26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPRIJETI NAM EPIDEMIJA OSPICA U našoj županiji najmanje cijepljenje djece

PRIJETI NAM EPIDEMIJA OSPICA U našoj županiji najmanje cijepljenje djece

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na mogućnost epidemije ospica, a najmanja procijepljenost je u našoj županiji.

Cijepni obuhvat u Hrvatskoj je smanjen u posljednje dvije godine, što otvara mogućnost ponovne pojave ospica u epidemijskom obliku, osobito u županijama ili subpopulacijama s nižim cijepnim obuhvatima, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), navodi Hina, a prenosi Tportal.

Iako HZJZ još nije dovršio izvještaj o cijepljenju za 2021. godinu, već sada je uočljivo da su cijepni obuhvati pali u odnosu na 2020. godinu, u kojoj su bili malo niži nego u 2019. godini, rekao je Hini epidemiolog Bernard Kaić.

U prethodnim razdobljima, zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima, Hrvatska je eliminirala ospice, uz povremene pojedinačne importirane slučajeve (npr. dijete koje se zarazilo u inozemstvu oboli u Hrvatskoj) koji u većini slučajeva nisu rezultirali prijenosom ospica na druge osobe.

Kaić napominje da epidemija može buknuti ako netko zaražen dođe u Hrvatsku, u populaciju koja je slabo procijepljena, a intenzitet epidemije tada ovisi i o poduzetim protuepidemijskim mjerama.

Zadnja grupiranja bolesti koja se mogu smatrati manjim epidemijama imali smo u Dubrovniku 2018. godine te u Zagrebu i Splitu 2019. godine.

Zadnji dostupni podaci o procijepljenosti stanovništva oni su za 2020.

Prema njima, u Hrvatskoj je protiv ospica cijepljeno prvom dozom 91,2 posto djece, a drugom 91,1 posto, što je zadovoljavajuće, ali ne i bez rizika jer se učinkovita zaštita od epidemija postiže s više od 95 posto cijepljenih.

Najmanje djece cijepljene prvom dozom ima Dubrovačko-neretvanska županija – samo 75,7 posto, a slijede Splitsko-dalmatinska sa 81 posto, te Požeško-slavonska s 86,8.

Više pročitajte ovdje.

U 15 dana 12 slučajeva ospica – ako se pojave simptomi telefonom se javiti svome liječniku

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA