31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPogledajte video gradskih kapitalnih projekata i aktivnih gradilišta

Pogledajte video gradskih kapitalnih projekata i aktivnih gradilišta

Odgovornim upravljanjem proračunskim sredstvima Grad Dubrovnik je i u uvjetima krize uzrokovane pandemijom koronavirusa zadržao kontinuitet izvođenja niza infrastrukturnih i kapitalnih projekata, a što najbolje potkrepljuju prizori s trenutno aktivnih gradilišta.

Ukupno dva kilometra duga nova prometnica od Mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik višestruko je značajna investicija u prometnu infrastrukturu te je kao takva preduvjet urbanizaciji područja Pobrežja, ali i razvoju šireg područja dubrovačkih Gornjih sela. Na gradilištu se već pristupilo prvim asfaltiranjima.

Druga važna prometna investiciju na gradskom području provodi se u suradnji s Hrvatskim cestama, a riječ je o 22,8 milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica, jednom od projekata koji je dobio potporu na sjednici Vlade RH održanoj u veljači 2019. u Dubrovniku. Cesta dužine 3,2 kilometra koja prolazi kroz naselja Mali Zaton i Veliki Zaton bez godinama glasi za jednu od najoštećenijih dionica te predstavlja ugrozu za sve sudionike u prometu. Osim sanacije kolnika izvode se nogostupi, javna rasvjeta, autobusna ugibališta, ali i cjelokupne komunalne instalacije koje se polažu u trup ceste.

Kapitalne investicije u nedostajuće ili zastarjele sustave vodoopskrbe i odvodnje također su jedno od prioritetnih područja rada ove gradske uprave, a uz izgradnju sustava Orašac istovremeno se provode zahvati na području Mokošice, Štikovice i Zatona te otoka Lopuda. Sustav odvodnje na Lopudu prvi je takav na Elafitima, a sva navedena ulaganja premašuju ukupnu vrijednost od 84 milijuna kuna.

U Mokošici se izvodi cesta s infrastrukturom za zgrade sa stanovima namijenjenim mladim dubrovačkim obiteljima u okviru modela Dubrovačke stanogradnje i onim koji se u suradnji s Ministarstvom branitelja grade za hrvatske ratne vojne invalide. Nova ulica se na početku zahvata uklapa u gradsku prometnicu kod novog kružnog toka, a imat će dva kolna ulaza za pristup zgradama.

Unatoč korona krizi Grad uspješno nastavlja započeti ciklus ulaganja i u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, pa u samom gradskom centru napreduju radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela stadion i zgrade gradskog bazena. U sklopu ove  18.3 milijuna kuna vrijedne investicije Dubrovnik će dobiti preuređene i novoopremljene prostore za rad sportskih klubova i udruga, ali i prvi hrvatski Muzej vaterpola te hostel koji će se dovesti u visoki roh-bau. Uredit će se i okolni javni prostor. Investicija bi trebala biti završena u travnju iduće godine.

Uz odgovorno upravljanje javnim financijama Grad Dubrovnik je snažno okrenut privlačenju bespovratnih sredstava koji se nude kroz fondove Europske unije, a gradska uprava upravo u njima, poglavito u programu The Recovery and Resilience, vidi snažnu priliku za realizaciju niza novih projekata na čijoj se pripremi dokumentacije predano radi. Neki od tih projekata su Park ‘n’ Ride sustav na Pobrežju i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice, ali i novi vrtići i škole.

Sva navedena ulaganja imaju za cilj povećati kvalitetu života građana, omogućiti ravnomjerni razvoj naselja u sklopu administrativnog područja Grada Dubrovnika te stvoriti preduvjete za gospodarski razvoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA