22.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaKulturaNa današnji dan prije 150 godina osnovan je Domorodni muzej u...

Na današnji dan prije 150 godina osnovan je Domorodni muzej u Dubrovniku

Na današnji dan, 26. siječnja 1872. osnovan je Domorodni muzej u Dubrovniku, inače prethodnica Dubrovačkih muzeja. Ugovor o osnivanju su potpisali članovi Trgovačko-obrtničke komore i Općinskog odbora grada Dubrovnika.

Ovu odluku 5. veljače prihvatili su općinski vijećnici, a 6. veljače potvrdio dubrovački načelnik Rafo Pozza. Naposljetku, cjelokupan dokument 10. veljače 1872. je odobrio Pokrajinski odbor Dalmacije sa sjedištem u Zadru.

Tekst ugovora je napisan rukopisom na talijanskom jeziku i sastoji se od četiri stranica.  Ugovor se sastoji od osam članaka, a u uvodnom se dijelu ističe kako je “Domorodni muzej osnovan na čast gradu i za potrebe nastave u realnim predmetima, koji su neophodno potrebni za napredak industrije i trgovine”.

U narednim odredbama određuje se imovina, smještaj i uprava Domorodnog muzeja. Po ovom ugovoru u muzejski fundus prešli su predmeti koje je za svoj kabinet prikupila Trgovačko-obrtnička komora kao i oni predmeti koje je privatno prikupio i sačuvao Antun Drobac. Dubrovačka općina za smještaj Domorodnog muzeja je ustupila veliku dvoranu na prvom katu općinske zgrade.

Određeno je da Trgovačko-obrtnička komora i dubrovačka općina za rad Domorodnog muzeja godišnje izdvajaju po 50 fiorina. Uprava Domorodnog muzeja imala je tri člana, od kojih dva člana imenuju Trgovačko-obrtnička komora i Općina na razdoblje od tri godine, dok je za doživotnog predsjednika uprave izabran Antun Drobac.

Uprava muzeja zadužena je za njegov rad, a posebno je istaknuto kako muzej najmanje jednom tjedno treba biti besplatan za sve posjetitelje i na usluzi učenicima dubrovačke Realne gimnazije, te njihovim profesorima. U posljednjem dijelu ugovora istaknuta je i obveza Domorodnog muzeja koji treba izraditi katalog svih predmeta koje posjeduje. Na poleđini dokumenta otisnuta su tri pečata: Trgovačko-obrtničke komore u Dubrovniku, Općine Dubrovnik i Pokrajinskog odbora u Zadru.

Piše: mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos Dubrovačkih muzeja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA