32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarPredstavljanje knjige "Kao moj brat" u Saloči od zrcala

Predstavljanje knjige “Kao moj brat” u Saloči od zrcala

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u četvrtak, 19. svibnja s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala održat će se predstavljanje romana “Kao moj brat” knjižničarke Dubrovačkih knjižnica, Renate Zlatković. Na predstavljanju će sudjelovati Lucijana Pendo, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka, Nikolina Perušina, profesorica francuskog jezika i knjižničarka te Matia Pijević učenik, 4. r. UŠ Luke Sorkočevića i Davide Criscuolo, učenik 3. razreda Gimnazije Dubrovnik.

Protagonist i pripovjedač romana je Viktor, petnaestogodišnjak visokog kvocijenta inteligencije, bogatog rječnika, interesa usmjerenih na područje znanosti, pogotovo biologije i paleontologije, slabih socijalnih vještina koje marljivo vježba, rigidnog poimanja istinitosti i pravednosti. Vođen je logikom i nedvosmislenošću, te s teškoćom shvaća izraze višestrukog značenja.  Budući da njegov način funkcioniranja izlazi iz društveno postavljenih normativa,  u društvenoj strukturi,  on je u kvadratiću s naljepnicom “dijete s posebnim potrebama” i s medicinskom dijagnozom “Aspregerov sindrom” ili “visokufunkcionalni autizam”. Trud koji je autorica uložila u istraživanje Aspergerova sindroma i stavljanje pripovjedača u kožu i um dječaka koji svijet doživljava na način drugačiji od uobičajenoga, daje dodatnu vrijednost ovom romanu. 

Renata Zlatković, knjižničarka, psihologinja i pedagoginja, dosad je obavila jedanaest romana, sedam slikovnica, tri zbirke priča i jednu zbirku dramskih tekstova. Nove slikovnice i knjige su u pripremi. Osnovala je Društvo Slagalica u čijoj nakladi je objavljena i knjiga Kao moj brat. Njezine slikovnice i knjige za mlade su uglavnog edukativnog, a mnoge od njih i terapeutskog karaktera. Kao moj brat jedna je od njih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA