26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPokrenuta peticija za odgodu Zakona - Sjeme je naše ljudsko pravo

Pokrenuta peticija za odgodu Zakona – Sjeme je naše ljudsko pravo

Inicijativa pod nazivom: “Sjeme je naše ljudsko pravo!” pokrenula je peticiju. Potpisom građani mogu dati podršku njihovom zahtjevu za odgodom donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu. U inicijativi koja okuplja 77 udruga hrvatskih poljoprivrednika, kao i Hrvatsku poljoprivrednu komoru smatraju kako donošenje ovog Zakona onemogućilo poljoprivrednike u korištenju domaćeg sjemena.

Inicijativa je 14.01.2021. uputila dopis Saborskom odboru s mišljenjem o nacrtu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja.

Tim ljudi iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, udruge Biovrt – u skladu s prirodom i Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” više od mjesec dana radi na proučavanju i analizi prijedloga novog Zakona o sjemenju. Zakon smo proučili temeljito, konzultirali smo se s raznim stručnjacima, pa čak i inozemnim udrugama i odvjetnicima koji rade na ovom području. Konačnu analizu zakona napisala je Sunčana Pešak.

U dopisu se traži odgoda donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja do trenutka donošenja zakona koji će definirati područje sjemenarstva na europskoj razini. Ukoliko to nije moguće, inicijativa traži uklanjanje pojma “sjeme s obiteljskog gospodarstva” i svih odredbi vezanih uz taj pojam. Te odredbe značajno zadiru u prava proizvođača i nisu u skladu s međunarodnim dokumentima koji ih štite. Dopis je potpisalo 77 udruga koje okupljaju više od 25.000 članova, ne računajući Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja je isto na popisu, a gdje su okupljeni svi poljoprivrednici Hrvatske. 

Peticiju možete potpisati ovdje. A detaljnu analizu prijedloga zakona pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA