21.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPlenković, Dobroslavić i Franković o uspješnoj suradnji, Pelješkom mostu, brzoj cesti do...

Plenković, Dobroslavić i Franković o uspješnoj suradnji, Pelješkom mostu, brzoj cesti do aerodroma, spajanju otoka …

Nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Matom Frankovićem I županom Nikolom Dobroslavićem predsjednik vlade Andrej Plenković obratio se novinarima

“Prošli smo cijeli katalog tema koji se odnosi na suradnju Vlade RH, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Zadovoljni smo da smo od zadnjeg sastanka, riješili pitanje beskamatnih zajmova za jedinice lokalne i područne samouprave. Mislim da smo time olakšali funkcioniranje Grada Dubrovnika i nekih drugih općina u Županiji.I pokazali primjer dobre suradnje.” rekao je Plenković.

Za projekte u županiji tijekom dosadašnjeg Plenkovićevog mandata izdvojeno je 6 milijardi kuna iz EU fondova. Vlada je u razdoblju COVID-a 19 uložila 700 milijuna kuna za plaće radnicima u privatnom sektoru. Ukupno 5 tisuća poslodavaca u našoj županiji primalo je pomoć za očuvanje radnih mjesta, na razini Hrvatske ta brojka se penje preko 22 i pol tisuće radnih mjesta.

Na sastanku se razgovaralo i o pripremama za turističkog sezonu. Istaknuo je Plenković još jednom važnost Pelješkog mosta i povezivanje juga s ostatkom Hrvatske i izbjegavanje gužvi na graničnim prijelazima. Kada Pelješki most konačno bude u funkciji Dubrovnik će se moći razvijati i kao autodestinacija, što se pokazalo ključno za uspjeh turističke sezone u ostalim dijelovima Hrvatske tijekom ovih korona godina. Bilo je govora o projektima za bolje povezivanje s hrvatskim otocima u DNŽ, ali i o projektima koji se tiču prekogranične suradnje.

“Činimo maksimalan napor da Dubrovačko-neretvanska županija od lipnja ne bude ni na koji način izuzetak koherentnosti i integriranosti hrvatskog teritorija. Pelješki most je veliko postignuće, i nakon ove sezone situacija se zauvijek mijenja na bolje.” zaključio je Plenković

Župan Nikola Dobroslavić, nakon što se zahvalio Vladi RH zbog svega što čini za hrvatski jug rekao je da je Pelješki most “izvanredno ostvarenje”. Naglasio je da je riječ o zasluzi aktualne Vlade.

“Imali smo prije inicijativa oko Pelješkog mosta, posebno smo na tome inzistirali iz županije. Međutim,niti vlada Jadranke Kosor, niti Zorana Milanovića nije dovela do realizacije mosta. Vlada Andreja Plenkovića uzela je čvrsto taj projekt u svoje ruke i danas praktično svjedočimo završetku mosta, vrlo skoro i pristupnih cesta te obilaznice oko Stona. U lipnju ćemo se voziti Pelješkim mostom i spojenim cestama,” kazao je Dobroslavić.

Govorilo se i o epidemiološkoj slici u DNŽ, župan je kazao kako je ona relativno dobra, iako nategnuta.

“Cijepljenje ne ide onako kao što je to bilo za očekivati. Doista, s velikim žaljenjem moramo reći da kao država, i kao građani nismo položili ispit. Na začelju smo EU po tome, a nadali smo se da nećemo biti,” kazao je župan.

Dodao je i kako se govorilo o spajanju otoka i ulaganjima u lučku infrastrukturu, ali i daljnjem prometnom povezivanju, s posebnim naglaskom na brzu cestu Zračna luka Dubrovnik-Dubrovnik-Osojnik, autocestu čvor Metković-Osojnik i nastavak brze ceste Brijesta-Perna. Bilo je riječi i o razvojnom sporazumu koji će se izraditi za južne županije, ali i spornim projektima Republike Srpske, a to su Gornji horizonti i Zračna luka Trebinje.

Franković je istaknuo kako nijedan premijer od osamostaljenja Hrvatske nije toliko puta bio u Dubrovniku u radnom posjetu kao što je to Plenković. Potom je kazao o kojim projektima je na sastanku bilo riječi.

“To su projekt Lapadske obale koji se uspješno izvodi, potom projekt Aglomeracije čije je izvođenje počelo u Mokošici, a izvijestili smo premijera i o koracima koji nas čekaju oko Aglomeracije Dubrovnik. Istaknuli smo projekt Centra za pružanje usluga u zajednici. To je projekt koji želimo realizirati u suradnji s DNŽ, za što smo već izradili idejni zadatak, sad radimo na idejnom rješenju projekta. Radi se o projektu koji bi, između ostalog, osigurao i pružanje usluga za djecu oboljelu od autizma. Imamo sjajno rješenje, lokaciju smo odredili u Orašcu na državnom zemljištu, a premijer je dao podršku projektu. Istaknuli smo i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za koji vrlo skoro očekujemo dobivanje građevinske dozvole. To će biti jedan od projekata koji ćemo prijaviti na EU fondove,” izjavio je Franković.

Također, Plenkovića je upoznao i s problemom povezanosti Elafita i Grada Dubrovnika, odnosno za Postiru. “Nužno je da tvrtka Jadrolinija čim prije izmijeni navedeni brod,” dodao je.

Istaknuta je problematika Mokošice gdje se do škole ne može doći autobusom. Franković je kazao kako djeca koja je pohađaju moraju pješačiti više od 500 metara da bi došli do škole.

“Izrađen je projekt, dobivena građevinska dozvola za pristupnu cestu Tamarić, započeo je postupak izvlaštenja, dobili smo podršku za realizaciju navedenih projekata,” izjavio je Franković.

Na sastanku su, uz premijera, sudjelovali ministri Vili Beroš i Oleg Butković. Svi skupa su se nakon press konferencije uputili u Hotel Excelsior gdje će se premijer sastati s predsjednik vladajuće opcije u Bih Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA