34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruPreminuo je najčitaniji pisac današnjice - jeste li čitali njegova djela?

Preminuo je najčitaniji pisac današnjice – jeste li čitali njegova djela?

Sudbina obično čeka iza ugla. Kao lopov, kurva ili prodavač srećaka: njezina tri najčešća utjelovljenja. Ali u kućne posjete ne ide. Treba napraviti tih nekoliko koraka.
Carlos Ruiz Zafón
(Sjena vjetra)

Jučer je u 56. godini života umro veliki pisac. Sudbina ga je čekala iza ugla, a on nije oklijevao. U našoj rubrici „Knjige po izboru“, mnogi od naših čitatelja, ljubitelja knjige isticali su njegove naslove, među deset naj. To me je potaklo da uzmem u ruke „Sjenu vjetra“, a nakon toga i sve što je Carlos Ruiz Zafón napisao, a dostupno je na hrvatskom i na engleskom.

Ono što me je pri prvom susretu s tekstom začaralo je način pisanja i iskrenost kojom Zafón ogoljivanja svoje likove. Zatim ta neka mistika i zagonetka koja se polako otkriva, nadopunjuje i rasvjetljuje. Čitajući njegove knjige može se puno saznati i o kulturi i životu Barcelone, za vrijeme i nakon građanskog rata.

Ovaj svijet neće uništiti atomska bomba kao što kažu novine, nego će umrijeti od smijeha, od banalnosti, od ismijavanja svega, zato što će od svega praviti vic, i to loš vic.
Carlos Ruiz Zafón
(Sjena vjetra)

Zafónovo djelo svojevrsna je posveta knjizi, pisanoj riječi, književnosti, piscima i ljubiteljima knjiga. Onima koji znaju pričati priče, onima koji znaju čitati priče i svima koji u pisanju i čitanju, u književnosti, uživaju sa strašću. Sam je često isticao kako mu je cilj pisati knjige koje će biti jednako zanimljive kako osnovnoškolcu, tako i umirovljeniku. Moje mišljenje je kako je u tome uspio.

Što je život prazniji, vrijeme teče brže. Život bez smisla prolazi kraj tebe kao vlak koji ne staje na tvojoj postaji.
Carlos Ruiz Zafón

Danas vam preporučamo isključivo Zafónova djela, prvo pet naslova iz serijala Groblje zaboravljenih knjiga, koje možete čitati po redu ili kako vam dođe, ali tek kad sve pročitate složit će se slagalica.

Sjena vjetra

Četrdesetih godina 20. stoljeća otac, prodavač knjiga, odvodi mladog Daniela u tajnu knjižaru Groblje zaboravljenih knjiga gdje on mora izabrati knjigu za sebe. Danijel odabire roman nepoznatog pisca Juliena Caraxa Sjena vjetra. O rečenom piscu nitko ništa ne zna, a nitko nije čuo ni za knjigu, ali ta će knjiga i misterija koja je obavija odrediti život i sudbinu dječaka.

Anđelova igra

Radnja se također događa u Barceloni gdje jedan pisac u staroj misterioznoj vili piše pod pseudonimom komercijalne romane, ali i mračne priče o podzemlju Barcelone. Život će mu se promijeniti kad prihvati ponudu da za veliko bogatstvo napiše roman po narudžbi.

Zatočenik neba

Radnja se naslanja na Sjenu vjetra. Dječak Daniel Sempere je sada odrastao čovjek, koji u slučajnom susretu saznaje tajnu koju mora otkriti.

Labirint duhova

U ovom romanu Daniel Semperea muči prerana smrt njegove majke Isabelle. U labirintu zagonetki pojavljuje Alicia Gris koja će njega i njegovu obitelj odvesti do raspleta zagonetke svih prethodnih knjiga.

Ako vas začaraju ovi Zafónovi romani i pročitate ih u dahu, kao mnogi od nas, nemojte stati! Pročitajte i Princa magle, Marinu, Rujanska svjetla, Ponoćnu palaču.

Carlos Ruiz Zafón rođen je 25. rujna 1964. u Barceloni. Pohađao je isusovačku školu Sarrià. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Radio je u reklamnoj agenciji. Godine 1993., kao 29-godišnjak, za svoj je prvi roman Princ magle (1996.) primio književnu nagradu za mlade i ubrzo je objavio romane Ponoćna palača, Rujanska svjetla, koji se nazivaju i Trilogija magle te roman Marina, posvećen prije svega njegovom rodnom gradu Barceloni. Od 1994. živi u Los Angelesu, radi kao scenarist i piše za španjolske dnevne novine El País i La Vanguardia. Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman Sjena vjetra, čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Uslijedili su uspjesi s ostalim dijelovima serijala, koji je nakon 15. godina 2017. završio Labirintom duhova.

Nažalost Zafón je jučer preminuo nakon duge i teške bolesti. Bolovao je od karcinoma debelog crijeva. Iza njega ostat će zauvijek njegova djela i oni koji će ih sa strašću “gutati”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA