28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPLJUSKA PODUZETNICIMA: Moratorij na kredite ili prilika za dodatnu zaradu banaka?

PLJUSKA PODUZETNICIMA: Moratorij na kredite ili prilika za dodatnu zaradu banaka?

Kad je objavljena vijest kako je Hrvatska udruga banaka donijela odluku o moratoriju na kredite od 3 mjeseca, mnogi su se građani, ali i poduzetnici obradovali, no ne zadugo. Uvjeti koje banke i leasing kuće postavljalju korisnicima, daleko su od idealnih. Javio nam se jedan naš čitatelj, vlasnik putničke agencije, koja se bavi prijevozom putnika. Naime on je tražio primjenu moratorija na leasing za vozilo, a uvjeti su ga pomalo iznenadili.

Priijevoznici, putničke agencije, i ini koji su zbog poslovanja nabavili automobile na leasing, ove godine vjerojatno neće ostvariti planirane prihode i ostat će bez sredstava za plaćanje rata.

Tromjesečni moratorij, na rate leasinga, ovim bi poduzetnicima, kojih je u našoj županiji nemali broj olakšao situaciju, odnosno preživljavanje do slijedeće turističke sezone, obzirom da je već sad jasno, kako turista na Jadranu ove godine neće biti u velikom broju, ako ih uopće i bude. No, umjesto mirovanja kreditnih obveza, dočekala ih je pljuska.

“Uredno sam zatražio odgodu plaćanja leasing rata na tri mjeseca i dobio prijedlog ugovora, koji trebam o vlastitom trošku ovjeriti u javnog bilježnika i poslati u leasing kuću. Oni uistinu nude zaustavljanje plaćanja rate, ali ne i kamate na istu. Pa su mi tako za moju ratu koja iznosi 2,5 tisuće kuna izračunali 45 eura kamate, koju u ta tri mjeseca trebam plaćati, a ukupni rok kredita produžuju za tri mjeseca. Dakle u ta tri mjeseca ne moram plaćati ratu, ali moram platiti ukupno 136 eura kamate. A kad isteknu ta tri mjeseca, što će onda biti? Vjerujem da će se moći tražiti odgoda na još tri mjeseca uz plaćanje kamate, a iza toga, kud koji mili moji. Dolazi zima, bez prihoda i čekanje početka sezone 2021., mnogi će propasti i bankrotirati. Smatram da bi leasing kuće i banke trebale odobriti moratorij na rate, ali i na kamate, ipak je ovo jedna dosad neviđena situacija”, kaže nam dubrovački mali poduzetnik.

Udruga “Glas poduzetnika” već je predložila HNB-u, HUB-u i HAMAG-BICRO-u zamrzavanja kredita i leasinga klijentima kojima je to potrebno, pri čemu između ostalog predlaže da se otpisane kamate bankama priznaju kao porezna olakšica.

Konkretni prijedlog udruge počiva na modelu “3+3+3+3” mjeseca, kojim bi banke i leasing kuće svaki slučaj uvođenja moratorija te zamrzavanja i leasinga kredita trebale sagledavati pojedinačno, ovisno o industriji u kojoj se određeni poduzetnik nalazi te mogućnostima da u sljedećem razdoblju ostvaruje prihode.

Hrvatska obrtnička komora  je također uputila zahtjev prema HNB-u, HUB-u i HANFI s traženjem da banke i leasing kuće svojom jednostranom odlukom zamrznu sve otplate kredita kao i obračun kamata. Kako je solidarnost  banaka i leasing kuća za sada izostala, a situacija postaje sve teža i ozbiljnija, Hrvatska obrtnička komora  od Vlade Republike Hrvatske traži da predloži Hrvatskom saboru donošenje posebnog zakona kojim će se propisati jednaki kriteriji odnosno obustava otplate kredita do završetka krize, a najmanje 6 mjeseci, s mogućnošću reprograma s povoljnijim kamatama za korisnike.

I Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika traži moratorij na kredite i leasinge, s mirovanjem obveze plaćanja glavnice i kamata za trajanja pandemije koronavirusa, te još najmanje dodatnih šest mjeseci nakon proglašenja njezina prestanka.

“U suprotnome ćemo samo produbiti financijsku krizu koja će imati nesagledive posljedice. Gledajući na razini Europske unije, upravo je Hrvatska imala najduže razdoblje oporavka od gospodarske krize započete 2008. godine i to zbog nepravovremenog donošenja adekvatnih mjera”, kaže se u priopćenju udruge cestovnih prijevoznika te dodaju kako su mnoge države već uredile svoja financijska tržišta tako da maksimalno štite poduzetnike i građane osiguravajući im egzistenciju.

Što će napraviti hrvatska Vlada i institucije? Ostaje za vidjeti, ali se svi skupa nadamo da neće dopustiti situaciju koja se dogodila s kreditima u švicarskim francima, kad su mnogi naši sugrađani ostali bez sredstava za život i vlastitih nekretnina, dok su banke gomilale dobit.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA