25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredavanje "Ivanka i Jelica, Bukovčeve male kolegice", ovoga četvrtka u Kući Bukovac

Predavanje “Ivanka i Jelica, Bukovčeve male kolegice”, ovoga četvrtka u Kući Bukovac

U sklopu programa obilježavanja 100. godišnjice smrti Vlaha Bukovca, u četvrtak, 23. lipnja u 18 sati u Kući Bukovac će se održati predavanje dr. sc. Rozane Vojvode, muzejske savjetnice Umjetničke galerije u Dubrovniku. U predavanju naslova “Ivanka i Jelica, Bukovčeve male kolegice” predavačica će predstaviti kćeri čuvenog slikara Vlaha Bukovca, ali i jedne od prvih žena studentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu.
 
Ivanka je studirala od 1921. do 1928., a Jelica od 1921. do 1924., te nakon što je prekinula studij opet ga nastavlja od 1938. do 1939. godine. Činjenica da su Ivanka i Jelica kćeri slavnoga Vlaha Bukovca, ključne osobe za razvoj hrvatskog modernog slikarstva, za obje je slikarice bio dvosjekli mač. S jedne strane, duguju mu sistematsku likovnu poduku od rane dobi, a s druge strane do kraja života ne mogu se osloboditi očevog nasljeđa, te ostaju vezane za akademski realizam i plenerizam potpuno ignorirajući suvremene tendencije u umjetnosti 20. stoljeća. Međutim, obje slikarice posjeduju izraziti likovni talent i ostavile su iza sebe djela neosporne likovne kvalitete. Na temelju analize djela i arhivskog materijala te na temelju zapisa autorica, gdje ključnu ulogu igra neobjavljena autobiografija Ivanke Bukovac, daje se uvid u njihov život i gotovo zaboravljeni opus.
 
Biografija predavačice: Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine, a magistrirala (2001.) i doktorirala (2011.) na Srednjeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Radi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik od 2005. godine na izložbama moderne i suvremene umjetnosti, 2013. godine postaje viša kustosica, a 2020. godine muzejska savjetnica. Od 2016. godine (od 2020. godine u svojstvu docentice) predaje na Sveučilištu u Dubrovniku, Odjel za povijest Jadrana i Mediterana (Odsjek za humanističke znanosti u osnivanju) te od 2019. godine na Odjelu za umjetnost i restauraciju. Bavi se likovnom kritikom, objavljuje u znanstvenim i stručnim časopisima, član je HS AICA i Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik.
 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA