32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPrisjetite se kako je izgledalo slavlje nakon oslobođenja Mokošice

Prisjetite se kako je izgledalo slavlje nakon oslobođenja Mokošice

Na današnji dan prije 28. godina oslobođena je Rijeka dubrovačka zajedno s najvećim dubrovačkim prigradskim naseljem Mokošicom. Kako piše današnje izdanje Gradoplova, na današnji dan, u utorak, 26. svibnja 1992., bio je 40-ti utorak od kobnog utorka kad su započele dubrovačke ratne nevolje. No, ovaj utorak, 26. svibnja 1992., ipak će ostati upisan velikim slovima u povijest Dubrovnik.

“Neprijateljski vojnici su u ranim jutarnjim satim počeli užurbano napuštati položaje u blizini Dubrovnika. Mokošicu su napustili malo poslije 14 sati. Odmah pootom napustili su i Strinčijeru, Žarkovicu, Bosanku, Dubac i ostale položaje s kojih su nam nemilosrdno gađali i uznemiravali. Na vijest o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima. U Centru za obavješćivanje, ipak, u 20:50 sati dali su sirenu za opću opasnosti. “

“Tog, 26. svibnja 1992., Hrvatska vojska je u okviru akcije “Spaljena zemlja” razbila blokadu Dubrovnika kojeg je u okruženju držala JNA s pravojnim postrojnama mahom iz istočne Hercegovine i Crne gore. Kori­steći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Gra­da i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga boj­na ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prosto­ru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je osloba­đanje cjelokupnog područja Dubro­vačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je osloba­đanje cjelokupnog područja Dubro­vačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata.”

Izvor: Tekst/Gradoplov, Video/ HRT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA