29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaPrevarant koji se lažiranim ugovorima uknjižio na nekoliko nekretnina na Lopudu završio...

Prevarant koji se lažiranim ugovorima uknjižio na nekoliko nekretnina na Lopudu završio u istražnom zatvoru

Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću je 14. siječnja 2023., uz kaznenu prijavu priveden te je ispitan državljanin Republike Hrvatske (1974.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijevare iz čl. 236. st. 2. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona, krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3. u svezi sa st. 1. KZ-a i ovjeravanja neistinitog sadržaja iz čl. 281. st. 1. KZ-a, a sve u svezi sa čl. 51. KZ-a.

Navedeni predmet je 16. siječnja 2023. ustupljen Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na nadležno postupanje kao stvarno i mjesno nadležnom.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 48-godišnjak postupio u nakani da se nepripadno okoristi u većem iznosu, odnosno da je u točno neutvrđenom vremenu, ali svakako prije 3. studenoga 2021., sastavio neistiniti ugovor o kupoprodaji više nekretnina na otoku Lopudu u kojem je sebe naveo kao kupca, a pokojnog vlasnika tih nekretnina kao prodavatelja i na kojem se nalazi lažni potpis prodavatelja, kao i neautentična ovjera njegovog potpisa kod javnog bilježnika.

Osnovano se sumnja da je nakon toga, 3. studenoga 2021., preslike tog neautentičnog ugovora podnio na ovjeru kod drugog javnog bilježnika u Zagrebu, prešućujući pritom da se radi o neautentičnoj ispravi pa kada je javni bilježnik ovjerio te preslike, osnovano se sumnja da ih je priložio prijedlogu za uknjižbu prava vlasništva.

Službenici zemljišnoknjižnog odjela su, u uvjerenju da su predmetne isprave autentične, 23. prosinca 2021., donijeli rješenje kojim se dopušta uknjižba prava vlasništva na njegovo ime i korist, čime si je osumnjičenik, osnovano se sumnja, pribavio znatnu protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 100.000 eura, za koji je oštetio nasljednike pokojnog prijašnjeg vlasnika nekretnina. 

Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku je 14. siječnja 2023., odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika na temelju čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA