31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestylePočeo proljetni ciklus radionica dubrovačkog govora za učenike petih razreda

Počeo proljetni ciklus radionica dubrovačkog govora za učenike petih razreda

Prva radionica dubrovačkog govora iz proljetnoga ciklusa održana je 3. svibnja 2024. u Ogranku Lapad Dubrovačkih knjižnica, za učenike 5. razreda OŠ Lapad, a do kraja školske godine izvodit će se za sve zainteresirane učenike petih razreda osnovnih škola. Početkom sljedeće školske godine počinje jesenski ciklus radionica koji će biti namijenjen učenicima šestih razreda. 

Cilj je radionica osvijestiti kod djece što je to dubrovački govor, osposobiti ih za to da prepoznaju dubrovačke riječi i razlikuju ih od riječi koje pripadaju standardnom jeziku. Na taj način razvija se svijest o vlastitom govoru, što pomaže i boljem poznavanju hrvatskoga standardnoga jezika, što je to hrvatski standardni jezik i koji je položaj dubrovačkog govora u njemu.

Kao i dosad, radionice je autorski osmislila dr. sc. Ivana Lovrić Jović, voditeljica dubrovačke podružnice Instituta za jezik i jezikoslovlje, uz dogovor s Nikolinom Kuraicom, mag. educ. kroat., koja radionice izvodi u prostorima Dubrovačkih knjižnica

Ove godine tekst koji će se učenicima ponuditi bit će iz dramskoga djela Mare Fjočica, autora Josipa Lovrića Jadrijeva, koji je godinama u Dubrovniku iznimno popularan, kako prije 40 godina kad se izvodio u Kazalištu Marina Držića i na nacionalnoj televiziji, tako i zadnjih pet godina kad ga izvodi Kazališna družina Kolarini. Tekst će djeci približiti Tajana Martić, prof. hrv. jezika i književnosti i amaterska glumica.

Radionice će se izvoditi u Narodnoj knjižnici, Ogranak Lapad (Atlant centar) i u Narodnoj knjižnici Grad u jutarnjim terminima, a za izvođenje radionica prijaviti se može do 9. svibnja na e-mail: informacijska.sluzba@dkd.hr


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA