29.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPoništen odabir izvođača za CGO Lučino razdolje. Trames dobio nadzor, ali...

Poništen odabir izvođača za CGO Lučino razdolje. Trames dobio nadzor, ali i marketinško oglašavanje za budući Centar?!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave po žalbi zajednice ponuditelja Magnum supra d.o.o., Dubrovnik i Elektrocentar Petek d.o.o., Ivanić-Grad u otvorenom postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, poništila je Odluku o odabiru izvođača radova te naložila Agenciji plaćanje troškova žalbenog postupka u iznosu od 100.000 kuna.

Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o., Dubrovnik, objavila je 19. srpnja 2021. poziv na nadmetanje s dokumentacijom radi nabave projektiranja i izvođenja radova izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda koja se određuje na temelju cijene ponude (80 bodova) i specifičnog iskustva stručnjaka (20 bodova).U navedenom postupku javne nabave, dostavljeno je pet ponuda od kojih je
naručitelj dvije ocijenio valjanima te je 6. travnja 2022. odabrao ponudu zajednice
gospodarskih subjekata Hering d.d., Široki Brijeg, Elcom d.o.o., Tuzla i Enova d.o.o.,
Sarajevo.

Na predmetnu Odluku o odabiru urednu je žalbu putem sustava e-Žalba 16.
travnja 2022., izjavila zajednica gospodarskih subjekata Magnum supra i Elektrocentar Petek.

-Žalitelj u žalbi u bitnome osporava zakonitost postupanja naručitelja kod pregleda i ocjene svoje i odabrane ponude. U žalbenom zahtjevu traži poništenje Odluke o odabiru kao i naknadu troškova žalbenog postupka u iznosu od 100.000 kuna.

U tijeku postupka pred ovim tijelom izvedeni su dokazi pregledom i analizom
dokaznog materijala koji se sastoji od obavijesti o nadmetanju, dokumentacije o
nabavi, zapisnika o otvaranju ponuda, zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, Odluke
o odabiru, ponude žalitelja, odabrane ponude te ostalih dokaza. Žalba je dopuštena, uredna, pravodobna i izjavljena od ovlaštene osobe. Žalba je osnovana, stoji, među ostalim u odluci Državne komisije, objavljenoj 21. lipnja 2022.

Osnovana žalba znači da je podnositelj žalbe dokazao nezakonitost odluke o izboru izvođača, a to vodi vrlo vjerojatno poništavanju javne nabave. Agenciji smo poslali upit koji je njihov sljedeći korak. Odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Spomenimo kako je ovaj projekt, o kojemu se sad već govori više od jednog desetljeća, nakon brojnih problema s određivanjem lokacije, pa izmjenama zakona, u veljači 2020. dobio ugovor od korištenju bespovratnih europskih sredstava od 287 milijuna kuna, a u lipnju 2020. potpisan je i ugovor kojim se Ministarstvo energetike i okoliša te Fond za zaštitu okoliša obvezalo osigurati dodatnih 81 milijun kuna za CGO.

Kronologija javne nabave za CGO Lučino razdolje

U prosincu 2020. raspisan je javni poziv ponuditeljima.

U svibnju 2021. natječaj je poništen jer su tri pristigle ponude bile višestruko veće od vrijednosti procijenjene studijom izvodljivosti, koja nikad nije javno objavljena. U međuvremenu uvjeti natječaja su pet puta mijenjani i dopunjavani.

U srpnju 2021. raspisan je novi natječaj za projektiranje i građenje CGO Lučino razdolje.

U kolovozu 2021. žalbu DKOM-u uputila je tvrtka Geotehnika d.o.o. upozoravajući kako su u natječajnoj dokumentaciji naručitelja, Agencije za gospodarenje otpadom, neopravdano sniženi uvjeti tehničke i stručne sposobnosti. Žalba je odbačena 8. rujna kao neosnovana.

U rujnu 2021. kako je vidljivo na stranicama Agencije za gospodarenje otpadom došlo do izmjene projektne dokumentacije u dva navrata 13. i 27. rujna.

U listopadu 2021. žalbu, koja je u rekordnom roku od 4. dana odbijena, podnijela je DKOM-u tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, kraj Zagreba.

U studenom 2021., dan prije otvaranja ponuda, stiže tužba tvrtke Geluk.

Izvođač je napokon izabran u travnju 2022., ali je uslijedila žalba, koja je od strane Komisije ocijenjena osnovanom, te će se natječaj morati poništiti i ponovno raspisati.

Nakon izbora izvođača, rok za izgradnju je 3,7 godina

Nakon što se izabere, izvođač ima rok od 364 dana za provođenje istražnih radova, projektiranje i ishođenje pravomoćnih građevinskih dozvola. Zatim i 1 000 dana za izgradnju i izdavanje uporabne dozvole. Što znači otprilike 3,7 godina od trenutka kad izvođač bude izabran. A bira se već neuspješno godinu i pol dana.

Nadzor i oglašavanje dobio Trames

Osim ovog najvažnijeg natječaja, raspisani su i natječaji za nadzor izgradnje, kao i za usluge odnosa s javnošću, promidžbe i vidljivosti Centra. Oba su ugovora vrijedna svaki više od 2 milijuna kuna.

A zanimljivo je kako je najbolje ponude u oba slučaja dala dubrovačka tvrtka Trames d.o.o. Znali smo da Trames izvodi projekte i nadzore, kao i pripremu dokumentacije za javne nabave za mnoge javne institucije i privatne tvrtke, no da se bave odnosima s javnošću to je jedna sasvim nova informacija.

Za usluge nadzora Agencija je s tvrtkom Tramse sklopila ugovor na 2.866.499 kn bez PDV-a, a njihova ponuda za oglašavanje bila je najmanja, a to je 2.032.700 kn, također bez PDV-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA