21 C
Dubrovnik
Naslovnica Crna kronika Preminuo je Nikola Debelić, dugogodišnji ravnatelj i dirigent DSO-a i diplomat

Preminuo je Nikola Debelić, dugogodišnji ravnatelj i dirigent DSO-a i diplomat

Nikola Debelić, hrvatski dirigent i diplomat, dugogodišnji ravnatelj i dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, preminuo je u nedjelju 28. lipnja 2020. u 86. godini života.

Rođen je u Zagrebu, 24. 11. 1934. godine. Dirigiranje je diplomirao 1958. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je i magistrirao 1966. Usavršavao se u Austriji (Mozarteum, kod L. Matačića) i SAD-u (New York, kod J. Parlea). Djelovao u Sarajevu (korepetitor i dirigent Opere), a od 1970ih kao dirigent pretežito u Hrvatskoj (Gradski orkestar Dubrovnik, dirigent Opere HNK u Zagrebu). Utemeljitelj (1987.) i umjetnički ravnatelj Istarskoga simfonijskoga orkestra te Istarskoga glazbenog ljeta (1991.) u Puli. Istodobno je bio profesor dirigiranja (od 1987.) i dekan (od 1991.) na Pedagoškom fakultetu u Puli. Godine 1992. imenovan je veleposlanikom RH u Rumunjskoj, a potom generalni konzul RH u Perthu u Australiji. Gostovao je u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Poljskoj i SSSR-u.

Maestro Debelićbio je na čelu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od 1971. do 1979. godine. U to vrijeme, godine 1975. i 1978., u suradnji s Agencijom Columbia Artists Man iz New Yorka, organizirao je višemjesečne turneje sa solistima kao što su Ivo Pogorelić, Valter Dešpalj, Vladimir Krpan i drugi, po SAD-u i Kanadi što su vjerojatno najopsežnije turneje jednog hrvatskog, tada i jugoslavenskog, orkestra u SAD-u.

Prva, održana 1975. godine u trajanju od dva mjeseca s 45 održanih koncerata, požnjela je velik uspjeh kod američke publike i kritike. Uspjeh druge turneje je prema Debelićevim riječima bio ravan uspjehu prve.Gradski orkestar je 6. siječnja 1978. godine s pijanistom Ivom Pogorelićem poletio za Sjedinjene Američke Države, gdje je na poziv produkcijske kuće CAMI u svega dva i pol mjeseca održao 55 koncerata. Tada 19-ogodišnji Ivo Pogorelić je s Orkestrom nastupao na prvom dijelu turneje, dok je Vladimir Krpan svirao u drugom dijelu, a još dva solista bili su tada mladi članovi DSO-a violinist Sandy Cobenzl i klarinetist Ratimir Bošnjak.DSO je još ranije, 1974. godine, bio na europskoj turneji u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj u okviru programa međudržavne kulturne suradnje.

Bio je prvi veleposlanik RH u Rumunjskoj (1992. – 1996.), generalni konzul RH u Perthu u Zapadnoj Australiji (1997. – 2000.), prvi počasni doktor Muzičke Akademije u Bukureštu, počasni doktor Muzičke Akademije u Cluj – Napoci, počasni građanin grada Cluj – Napoca i hrvatskih općina Karašova i Lupac.

Maestro Debelić ostavio je veliki trag u razvoju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u promociji i orkestra i Grada Dubrovnika te vjerujući u snagu međunarodne suradnje i umjetnosti, zalagao se za oživljavanje međunarodnih gostovanja DSO-a.

Ispraćaj će biti na Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju u četvrtak 2. srpnja u 12 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

ETO NAS: u lokrumskom Lazaretu

Javna ustanova Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji organizirali su obilazak novouređenog lokrumskog Lazareta koji je prezentiran javnosti kroz stručno vodstvo više kustosice...

IZBORNI STUDIO / Nikola Dobroslavić (HDZ): premijer Plenković i HDZ su dokazali da znaju kako upravljati zemljom

U posljednjem Izbornom studiju pred nedjeljne izbore porazgovarali smo sa županom Nikolom Dobroslavićem o projektima koje drži "asom" u rukavu HDZ-a za...

Završena energetska obnova Konavoskih dvora – restoran otvoren za sve posjetitelje

Glavni dio projekta energetske obnove restorana Konavoski dvori dovršen je u planiranom roku i restoran je otvoren za sve posjetitelje. Što se...

IZBORNI STUDIO/ Đuro Capor: MOŽEMO bolje i pravednije!

Što bi za političku platformu MOŽEMO bio uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima i zašto bi neodlučni birači ili simpatizeri lijeve političke...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić