17.8 C
Dubrovnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluPelješki Croccantino osvaja Hrvatsku, a njihov panettone je osladio brojne božićne trpeze

Pelješki Croccantino osvaja Hrvatsku, a njihov panettone je osladio brojne božićne trpeze

Croccantino, jedinstvena orebićka slastičarnica, o kojoj smo pisali 2017., kao o pozitivnom primjeru troje mladih, obrazovanih ljudi koji su pokrenuli posao u svome kraju, malo po malo osvaja cijelu Hrvatsku.

Ove godine Croccantino slavi svoj 8. rođendan.

-U posljednjih 8 godina smo malo odrasli, narasli, stvorili nove snove sa željom da nam na srcu uvijek ostane ona iskra s kojom smo krenuli. Preselili smo proizvodni pogon u Viganj, okrenuli se isključivo manufakturnoj proizvodnji proizvoda visoke kvalitete, pokrenuli proizvodnju kruha s prirodnim kvascem, proširili tržište na Dubrovnik, Split, Rijeku i Zagreb. Otvorili smo svoju trgovinu u Zagrebu i iznimno smo ponosni što smo za Božić ove godine tržištu ponudili prvi artizanski pelješki panettone, govori Marija Antunović, mlada poduzetnica koja je sa sestrom i suprugom, prije osam godina otvorila slastičarnicu.

PREDSTAVLJAMO Tim Orebić: Mariju, Ivanu i Ivana, uspješne poduzetnike s Pelješca

Pelješki panettone

– Priča o panettoneu je započela još 2002. godine kada je moj otac otišao u Italiju kako bi, od talijanskih majstora slastičara, naučio raditi artizanski panettone. Započeo je s izradom, no rekla bih da je bio ispred svog vremena, u to vrijeme. Fast forward u 2021. ja sam odlučila ponovo pokrenuti izradu panettonea, no nisam imala znanje i imala sam osjećaj da, kao u svemu, moram stvoriti dobre temelje i zato sam sebi do tog velikog cilja postavila manje i počela sam učiti na vrlo praktičan način – odlučila sam stvoriti svoj lievito madre, a matica je bila domaća jabuka s Pelješca. Danima sam pratila proces i učila o fermentaciji da bi na kraju mog procesa učenja rezultat bio naš prvi panettone.

Nakon toga uslijedilo je 2 mjeseca testiranja recepata, tehnika izrade, još učenja (na greškama) da bismo za ovogodišnje blagdane uspjeli ponuditi prvi pelješki artizanski panettone. Tata je bio taj koji je tehnologiju izrade, temeljem svog iskustva i strpljenja, doveo na profesionalnu razinu kako bismo mogli osigurati konzistentnost kvalitete i kao rezultat imamo iznimno bogat i sočan panettone pun kandiranog voća. Panettone se iznimno brzo rasprodao, no za Uskrs planiramo ponuditi nešto slično – tradicionalni uskrsni kruh – Colomba Pasquale i veselimo se novim testiranjima recepata i okusa.

Posjednjih 5 godina Zagrepčani su pelješke slastice mogli kušati i kupiti na sajmovima Hrvatskih otočnih proizvoda, no u pandemiji, svi sajmovi su bili otkazani.

– Morali smo naći alternativu i ubrzati našu odluku o otvaranju “svog mjesta” i u Zagrebu. Na sajmovima su mog supruga iznimno često kupci sumnjivo pitali da što to on sve prodaje pod “naše pelješko”, a naglasak mu je zagrebački. Na to bi Ivan rekao da je on pelješki zet i svi bi se nasmijali na taj njegov zaključak. Naša trgovina predstavlja poveznicu Pelješca i Zagreba, a u našoj obitelji to je svakako Pelješki zet i tako smo, uz smijeh, donijeli odluku o nazivu naše trgovine. Nalazi se na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac, u mliječnoj hali.

A u Pelješkog zeta prodaju se domaće i autohtone pelješke delikatese – slastice, vinea, likeri i rakije, džemovi, med, maslinovo ulje, stonska sol, varenik, kvasina…

– Željeli smo najbolje s Pelješca donijeti u Zagreb i zato smo odabrali nekolicinu dobavljača i njihovih proizvoda koje bismo sami stavili na stol i s ponosom počastili prijatelje, iza kojih možemo stati kao što stojimo iza svojih slatkih delikatesa.

Uz naše ručno rađene pelješke slatkarije (Krokanat, Amaretti, Orasnice, Broštulani mindeli, Pandoletti, Trganci s crnim vinom, Galetini… ) u ponudi imamo široku selekciju proizvoda izvrsne kvalitete, iznimnog okusa koji u sebi sadrže, ne samo izuzetno kvalitetne namirnice, već i stil života i rada vrijednih ljudi na Pelješcu. Donosimo dašak svega što Pelješac predstavlja i iznimno smo ponosni na selekciju proizvoda koje imamo u ponudi. Veselimo se 2022. Nek’ nam bude zdrava, nek’ smo svi na okupu i da ona iskra s kojom smo krenuli i dalje tinja i stvara nove ideje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA