25 C
Dubrovnik
Naslovnica Kultura Otvorena izložba Maje Bachler “Halieutica” u Galeriji Stara Skula – Goveđari,...

Otvorena izložba Maje Bachler “Halieutica” u Galeriji Stara Skula – Goveđari, na Mljetu

U nacionalnom parku Mljet, etno selo Goveđari u Multimedijalnom centru Galerija Stara skula  u ime nastavka našeg otkrivanja i prikazivanja detalja i djela poznatih i nepoznatih slikara, pisaca, znanstvenika i stručnjaka, umjetnika, zanatlija, narodnog stvaralaštva, pa antičkih ratnika, junaka, heroja, nimfi, vladara, pjesnika, pisaca, slikara koji HISTORIJSKI opjevaše, obilježiše Maltu – Melitu- Meledu grčku staru Ogigiju- MLJET iz Adrije predstavili smo sinoć i otvorili izložbu akvarela pod nazivom HALIEUTICA samostalnu IZLOŽBU Maje Bachler, akademske slikarice i profesorice sociologije iz Zagreba – PO MOTIVIMA pjesnika OPIJANA – Grka, rimskog građanina, pjesnika Oppiana koji je  skladao u didaktičkom spjevu u grčkom heksametru na temu ribolova ( Ἁλιευτικά , Halieutiká ) najvažnije spoznaje o fauni podmorja Adrije-Jadrana.

Izložbi je nazočilo oko četrdeset posjetitelja te uz dužnu pažnju, pod diskretnim svjetlima lampiona, svijeća saslušalo prezentatora Marina Perkovića kustosa galerija Stara skula a obratila se i gošća maja Bachler sa prigodnim riječima o svojim motivima, razlozima, tehnikama i ciljevima slikarskog rada.

Uz podmorsku tišinu šutjelo se kao riba, pa se je preko riba, rakova i školjki (kao jela) prešlo na (vino) Opijajte se- Opajajte se Charlesa Baudelairea da bi nakon svega iskazanog i pokazanog sjetili se uz sjetu nedavno preminulog akademskog slikara Nikole Koydla, planinara Almera Hašimbegovića i starog ribara, goveđarca Ive Đivanovića.

U spomen na Nikolu Koydla evocirana je njegova izreka Na početku bijaše svjetlost jer slikari i fotografi pišu svjetlom, a mi ljudi, nama je na početku svega bila, jest i biti će Riječ- kao po Ivanovom evanđelju.

Na taraci je PD „Mljet“ uz prisutnost iste publike, uručio posebna priznanja pred predstavnicima dežurnog HGSS-a, za zaslužne planinare Davoru Stražičiću, Ivi Nodilu-Civu, Inki Matana te sagledan 25 godišnji rad u planinarstvu i završetku cijele trase MPO – Mljetske planinarske obilaznice autora Marina Perkovića i suradnika (Pero Đivkov Matana, Niko Stjepović, Magda Nardelli – Kovačić, Damjan Aljinović,Tajana Perković) i brojnih realizatora od Kulijera do Blaca u Saplunari u dužini od 75 km kao i kulturno-povijesne staze HSAP MB – Hodočasnička staza apostola Pavla mljetskog brodolomca u dužini od 45 km od mjesta Pod Škoji Saplunara gdje se dogodio brodolom sv. Pavla pa do luke Polače odakle je apostol Pavao isplovio za rim 59 godine nakon Krista aleksandrijskom lađom (Quo vadis Domine?). Svi arheološki lokaliteti, brojne špilje, naselja, crkve, kapelice, groblja povezane su stazom koja je trasirana, očišćena, markirana, postavljeni žigovi, snimljen GPS trag, i sada se radi na tiskanju i nakladi Vodiča i Dnevnika ovih najdužih otočnih planinarsko-rekreativnih-poučnih staza.

Puno diskusija, čašica razgovora, dodatnih detalja o Jasenu Boki i knjizi Tragom Odiseja, Aristidu Vučetiću, Ignaciju Gjurgjeviću, Salinasu Priceu, Don Kihotu na Mljetu, Milanu Sijerkoviću i prvoj meteorološkoj knjizi o otoku na Jadranu – „Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan“, akcijama Planeta Zemlja Ervina Poljaka, Zelene stope Romea Ibriševića koje su imale svoju promociju u galeriji Stara skula, proteglo se do dugo u noć.

Tema je uz ribljugastronomsku priču doticala današnji i antički Mljet po ribarstvu od prije 1.800 godina do danas, i 2.800 godina po Homeru i Odiseju i nimfi Kalypso kao prvoj literaturi tada začete civilizacije.

O Halieutici – ukratko:

Riječ je o 3500 redaka pjesničkih egzaktnih podataka i nosi posvetu caru Marku Aureliju i njegovom sinu Commodusu , smještajući ga u vrijeme njihove zajedničke vladavine (176-180. AD).

Prema Agezilaju i anonimnim biografijama priloženim bizantijskim rukopisima Halieutice , Oppijev otac, koji je izazvao nezadovoljstvo kolege Marka Aurelija po imenu Lucius Verus , zanemarivši da mu oda počast prilikom posjete Rimu, protjeran je na Maltu – Mljet, i boravio u današnjem mjestu Polače, staroj luci u kojoj imate osim rimske palače i spomenik apostolu Pavlu mljetskom brodolomcu od kamena zagrebačke katedrale sa brončanom statuom..

Oppijan, koji je bio u pratnji oca u izgnanstvu, vratio se nakon Verusove smrti ( 169. ad ) i predstavio svoje pjesme Marku Aureliju, koji im je bio toliko zadovoljan da je autoru dao komad zlata za svaki redak, uzeo ga u korist i pomilovao oca.

Oppian se nakon toga vratio u rodnu zemlju, ali umro je od kuge ubrzo nakon toga, u ranoj tridesetoj godini života. Njegovi suvremenici postavili su statuu u njegovu čast, s natpisom koji i danas postoji, koji sadrži jadikovku o njegovoj preuranjenoj smrti i hvalospjev njegovog preuranjenog genija.

HALIEUTICA se sastoji od pet knjiga, koja se može podijeliti na dva dijela: knjiga 1-2 opisuju ponašanje riba i drugih morskih životinja, knjige 3-5 sadrže različite tehnike ribolova.

Ribe u Halieutici prikazane su antropomorfnim načinom, jer je njihovo ponašanje uglavnom motivirano emocijama poput mržnje, ljubavi, pohlepe, ljubomore i prijateljstva.

Nakon brojnih izložbi, prezentacija, filmskih projekcija, radionica, predavanja, inicijativa za dobrobit lokalne zajednice svjesne svoje antičke važnosti, spominje se: Ignacija Gjurgjevića, Aristida Vučetića

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

PODIGNUTA OPTUŽNICA U Dubrovniku prevara oko nasljednika nekretnina i novčanih sredstava

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 7. kolovoza 2020. podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1952.) zbog...

Kakve knjige voli Hrvoje Ivanković?

Nevoljko kreirajući ovu „top listu“ više sam mislio na knjige koje sam izostavio nego li na one koje sam u nju uvrstio,...

“Ulicama našeg Grada” – idući tjedan Brass kvintet i klapa FA Linđo

Kulturno – zabavni program "Ulicama našeg Grada" kojeg organiziraju Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika nastavlja se i idućeg tjedna....

Dubrovnktv.net

Slavonskobrodski biciklisti: “S ponosom prođemo kroz cijelu Hrvatsku i dolazimo u naš najljepši Grad”

Udruga slavonskobrodski biciklist i ove je godine, 11. put po redu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja...

SUSRETI UTORKOM: : “Oluja” je svim braniteljima dala krila pobjednika

Je li odlazak ministra Medveda u Grubore umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja? Je li sazrelo vrijeme da predstavnik SDSS-a pođe u Knin...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Zvonimir Deranja Popaj

U ovotjednom izdanju hlada družili smo se s bivšim nogometašem Hajduka Zvonimirom Deranjom Popajem. Prošli smo kroz njegovu karijeru, klubove, saznali čime...

SUSRETI UTORKOM/ Božo Lasić: bolje je nego sam očekivao, ali stiže jesen…

Nisam pesimist, samo sam oprezan - kazao je Božo Lasić, konavoski načelnik na naše pitanje je li bio katastrofičan u procjenama...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić