28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestylePOVODOM DANA TURISTIČKIH VODIČA Predavanje o povijesnim ženskim samostanima u Dubrovniku zainteresiralo...

POVODOM DANA TURISTIČKIH VODIČA Predavanje o povijesnim ženskim samostanima u Dubrovniku zainteresiralo mnoge

Studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku i Društvo turističkih vodiča „Dubrovnik“ povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča organizirali su predavanje doc. dr. sc. Minele Fulurija Vučić  naslovljeno “Ženski samostani u Dubrovniku od potresa 1667. godine do pada Republike”. Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a unatoč lošem vremenu amfiteatar središnje zgrade sveučilišnog Kampusa bio je ispunjen!

Ženski samostani imali su posebno značenje za Dubrovnik te ih je unutar gradskih zidina do potresa 1667. godine postojalo čak osam, dok je dvojbeno postojanje još tri samostana, istaknula je predavačica na početku izlaganja. Dala je osvrt na samostane prije razdoblja potresa, a potom iznijela niz podataka o sudbini samostana i redovnica nakon potresa. Obnova samostana ukazala je na veliki angažman vlade i društva budući da se brizi o potrebitima u to vrijeme prilazilo vrlo sustavno i ozbiljno. O lošoj obnovi samostana doc. dr. sc. Fulurija Vučić govorila je na temelju molbi redovnica tijekom 18. stoljeća iz kojih je vidljivo kako je vlada bila bitan čimbenik u životu redovnica.

Osobita pozornost posvećena je procesu obnove samostana Sv. Klare i Sv. Marije od Kaštela te utemeljenju samostana Sv. Katarine Sijenske. Bilo je govora i o ceremonijama primanja djevojaka, izboru samostanskih predstojnica te svakodnevnom životu redovnica. Brojne zanimljivosti tako ilustriraju svakodnevicu redovničkog života minulih vremena u kojima se očituje jasna povezanost dubrovačkih obitelji i društvenog poretka s postojanjem velikog broja samostana.

Doc. dr. sc. Minele Fulurija Vučić ovo je predavanje temeljila na istraživanu koje je provela za svoju doktorsku radnju upravo o povijesnim ženskim samostanima u Dubrovniku. Na kraju njenog izlaganja zainteresirana publika imala je priliku postavljati pitanja i raspravljati o temi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA