32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPOBJEDA: Florin dom ostaje u rukama dubrovačkih umjetnika!

POBJEDA: Florin dom ostaje u rukama dubrovačkih umjetnika!

Na sinoć održanoj skupštini Hrvatskog društva likovnih umjetnika,koja se održala u Zagrebu pod predsjedanjem Tomislava Buntaka donesena je odluka da će ova udruga odustati od svih daljnjih sudskih procesa utvrđivanja vlasništva nad Florinim domom u Dubrovniku. Ovim činom Florin dom prestaje biti predmetom sudskih procesa i ostaje u trajnom vlasništvu Hrvatske udruge likovnih umjetnika Dubrovnik.

Dubrovačka slikarica i dobrotvorka Flora Jakšić 1923. godine dovršila je FLORIN DOM i javnosti otvorila svoju novu kuću s atelijerom koja je izrađena prema zamisli njezinoga prijatelja Vlaha Bukovca. Bio je to čin koji je značio iznimno puno i njoj osobno i kulturnome životu Dubrovnika tog vremena: ona je napokon izgradila svoju kuću i prikladno mjesto za rad, a od početka je bila zamislila da njezina kuća s atelijerom bude otvorena umjetnicima i svima koji štuju umjetnost te tako vrši i jasnu društvenu misiju.

Oporukom iz 1931. godine ona ustanovljuje zakladu pod imenom Florin dom – zaklada Flore Jakšić rođene Marinović sa svrhom da se u njoj sastaju umjetnici te ondje priređuju izložbe.

„Ovom mojom čednom ustanovom želim prinijeti umjetničkom razvitku Lapada i želji moga srca, da umjetnici zalaze u Dubrovnik i Lapad, te da imaju gdje da se odmore, odlože svoje slike ili da u Domu slikaju ili da tu priređuju izložbe. Dođe li koji umjetnik iz ostalih zemalja, neka ga Uprava uvijek primi kao dragog gosta, te i njemu prepusti u mome Domu izložbu, odmorilište tokom dana ili slikanje, tako da ovaj mali Dom, što sam ga marom sagradila bude malo i toplo ognjište umjetnosti“, stoji, među ostalim u Florinoj oporuci.

HDLU Zagreb pokrenulo je postupak utvrđivanja vlasništva nad Florinim domom, koji već 75 godina koriste dubrovački umjetnici, koji su Dom i obnovili. Presudom Općinskog suda u Dubrovniku taj je proces riješen u korist dubrovačke udruge, a zbog čega su trebali platiti i veliki porez. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik 16. siječnja 2024. otplatilo je zadnju ratu poreza nad vlasništvom nad Florinim domom, koje je s društvenog vlasništva, nakon 75 godina korištenja i brige o Florinu domu, steklo i uknjižilo temeljem dosjelosti dana 15.travnja.2021. odlukom Općinskog suda u Dubrovniku.

Na skupštini, koja je sinoć održana u Zagrebu, umjetnici s pravom glasa trebali su odlučiti hoće li poduprijeti Upravni odbor HDLU Zagreb u namjeri da nastavi s procesom žalbe na sudsku presudu i opet započne sudski proces dokazivanja vlasništva nad Florinim domom.

Taj su prijedlog članovi skupštine odbili te je tako Florin dom ostao u rukama dubrovačkih umjetnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA