osvojivši po jednu brončanu medalju na Mediteranskim igrama u kategoriji do 78 kilograma, na European Openu u Sarajevu te na European Openu u Pragu. Njezin trener Mateo Semiz proglašen je najboljim trenerom, također drugu godinu za redom.

Loren Fatović, kao osvajač brončane medalje u Regionalnoj ligi i četvrtfinalist završnog turnira europske Lige prvaka s Jugašima te četvrti na Svjetskom prvenstvu i zlatni na Europskom prvenstvu s hrvatskom reprezentacijom, proglašen je najuspješnijim sportašem. Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje proglašeni su najuspješnijom momčadi, dok je najuspješnija ženska ekipa Ženski košarkaški klub Ragusa, prvakinje Hrvatske i polufinalistice Kupa Ružica Meglaj Rimac. Marinko Matulović je dobitnik Nagrade za životno djelo Dubrovačkog saveza športova.

Gradonačelnik Franković čestitao Pesah

Povodom najvećeg židovskog blagdana Pesaha, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku predsjednici Židovske općine u Dubrovniku Sabrini Horović i svim sugrađanima židovske vjeroispovijesti:

Poštovana gospođo Horović,

povodom najvećeg židovskog blagdana Pesaha, Vama i svim pripadnicima Židovske općine u Dubrovniku u ime Grada Dubrovnika i u svoje osobno želim uputiti najiskrenije čestitke.

Pesah simbolizira izlazak židovskog naroda iz egipatskog ropstva, nosi poruku slobode kojoj teži svaki pojedinac i narod. I kada nam je najteže, borimo se za slobodu koja je naše najveće blago. Život u slobodi, prožet mirom, zajedništvom i međusobnim poštovanjem temelj je kojem svi stremimo. Neka nam simbolika Pesaha uvijek bude nadahnuće u svakodnevnom životu, kako bi zajedno mogli graditi bolju budućnost.

Od srca želim da Pesah provedete sa svojim najbližima i dragim prijateljima u zdravlju, ljubavi i miru.

Hag Pesah Sameah!

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

Adriatic Sea Forum ove godine održava se u Dubrovniku

Dubrovnik će 4. i 5. svibnja biti domaćin Adriatic Sea Forum – Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023, međunarodnog događanja posvećenog morskom turizmu na Jadranu, u organizaciji tvrtke Risposte Turismo, a čije će se šesto izdanje održati u partnerstvu s Lučkom upravom Dubrovnik i Gradom Dubrovnikom.

Pokrenut 2013., Forum je tijekom godina postao referentni događaj za sve operatere u sektoru krstarenja, trajekata i nautike, a ove će godine okupiti sudionike iz 15 zemalja. Poduzetnici i menadžeri brodskih kompanija, pomorskih agencija, lučkih terminala, turoperatora, putničkih agencija, marina i malih luka, nautičkih charter kompanija i drugih organizacija pridružit će se predstavnicima Vlade, javnih, nacionalnih i međunarodnih tijela na dvodnevnom događaju na kojem će se, između ostalog, raspravljati o mogućnostima i novim načinima na koji se može razvijati pomorski turizam na ovom području.

Neki od potvrđenih govornika na Forumu su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izvršni direktor Europske putničke komisije Eduardo Santander, generalna direktorica CLIA Europe Marie-Caroline Laurent. Glavne teme Adriatic Sea Foruma 2023. uključivat će strategije za uravnoteženje interesa sektorskih operatora s održivošću područja, gospodarskim rastom i zapošljavanjem.

Više informacija: https://www.risposteturismo.it/adriatic-sea-forum/

Završena sanacija zida poviše Banja

Saniran je ogradno-potporni kameni zid u Ulici Frana Supila, iznad plaže Banje. Radovi, u ukupnoj dužini zahvata jod 30 metara, obuhvaćali su razgradnju oštećenog i izgradnju novog zida, koji je konstruktivno ojačan. Ogradni zid nanovo je ožbukan i vrhom su postavljene kamene poklopnice.

Uz sami zid saniran je i nogostup čitavom dužinom te su otklonjene neravnine koje su u asfaltu nastale naginjanjem zida. Radove je izveo ugovorni izvođač Tehnogradnja, u okviru redovitog održavanja.

Ranije je provedena i sanacija oštećenog kamenog zida uz nogostup u istoj ulici.

Grad Dubrovnik na obilježavanju Dana grada Sarajeva

U povodu obilježavanja Dana Grada Sarajeva i 31. godinu od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Gradskog vijeća Jasmin Deraković nazočio je jučer Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, gdje su dobitnicima uručena  vrijedna priznanja i nagrade za doprinos i angažman u pogledu razvoja grada Sarajeva.

Potpredsjednik Gradskog vijeća  Jasmin Deraković prethodno je zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva, položio vijenac i svijeće na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva. Olga Sučić i dubrovačka studentica medicine Sveučilišta u Sarajevu Suada Dilberović poginule su tijekom velikosprske opsade glavnog grada BiH.

Gradovi Dubrovnik i Sarajevo već dugi niz godina njeguju i razvijaju prijateljske odnose, a povelju o međusobnoj suradnji potpisali su 2007. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA