29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarPredavanje o sv. Katarini Sijenskoj povodom Međunarodnog dana žena

Predavanje o sv. Katarini Sijenskoj povodom Međunarodnog dana žena

Studij „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku povodom Međunarodnog dana žena organizira predavanje „Ništa veliko nije se ostvarilo bez mnogo trpljenja“ – sv. Katarina Sijenska u svjetlu ženskoga samostana u Dubrovniku i restaurirane slike posvećene ovoj svetici, koje će se održati u petak, 8. ožujka u 13 sati u sveučilišnom Kampusu.

Predavanje će održati vanjska suradnica studija doc. dr. sc. Minela Fulurija Vučić i studentica prve godine studija, akademska slikarica Neda Kuzek, konzervator-restaurator savjetnik u mirovini.

Na predavanju će biti riječi o životu i djelu sv. Katarine Sijenske, mističarke rođene u 14. stoljeću u Italiji, koja je zbog svojih zasluga proglašena naučiteljicom Crkve 1970. godine. Njezin život već je od najranijih dana vodio prema osobnom izboru pridruživanja dominikanskim trećoredicama što je ostvarila unatoč protivljenju roditelja i okoline. Svojim životom i djelom utjecala je na mnoge osobe svoga vremena, a njezin utjecaj vidljiv je i danas. Prikazat će se povijest ženskog dominikanskog samostana sv. Katarine Sijenske koji je na mjestu današnje Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku djelovao od 1706. do 1808. godine, a predavačica Minela Fulurija Vučić iznijet će i niz manje poznatih zanimljivosti iz života ove samostanske zajednice. Neda Kuzek će predstaviti rad na restauraciji slike „Sv. Katarine Sijenske“ iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku, koja je u vlasništvu Dubrovačke biskupije.

Studij „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku poziva ljubitelje povijesti, kao i svu zainteresiranu dubrovačku javnost, da im se pridruže na ovom zanimljivom predavanju povodom Međunarodnog dana žena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA